Top albumy Romana Halma z CRANIOTOMY

Ďalším hosťom v našej rubrike bol Roman Halmo, hudobník a organizátor v jednej osobe.

HLOHOVEC. V roku 1998 založil spolu s bubeníkom Lukášom Šiškom brutal death metalovú formáciu CRANIOTOMY, s ktorou vydal do týchto chvíľ päť štúdiových albumov.

Roman Halmo

So skupinou sa okrem domáceho územia dostal aj na európske pódiá, a to po boku mnohých zvučných mien. Od roku 2001 sa taktiež venuje organizovaniu festivalu Flesh Party, kde sa premieta jeho záľuba v beštiálnej muzike, keďže toto podujatie je zamerané na extrémne žánre, akými sú death metal, brutal death metal, grindcore či goregrind.

Za normálnych okolností, teda bez pandémie, by bol zrejme v tomto období v nahrávacom štúdiu, pretože nový materiál CRANIOTOMY je pripravený. A tak namiesto štúdiovej práce si našiel čas, aby sa podelil o svoje najobľúbenejšie nahrávky.

Top albumy:

01. CANNIBAL CORPSE – The Bleeding (1994)

CANNIBAL CORPSE – The Bleeding

CANNIBAL CORPSE boli moja vstupná brána do sveta death metalu. Prvýkrát som ich počul na rádiu Nitra v relácii Frndžalica, kde ich ako horúcu novinku predstavoval Raymond Kaňa. Láska na prvé vypočutie a odštartované pátranie po ostatných albumoch. Nahrávky od „Vile“, teda bez Chrisa Barnesa, ma už až tak nebrali. CANNIBAL CORPSE ale budú u mňa stále ten najväčší death metalový pojem, aký tu kedy bol.

02. DEEDS OF FLESH – Trading Pieces (1996)

DEEDS OF FLESH – Trading Pieces

Objavili sa ako blesk a raketovým tempom si získali uznanie asi u všetkých brutal death metalových fanúšikov, vrátane mňa. Geniálne postupy Erika Lindmarka (R.I.P.) a milión nápadov v jednej skladbe, s novým brutálnym zvukom a zahraté na vysokej úrovni. V tej dobe začali, ako keby novú, inú éru brutal death metalu. K DEEDS OF FLESH som sa mimochodom dostal cez časák The Grimoire of Exalted Deeds, ktorý bol vlastne slovenskou verziou inak amerického časopisu a mal ju na svedomí Rock Extremum, v tej dobe najlepšia kompilačka.

03. DISGORGE – Chronic Corpora Infest (1998)

DISGORGE – Chronic Corpora Infest

Album, ktorý má obrovskú dávku patologického feelingu. Neviem či ich v tom niekto aj prekonal. Totálny patologický puch, ale že na totálku. Preto má tento disk u mňa takú citovú hodnotu. U málo brutal death metalových albumov sa podarí vytvoriť atmosféru, ktorá je symetricky stotožnená obalom, textami a samotným imidžom kapely, nehovoriac o krajine pôvodu týchto patológov. No, moja najväčšia spokojnosť je, že títo mexickí chlapáci ukázali svoju zapáchajúcu pitvu aj na indoor Flesh Party za bránami kina Osveta v Leopoldove, ešte v roku 2004.

04. BELPHEGOR – Bondage Goat Zombie (2008)

BELPHEGOR – Bondage Goat Zombie

Jeden z albumov, kde platí, že v jednoduchosti je krása. Samozrejme, ale platí aj to, že sa to musí vedieť zahrať. Nápaditosť tu však nijako nezaostáva. Helmuth už predtým musel isto vedieť, že jedného pekného dňa sa mu ozvú Nuclear Blast Records a budú ich chcieť do smečky. Majú veľa dobrých albumov, ale tento je nápadmi, aspoň pre mňa, top. Inak ich nasledujúci album „Walpurgis Rites – Hexenwahn“ nabúchal môj dobrý kamoš Tomasz Helberg, s ktorým sme doslova chlastávali tu v Hlohovci, keď sme boli ešte mladí a krásni. Teraz sme už len to druhé (smiech).

05. SEPULTURA – Chaos A.D. (1993)

SEPULTURA – Chaos A.D.

Tento nadčasový album hrá stále dobre aj v roku 2021. Bol a je vzorom nejednému thrash/ death metalovému nadšencovi. Album, ktorý ako sa hovorí, nikdy neomrzí. Vrchol SEPULTURY, ktorý točím dookola. Klipy ku skladbám „Territory“ či „Refuse/Resist“ ostanú nesmrteľné ako oni a aj ich songy!

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

06. HATE ETERNAL – Conquering the Throne (1999)

HATE ETERNAL – Conquering the Throne

Po odchode Erika Rutana z MORBID ANGEL sa mi ani nemohlo snívať, že zajebe takú vec ako je HATE ETERNAL. Akože MORBID ANGEL môžem samozrejme tiež, ale HATE ETERNAL je ešte extrémnejší a viac rúhačský. Milujem ich sekanice, klepačky a do toho rôzne harmónie, tercie, oktávy, ktoré Eričko vo svojom štúdiu na Floride vyrába na počkanie. Skrátka, skvelé a nápadité. Rutan je veľký pán. Prvý album je u mňa ten najlepší.

07. DEICIDE – Once upon the Cross (1995)

DEICIDE – Once upon the Cross

Po CANNIBAL CORPSE a OBITUARY je toto asi tretia banda, ku ktorej som sa dostal (v tomto prípade cez bubeníka Lukáša Šišku z CRANIOTOMY) a začal taktiež intenzívne pátrať v ich diskografii. DEICIDE ma zaujali hlavne antikresťanskými textami, ktoré dokonale dopĺňali ich vražednú hudbu proti kresťanom, no hlavne proti jeho zakladateľovi Ježišovi (úsmev). Glen Benton ma v tej dobe so svojím vypáleným obráteným krížom na čele ozaj dokonale šokoval a to aj svojim imidžom, textami, a k tomu hodiacou sa hudbou. Žeriem to dodnes.

08. ABOMINABLE PUTRIDITY – The Anomalies of Artificial Origin (2012)

ABOMINABLE PUTRIDITY – The Anomalies of Artificial Origin

Toľko plodných pasáží čo nenudia a výborne sa počúvajú v štýle slam v kombinácii s brutal death metalom sa len tak veruže nevidí. Trilión riffov, ktoré sa takmer na albume vôbec neopakujú a tempá, ktoré skáču a menia sa, to je na tejto nahrávke to najviac. Oceňujem komponovanie a nápaditosť, ale i vokály a zvuk tohto veldieľa. Kapela aktuálne funguje už len vo dvojici. Snáď ešte pán skladateľ Alexander Kubiashvili prekvapí aspoň rovnako tak dobre, ako na tomto albume.

09. ANAAL NATHRAKH – Desideratum (2014)

ANAAL NATHRAKH – Desideratum

Tento kotúč je určite jeden z mojich najobľúbenejších na ceste autom, hlavne po tme a po diaľnici (úsmev). Rýchlosť a výborná súhra dopĺňajúcich sa jednoduchých gitár, zahraté s top hudobníkmi len vo dvojici. Verím, že sa mi ich raz podarí dotiahnuť aj na festival Flesh Party Open Air.

10. SUFFOCATION – Effigy of the Forgotten (1991)

SUFFOCATION – Effigy of the Forgotten

Hovorilo sa, a možno ešte aj stále hovorí, neviem, že kto nepozná tento album, tak ako keby ani nepočúval death metal. Celkom s týmto tvrdením súhlasím, ale samozrejme s istým nadhľadom. Každopádne na tomto albume sú ako prvé objavené postupy, ktoré dodnes používajú aj nové kapely. Dokonca aj prvky slammingu, čo v tej dobe takáto samotná škatuľka ešte neexistovala. SUFFOCATION je aj dnes výživná a hlavne aktívna banda, čo stále nakope väčšinu mladých skupín. Ako na koncertoch, tak aj na štúdiových albumoch.

Top slovenský album:

PHANTASMA – Jazz for Jesus (1996)

PHANTASMA – Jazz for Jesus

Tu som dlho premýšľal, že akú zo slovenských skupín sem prihodím, keďže ich bolo, a stále je veľa, ktoré mám veľmi rád a do istej miery možno aj ovplyvnili moju tvorbu. Pokojne tu mohli byť DISSONANCE, DEMENTOR, DEPRESY alebo DEHYDRATED. No, dal som PHANTASMU a ich „Jazz for Jesus“, lebo tento album má taktiež neskutočnú atmosféru. Chalaniská okolo Andyho prednedávnom hodili tento album z MC kazety aj na CD, kde som neváhal ani sekundu a doobjednal ho do svojej zbierky.

Neuverili by ste, že sa mi v zbierke nachádzajú albumy:

IN SLAUGHTER NATIVES – všetko
DANTE´S INFERNO (soundtrack)
ŘEZNÍK – všetko

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

А я знаю как найти правильную ссылку на гидру по этому поделюсь с вами и зеркалом и официальной ссылок на hydraruzxpnew4af обход блокировки сайта гидра

А я знаю как найти правильную ссылку на гидру по этому поделюсь с вами и зеркалом и официальной ссылок на hydraruzxpnew4af сайт гидры 2021