REALMS OF CHAOS – The Seed

Banskobystrická formácia REALMS OF CHAOS, fungujúca od roku 2016, nahrala a vypustila do sveta svoj debutový album „The Seed“.

Prvotina Slovákov spod Urpína sa nahrávala a mastrovala v štúdiu SPK Audio. O vydanie sa postaralo švédske vydavateľstvo Downfall Records. Zaujímavosťou je, že frontman kapely Martinus, nahral na album vokály, gitary a aj basgitaru. Bicie mal na starosti americký bubeník Gabe Seeber. Toto rozhodnutie prišlo aj napriek tomu, že v REALMS OF CHAOS sú aktuálne traja členovia – už spomínaný Martinus (vokály, gitara), Ondrej Hanko (basgitara) a Peter „Koľak“ Krištofory (bicie).

REALMS OF CHAOS – The Seed

Hudobne sa pokračuje v smerovaní nastolenom na demo nahrávke „Spawn“ z roku 2017. Ide teda o extrémny death metal s hyperblastujúcimi bicími, s takmer nepriestupnou stenou dvojkopákov. Tomu je ako keby prispôsobený aj zvukový šat debutu. Samotné znenie by mohlo byť mohutnejšie a viac monštrózne, na dostatočné uvoľňovanie nakumulovaného tlaku, ale v tomto smere je naopak viac potlačované, nech vynikne surovosť materiálu.

„The Seed“ má totižto tendenciu trhať hlavy. A aj keď pri prvotnom, či povrchnom zoznamovaní s ním, môže nastať pocit monotónnosti, tak v jadre skladieb prebiehajú neustále procesy. Novinka dokáže zaujať okamžite, ale na hlbší prienik a zorientovanie sa, je potreba viacero vypočutí. Čo je veľmi dobrá kombinácia. Hlavnú úlohu hrá beštiálnosť s občasným prepínaním do ešte stupňujúcich polôh agresivity, až sa niekedy nestihnete pripraviť na to, čo príde, a už sa veziete na vlne zúrivosti. Vzhľadom na dĺžku skladieb (v priemere päť minút) a fakt, že ide o dlhohrajúci počin, je jasné, že sa nebude operovať iba útočením.

Časté pohybovanie sa v móde ničenia je vyrovnávané zmenami v gitarových riffoch. V podstate ich môžeme rozdeliť do troch kategórii – krkolomné a technické, priamočiare, a hutné/ťažkotonážnejšie náklady. Po už komplexnejšom napočúvaní si vlastne uvedomíte, že aj napriek balansovaniu na hrane a prvotnému pocitu to zase až také masívne vyhladzovanie nie je. S prestriedaním sa pracuje aj s pomalšími vecami.

REALMS OF CHAOS

V úvode je to valivejšia „To Consume“, kde by človek po vokálnej stránke v kombinácii s gitarami možno očakával aj nejaké tie žalúdočno-hrdelné cvičenia. Prípadne „klamlivá“ „World of Worms“, kedy si najmä v jej úvode poviete: „Tu sa schyľuje k neskutočnej ukrutnosti,“ ale nie je to úplne tak. Síce počujeme palebné dvojkopáky, ale tie sprevádzajú miernejšie riffy. Jazdou hore-dolu so zmenou nálad a útokom na zmysly zas figuruje „Submerged in the Perilous Decay“.

Ak by ste hľadali nejaké songy s jednoduchšou schémou, pokojne ich nazvime „hitovky“, tak budete hľadať márne. A to aj napriek tomu, že každá skladba má sekvencie, kedy je to veľmi silné a chytľavé. Podľa mňa Martinus na hitovosť vôbec nemyslel a tak svojou hrou radšej zamotáva hlavu. Mimochodom, najväčší chaos predstavuje titulná „The Seed“.

Jednotlivé postupy nenecháva dlhšie plynúť, obmieňa ich, mení tempo a ešte rozohráva aj nové motívy. V skratke, neustále sa niečo deje a mení. Martinus si akoby zároveň povedal, že svoju muziku ozvláštni aj atmosférou a kontrastom, ktoré zabezpečujú gitarové sóla s orientálnym nádychom. Vydarili sa najmä v už spomenutých skladbách „Submerged in the Perilous Decay“, „The Seed“, ale na piedestál slávy patrí sólová vyhrávka v piesni „Another Day, Another Skin“ s náladou ako od egyptológov NILE. Tu to sadlo náramne.

Keďže hudobná stránka je poriadny extrém, tak po tej vokálnej je zas miernejšieho charakteru. Ide skôr o revaný, miestami navrstvený prejav. Na kvalitatívne výkyvy nenatrafíme a udržovanie vyrovnanosti je ustrážené počas celej stopáže pohybujúcej sa niečo cez 40 minút. Podľa všetkého ide o najväčšiu ukrutnosť, aká na domácej scéne tento rok vznikla.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Banská Bystrica)
Vydavateľstvo: Downfall Records
Dátum vydania: 25.10.2020
Web: https://www.facebook.com/RealmsOfChaosSVK/

Zostava:
Martinus – vokály, gitary, basgitara

Hostia:
Gabe Seeber – bicie

Tracklist:
Depths (00:54)
Pain Eternal (04:33)
To Consume (04:33)
Forces of Opression (04:57)
World of Worms (03:40)
Submerged in the Perilous Decay (05:34)
The Seed (05:41)
Another Day, Another Skin (05:00)
Magma Chamber (06:57)
Diskografia:
The Seed – 2020
Definitíva:
Banskobystrická úderka REALMS OF CHAOS stavila na debute „The Seed“ hlavne na extrémnu divočinu dopĺňanú technikou. Cieľom nahrávky je úplne to neprepáliť a tak Slováci pracujú aj s postupne dávkovanou atmosférou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla