Prong – Ruining Lives

Predchádzajúci kotúčik „Carved In Stone“ od neúnavných PRONG ma pred hodným časom takmer zmietol zo zemského povrchu, a preto som ho na našom webe doslova vyniesol do nebies. Prešli ale presne dva roky a situácia sa opäť opakuje.  Máme tu totiž ďalšiu hotovú bombu od tejto legendy z amerického New Yorku, tentokrát s krásnym artworkom a názvom „Ruining Lives“. Ruinovanie životov sa však nekoná, no naopak uši dostanú zabrať až až.
Na producentskú stoličku si opäť zasadol známy Steve Evetts (SEPULTURA, SUICIDE SILENCE), u ktorého je kvalitný výsledok prakticky samozrejmosťou. Nie je tomu ináč ani pri aktuálnej novinke – gitary režú priamo do živého, basgitara poriadne duní a bicie to celé ženú neskutočne dopredu. Zvuk sa teda jednoducho podaril a je ostrý jedna radosť. Hudobne je album „Ruining Lives“ priamym nasledovníkom o niečo staršieho súrodenca z roku 2012, takže žiadne zmeny štýlu rozhodne nečakajte. To by však chcel asi len úplný blázon, keďže mix thrash metalu, HC a groove je v podaní PRONG priam ukážkový.



Všetkých jedenásť položiek tak tvorí maximálne vzrušujúcu jazdu po húsenkovej dráhe, pri ktorej akosi len s ťažkosťami stíhate lapať po dychu. Pohybujeme sa výhradne na hranici maximálnej stopáže troch až štyroch minút, viac totiž tieto úderné kúsky na dokonanie celej skazy ani nepotrebujú. Pritom kapela zabrúsi do rýchlejších vôd iba vo výnimočných prípadoch („The Barriers“, „The Book of Change“, „Chamber of Thought“), no vtedy to už  rozhodne stojí za to!

Skôr než na gulometné tempo vsádza PRONG na hutnosť so silným dôrazom na nákazlivé motívy, ktoré vám v  hlave urobia poriadnu šarapatu. Kvalitných nápadov je určite neúrekom a svoju mágiu potvrdia hlavne v pôsobivých refrénoch. Tie ale pôsobia na novinke tak trochu ako dvojsečná zbraň. Na jednej strane sú mimoriadne silné, ale častokrát aj priveľmi „vlezlé“. Charizmatický frontman Tommy Victor (ex-MINISTRY, DANZIG) by ale s týmto tvrdením určite nesúhlasil, takže konečný verdikt závisí len a len na vás vážení čitatelia.

A najlepšie skladby? Rozhodne upriamte svoju pozornosť vyššie spomínané tutovky a taktiež hitovky ako „Turnover“, „Window Shut“, „Remove, Separate Self“ či „Absence of Light“. Absolútny favorit však počúva na trochu iné meno. Titulný bager „Ruining Lives“ je totiž rannou do čierneho a totálny vrchol tejto bohatej kolekcie. Kolekcie, ktorá pri troche snahy nebude mať najmenší problém okupovať vrcholné rebríčky rôznych ankiet o najlepší album roku 2014.

Žáner: crossover/thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Steamhammer
Dátum vydania: 28.4.2014
Web: www.prongmusic.com
Zostava:
Tommy Victor – spev, gitara
Jason Christopher – basgitara
Arturo Cruz – bicie
Diskografia:
Force Feed – 1988
Beg to Differ – 1990
Prove you Wrong – 1991
Cleansing – 1994
Rude Awakening – 1996
Scorpio Rissing – 2003
Power of the Damager – 2007
Carved Into Stone – 2012
Ruining Lives – 2014
Tracklist:
Turnover (3:35)
The Barriers (3:31)
Windows Shut (4:02)
Remove, Separate Self (3:58)
Ruining Lives (4:41)
Absence of Light (3:42)
The Book of Change (3:22)
Self Will Run Riot (3:51)
Come to Realize (3:48)
Chamber of Thought (3:44)
Limitations and Validations (3:35) 
Definitíva:
PRONG sú ako poliati živou vodou!
Teda minimálne hlavná osoba v podobe Tommyho Victora.
Za dva roky stihli vyrukovať s ďalším vynikajúcim albumom,
ktorý nemá momentálne vo svojom ranku
 žiadnu konkurenciu. Bravo!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla