Freedom Call – Beyond

Formácia okolo Chrisa Baya sa tiež radí medzi (nielen) nemecké stálice na power metalovej scéne. Na tej sú už 16 rokov a koncom februára vydala už svoj ôsmy štúdiový album. FREEDOM CALL sú známi svojou priamočiarou tvorbou, ich fanúšikovia si už zvykli na zaužívaný štýl. Dočkajú sa na novom albume nejakých nečakaných zmien?
Prvé tóny úvodnej skladby „Union of the Strong“ tomu nenasvedčujú. Na poslucháča sa hneď od prvých sekúnd vyvalIa zborové priam až hymnické vokály, po ktorých nasledujú rýchle riffy. Teda, presne také, aké čakáte ešte pred vypočutím albumu. Hudobné prekvapenie a experimenty sa teda zrejme konať nebudú. Jedno menšie prekvapenie si ale kapela pre fanúšikov prichystala. Na albume sa nachádza až štrnásť skladieb, čo je na dnešnú dobu už dosť nezvyčajné a stopáž albumu má bez jednej minútu rovnú hodinu. V predaji je aj dvojalbum. Na druhom disku sa nachádza sedem skladieb, ktoré tvoria prierez celej  diskografie v akustickom prevedení.  Radím sa k dosť veľkým fanúšikom akustických verzií skladieb, no v tomto FREEDOM CALL podľa mňa predviedli len šedý priemer. Akustické verzie neurazia, no zrejme ani neohúria.



Vráťme sa ale späť k disku s novými skladbami. Priznám sa, že som si na album musel zvykať o čosi dlhšie, v poslednom čase s power metalovými albumami trochu bojujem a tak tomu bolo aj s „Beyond.“ Sebakriticky však uznávam, že chyba určite nie je v hudobníkoch, ale v recenzentovi. FREEDOM CALL sa zo svojich šesťnásťročných zabehnutých koľají nerozhodli odbočiť ani náhodou. Skladby na albume vychádzajú z rovnakého konceptu a všetkým sprevádza rovnaké tempo a veľmi často sa objavujú zborové vokály. Z jednoliatosti trochu vybočuje skladba, ktorá nesie rovnaký názov, ako celý album. „Beyond“, ktorá má takmer osem minút a rýchle slohy s hymnickým refrénom sa v nej striedajú so slohami pomalšími. Koncept tejto skladby je zvládnutý naozaj dobre a jej gradovanie si hudobníci nechali až na záver.

Kedysi som v recenziách, kde mi trochu chýbala šťava a drive používal prirovnanie, že kapela akoby sa zasekla na nižšom prevodovom stupni. Pri „Beyond“ môžem povedať, že chalani šlapú na päťke. Lenže, dnes už môžeme ľahko naraziť na šesť, či sedemstupňové prevodovky. A to je presne prípad „Beyond.“ K mojím najobľúbenejším albumom vôbec patrí aj album od FREEDOM CALL – je to ale album „Dimensions“ spred siedmych rokov. „Beyond“ ho neohrozil, aj keď sa aj albumy, ktoré vyšli v rozmedzí siedmych rokov, náramne podobajú.

Je to dobré, v podstate tomu nič nechýba, ale „konkurencia“ je už ďalej. FREEDOM CALL sú už niekoľko rokov na svojom vyhriatom mieste. Nechcem ale, aby to vyznelo ako bezbrehá kritika. Je skôr na uváženie, ako by na zmeny a pokrok reagovali fanúšikovia. Vo všeobecnosti platí, že ľudia neprijímajú zmeny jednoducho a skalným fanúšikom preto táto dlhoročná rutina vadiť nebude. Myslím si ale, že vo fanúšikovskej základni FREEDOM CALL by sa našli aj takí, ktorí by uvítali aspoň malú zmenu, progres, či experiment.

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Steamhammer
Dátum vydania: 21.2.2014
Web: www.freedom-call.net
Zostava:
Chris Bay – vokály, gitara
Ilker Ersin – basgitara
Lars Rettkowitz – gitara
Ramy Ali – bicie
Diskografia:
Stairway to Fairyland – 1999
Crystal Empire – 2001
Eternity – 2002
The Circle of Life – 2005
Dimensions – 2007
Legend of the Shadowking – 2010
Land of the Crimson Dawn – 2012
Beyond – 2014
Tracklist:
Union of the Strong (5:02)
Knights of Taragon (4:44)
Heart of a Warrior (3:13)
Come On Home (4:03)
Beyond (7:49)
Among the Shadows (3:45)
Edge of the Ocean (3:36)
Journey Into Wonderland (3:59)
Rhytm of Light (4:02)
Dance of the Devil (3:46)
Paladin (4:08)
Follow Your Heart (3:52)
Colours of Freedom (4:16)
Beyond Eternity (3:04)
Definitíva:
Album „Beyond“ má svoje tempo a nespornú kvalitu
 plynúcu zo 16. rokov na scéne,
nie je to ale to „práve orechové.“
Táto nahrávka sa dá prirovnať aj ku politike – konzervatívci
 budú nadšení, pre liberálov to bude len
 ďalší album, ktorí im prejde rukami.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla