SWALLOW THE SUN – Moonflowers

Náladotvorcovia z krajiny tisícich jazier SWALLOW THE SUN vydávajú ôsmy album.

Fíni balansujú na hrane doom a death metalu. Na novinke „Moonflowers“ striedajú absolútne melancholické a pokojné pasáže dunivé a ťaživé tóny temných gitár a poriadneho growlingu.

SWALLOW THE SUN – Moonflowers

Album otvára song „Moonflowers Bloom In Misery“, ktorý začína pozvoľne. Melancholická gitara sa snúbi s pokojným spevom. Všetko je to však len nápevom pred poriadnym nákladom ťažkého doomu. A už hneď v úvodnej skladbe dostávame najkrajšie prvky SWALLOW THE SUN, v ktorých sa dokážu dostať z pokojných vôd do tvrdých, poriadne hutných, ale stále atmosférických.

Pokračujeme piesňou „Enemy“, ktorá je najsilnejšou skladbou na albume. Fantastický spev Mikka Kotamäkiho a celková atmosféra mi miestami pripomína staré dobré nahrávky MY DYING BRIDE. V prípade Fínov však nemôžeme hovoriť len o čistom doom metale, ale skôr o akomsi „kombe“ s deathom. Každopádne, namiešané ingrediencie a ich vplyv na milovníka metalovej hudby sú úžasné. Jednoducho, minimalistické prevedenie. Ďalej sa dostávame ku „Woven Into Sorrow“, ktorá má v sebe všetky znaky vyššie zmieneného.

SWALLOW THE SUN. Maľba: Doppelganger Art

„The Void“ a „The Fight of Your Life“ sú najpomalšími piesňami na novinke. A nebojím sa ich označiť za akúsi meditatívnu a snovú formu metalu v podaní sexteta fínskych muzikantov. Najväčší „odpal“ nás ale čaká v absolútnom závere albumu. Pieseň „This House Has No Name“ sa dostane až do čisto black metalového nápevu. Postupne však spomaľujeme, na povrch sa vynára výrazná pokojná atmosféra, aby sme zas mohli vstať z popola a rozbesnieť sa. Úžasný song. Deluxe verzia čerstvej novinky obsahuje ešte druhý disk, na ktorom nám kapela ponúkne inštrumentálne verzie označené ako „Classical Version“.

Bavia ma obe podoby ich hudby. Aj tá pomalá melancholická, ale aj temnejšia, tvrdšia s nádychom valivého death metalu. „Moonflowers“ zanecháva silný umelecký dojem, vytvára emócie, ktoré zanechajú zimomriavky. Len musíme spomaliť a vychutnávať. A paradoxne táto nahrávka pasuje do tejto rýchlej doby, v ktorej žijeme a donúti nás pribrzdiť. Keď to urobíte, dostaví sa odmena…

Hodnotenie autora: 9 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: melodic doom/death metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 19.11.2021
Web: http://swallowthesun.net/
Zostava:
Juha Raivio – gitara
Mikko Kotamäki – spev
Juho Räihä – gitara
Jaani Peuhu – klávesy
Matti Honkonen – basgitara
Juuso Raatikainen – bicie
Tracklist:
Moonflowers Bloom In Misery (06:19)
Enemy (05:39)
Woven Into Sorrow (07:46)
Keep Your Heart Safe From Me (07:47)
All Hallow’s Grieve (05:37)
The Void (05:39)
The Fight of Your Life (07:13)
This House Has No Name (06:40)
Diskografia:
The Morning Never Came – 2003
Ghosts of Loss – 2005
Hope – 2007
New Moon – 2009
Emerald Forest and the Blackbird – 2012
Songs from the North I,II & III – 2015
When a Shadow Is Forced into the Light – 2019
Moonflowers – 2021
Definitíva:
Temná atmosféra nahrávky „Moonflowers“ prevyšuje akýkoľvek pocit, je veľmi silná a emotívna. Pomaly sa valiace pasáže albumu sa vrývajú pod kožu a každým ďalším počutím ožívajú do krajšej a hodnotnejšej hudobnej výpovede. Ďalšie parádne dielo SWALLOW THE SUN.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla