Nahrajú BLACK SABBATH ďalší album? Bubeník Bill Ward je takejto možnosti naklonený

Bubeník Bill Ward z kapely BLACK SABBATH sa v rozhovore pre britské Metro vyjadril, že je v kontakte s ostatnými členmi legendárnej formácie a je otvorený myšlienke nahrať ďalší album.

BLACK SABBATH. Zdroj foto: Ultimate Classic Rock

Bill Ward bol 11. novembra 2011 súčasťou reunionu originálnej zostavy, no nakoniec sa nezúčastnil nahrávania albumu „13“ z roku 2013 a ani následného turné. Dôvodom boli podľa jeho slov nespravodlivé zmluvné podmienky, pričom ostatní členovia tvrdili, že už na to nemá po fyzickej stránke. Wardovým želaním bola zmluva, ktorá by odzrkadľovala dôstojnosť a rešpekt voči tomu, že je pôvodný člen. Informuje portál Blabbermouth.

Po troch rokoch napätých vzťahov následne Ozzy Osbourne reagoval otvoreným listom, v ktorom poukázal na Wardove zdravotné problémy a na to, že v tom čase 63-ročný bubeník vedel, že nebude schopný zvládnuť nahrať album a absolvovať 16-mesačné turné. Dnes je zrejmé, že akékoľvek zlé pocity, ktoré Ward mohol mať, sú preč.

„S chlapcami som v kontakte. S Ozzym som sa rozprával pred dvoma dňami. Veľa vecí medzi nami prešlo a existujú nové hranice, ktoré som musel vybudovať. S Tonym Iommim spolupracujem od roku 1964, od svojich 16. rokov. Sú to moji bratia a milujem ich,“ prezradil.

Je kniha Black Sabbath uzavretá?

„Pokiaľ ide o mňa, tak kniha s názvom BLACK SABBATH sa nikdy neskončila! Píšem ako démon a žijem život,“ tvrdí bubeník. Osbourne aj Iommi prejavili v posledných rokoch záujem o ďalšie stretnutie. Tentokrát na Commonwealth Games 2022 v Birminghame.

Bill Ward v súčasnosti. Zdroj foto: Blabbermouth

Warda vo veku rokov logicky viac nadchýna štúdiová práca. „Mojim najväčším tvrdením bolo – urobme ďalší album. Nič netrvá večne, ale pozerám sa na to realisticky. Ako stárnem, tak spôsob mojej hry na bicie je stále ťažší. Nehovoril som o tom s chlapcami, ale rozprával som sa s niekoľkými ľuďmi z manažmentu o možnosti nahrávania. To môžem bezpečne urobiť v mojom štúdiu v Los Angeles, dokonca aj v súvislosti s Covidom. Som veľmi otvorený možnosti niečo také urobiť. Nikdy nehovor nikdy.“

Svoj zámer predostrel už minulý mesiac v rádiovom rozhovore pre reláciu Trunk Nation With Eddie Trunk. „Rád by som s BLACK SABBATH urobil štúdiovú nahrávku. Nepovedal som ešte posledné slovo. Myslím si, že pokiaľ všetci existujeme a ešte dýchame, tak stále máme možnosť vytvoriť skvelú hudbu,“ povedal.

Pocit hrdosti

Keď sa zamyslíme nad 50-ročnou kariérou BLACK SABBATH, tak Wardovým najväčším zdrojom hrdosti je moment, kedy to všetko začalo. „Zlomovým bodom bolo, keď Tony zahral v Aston Community Centre tri noty,“ spomína. Tieto tri noty bol Iommiho znepokojujúci tritón – alebo diablov interval – ktorý tvorí základ piesne „Black Sabbath“. Pravdepodobne ide o presný moment, kedy sa rock´n´roll zmenil na niečo oveľa temnejšie, tým nabrala história úplne iný smer.

„Boli sme tak mladí a naivní, ale Tony zahral tie tri tóny a všetci sme sa ihneď pridali s našimi časťami. Vedel som, že niečo máme. Nevedel som presne čo, ale všetci sme mali mladícku odvahu, aby sme to správne uchopili. Boli sme úplne vyčerpaní a hladní, ale keď sme mali tú pieseň a v ten deň odchádzali, cítil som sa, ako keby som bol 10 stôp vysoký. Na tieto momenty som veľmi hrdý,“ zakončil Bill Ward.

Zdroje: blabbermouth.net, metro.co.uk