Pripomíname si obete holokaustu: Vybrali sme za vás 11 songov zameraných proti nacizmu a fašizmu

Výber piesní sme pre vás pripravili pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

Práve dnes si svet pripomína utrpenie 6 miliónov Židov počas druhej svetovej vojny. Každoročne pripadá Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu na 27. januára, kedy bol v roku 1945 oslobodený najväčší nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau pri meste Osvienčim.

Zdroj foto: Pixabay a Rateyourmusic

Nacistická továreň na smrť vznikla v roku 1940. Práve Auschwitz-Birkenau sa stal symbolom holokaustu a ďalších zločinov proti ľudskosti, ktoré vykonávalo hitlerovské Nemecko.

Zverstvá, ktoré páchali nacisti počas druhej svetovej vojny, nielen za bránami koncentračných táborov, treba jednoznačne odsúdiť. Je však dôležité stále o nich hovoriť, písať a spievať, aby sa nezabudlo na tieto čierne dni našej histórie. Všetci totiž musíme dbať na to, aby sa už nikdy nezopakovali.

Aj metalová komunita dáva jasne najavo, čo si myslí o nacizme a fašizme. A tak sme práve v dnešný pamätný deň vybrali za vás 11 zaujímavých a známych (ale aj menej známych) skladieb, ktoré hovoria práve o nacistických zločinoch a hrozbách tejto ideológie, ale zároveň aj odsudzujú tieto ohavné činy, a viaceré z nich stali sa akýmisi hymnami proti nacizmu a fašizmu.

KREATOR – People of the Lie

Nemecké thrash metalové legendy KREATOR zložili v roku 1990 skladbu „People of the Lie“, ktorá odsudzuje dogmy genocídy, ktorú spáchal ich vlastný národ. Pieseň o ideáloch rovnosti v celom ľudstve je jednou z najsilnejších metalových skladieb, ktoré sa zaoberajú najtemnejším obdobím modernej metalovej histórie.

DEAD KENNEDYS – Nazi Punks Fuck Off

V našom výbere nemôže chýbať táto ikonická hymna od punkáčov DEAD KENNEDYS. Skladba bola pôvodne proti nenávisti a rasistickým skinheadom, ktorí v tej dobe navštevovali punkové koncerty. Postupne sa z toho stalo niečo väčšie, priam hymna, ktorá ukazuje prostredník všetkým rasistom, náckom či fašistom. A napokon sa tento song rozhodli pretvoriť do svojej podoby legendy grindcoru – NAPALM DEATH. Ale pri nich sme vybrali inú pieseň.

NAPALM DEATH – Unchallenged Hate

NAPALM DEATH majú jasný postoj k náckom, fašistom či rasitom. Dvojminútový úderný song „Unchallenged Hate“ nájdete na ich druhej štúdiovke „From Enslavement to Obliteration“ z roku 1988, kde kritizujú romantickú víziu „majstrovskej rasy“ a vysvetľujú, že všetci sme spolu v tejto potápajúcej sa lodi.

SUICIDAL TENDENCIES – Fascist Pig

Hardcore legendy SUICIDAL TENDENCIES tiež vyjadrili svoj postoj songom „Fascist Pig“, ktorý zložil Mike Muir, a je akýmsi výsmechom všetkým, ktorí sympatizujú s fašizmom. Mimochodom, táto skladba vznikla v roku 1983 a zvyknú ju na koncertoch hrávať doteraz.

SABATON – The Final Solution

Švédi SABATON začali svoju kariéru práve skladbami o druhej svetovej vojne, čiže pri nich by sme mohli vybrať naozaj množstvo piesní. Rozhodli sme sa ale pre song „The Final Solution“ z albumu „Coat of Arms“ (2010), v ktorom Joakim Brodén a spol. spievajú a spomínajú na Krištáľovú noc, ktorú označujú za udalosť, kedy zomrela sloboda, pravda bola popretá a krajina upadla do depresií a národ do zúfalstva.

RAGE AGAINST THE MACHINE – Without A Face

Úspešná rap metalová americká skupina RAGE AGAINST THE MACHINE bola známa svojimi ľavicovými revolučnými a politickými názormi. Na albume „Evil Empire“ z roku 1996 sa nachádza aj song „Without A Face“, ktorý emotívne pojednáva o holokauste.

EKTOMORF – Holokaust

V roku 2015 nahrala maďarská metalová kapela EKTOMORF skladbu „Holokaust“, ktorú venovala 6 miliónom židovským obetiam. Videoklip ku nej sa natáčal priamo v tábore Auschwitz-Birkenau a v jeho úvode hovorí maďarská preživšia z Osvienčimu Magdolna Fodorová.

HAIL OF BULLETS – Stalingrad

Holandská death metalová vojnová mašina vydala počas svojej existencie 3 albumy zaoberajúcej sa druhou svetovou vojnou. My sme pre vás vybrali skladbu „Stalingrad“ z ich debutu „… of Frost and War“ z roku 2008. Skladba pojednáva o nemeckej porážke pri Stalingrade, ktorá bola počiatkom konca nacistických zverstiev na celom svete.

OBLITERATE – Hnedá

Košičania OBLITERATE v roku 2019 nahrali song „Hnedá“. Ten povráva o slovenských náckoch, ktorí roznášajú odpady hnedého hnusu, všade velebia len kožu bielu, no sú len ľudským bahnom a močiarom spoločnosti, ktorí patria na smetisko dejín.

DEMONIC-EYED – Fasces

Zvolenčania nahrali na svojom debute z roku 2019 úderný antifašistický song, ktorý hovorí o obludnosti, tyranii, vymývaní mozgov tejto ideológie a potrebe brániť ľudské práva a slobodu.

AUS-ROTTEN – Fuck Nazi Sympathy

Na záver sme zaradilo úderný song „Fuck Nazi Sympathy“ od americkej crust punkovej formácie AUS-ROTTEN, ktorá jasne dáva najavo svoj postoj voči náckom, ktorá sa v roku 1994 stala hymnou undergroundových koncertov v Spojených štátoch.

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.