Eluveitie – Everything Remains As It Never Was

Aj keď je kolískou folk metalu Fínsko zastúpené kapelami ako Ensiferum, Moonsorrow, Finntroll, alebo Korpiklaani, tento žáner má zastúpenie aj v mnohých iných krajinách. Veľmi dobrým príkladom je aj švajčiarska formácia Eluveitie. Čo-to o pestrosti hudobného prejavu tejto kapely dáva tušiť už aj pohľad na zostavu a používané hudobné nástroje. Tých sa na štvrtom štúdiovom albume Eluvetie s názvom Everything Remains As It Never Was vyskytuje naozaj dosť, presne tak, ako sa na folk metalový počin patrí. 
Na albume sa nachádza 13 skladieb vrátane úvodného intra Otherworld, ktoré poslucháča necháva ešte 2 minúty v očakávaní, ako album bude vyzerať. Intro je pomalé a vôbec nevypovedá o následnej podobe albumu. Po intre sa partia okolo Chrigela Glanzmanna naplno vybláznila hneď v úvodnej skladbe, ktorá nesie rovnaký názov, ako celý album. Everything Remains As It Never Was začína introm so šialeným tempom gitár a bicích, ktoré sú doplnené o folkové nástroje. Eluveitie na nič nečakajú ani po vokálnej stránke a po intre sa na nás vyvalí Chrigelov chraplák, ktorý ma v úvode trochu zaskočil. Spočiatku, ako keby mi vokály k rytmu (nielen tejto) skladby nesedeli. Veľmi prijemným prvkom je ženský vokál. Túto skladbu si dovolím označiť za najlepšiu na albume, avšak zaujímavých vecí nájdeme ešte dosť. V ďalšej Thousandfold hudobníci trochu poľavili v intre, nie je to už tak zbesilé. Tradičné nástroje si s folkovými oproti predchádzajúcej piesni úlohu vymenili. Folkové sú v popredí hneď od úvodu. Ďalšie piesne pokračujú v nastúpenom tempe aj naďalej, gitary a bicie sa s folkovými prvkami striedajú naozaj veľmi umne v každej skladbe, čo zaručuje, že poslucháč neupadne do letargie. Na albume sa striedajú kratšie skladby s tými, ktoré presahujú štyri minúty. Pri The Essence of Ashes mi gitary aj vokály pripadali v úvode nevýrazné, čo veľmi nezachránili ani zbory. Eluvetie sa však opäť predviedli pri prechodoch prvkov od klasických k folkovým. Na albume sa nachádza aj inštrumentálka Isara, ktorá do konceptu akosi nezapadá. Na novinke Eluveitie si totiž poslucháč nechce oddýchnuť od skvelého rytmu a tak ho táto pomalšia vec trochu vyvedie z tempa a čaká, kedy to švajčiarske zoskupenie opäť roztočí naplno. Rozbeh síce naznačí Kingdom Come Undone, ale trochu ho zabrzdí havrania Quoth the Raven. V tejto skladbe sa ale opäť vyskytuje ženský vokál a ten sa na tomto albume naozaj podaril na výbornú! Uvítal by som ho aj častejšie, čo by však mohlo mať za následok jednotvárnosť.  Eluveitie musím pochváliť za správne vyváženú frekvenciu používania tohto ženského vokálu. Ten sa vo väčšine prípadov objavuje v melodickej podobe, v Quoth the Raven si Anna Murphy dokonca na chvíľu aj poriadne  zavrieskala. Po najdlhšej skladbe na albume (Do)Minion nasleduje druhá inštrumentálka. Tentokrát už rýchlejšia, opäť s čisto folkovým nádychom a bez väčšieho zásahu tvrdého zvuku gitár.  V závere albumu upúta aj gajdové intro skladby Lugd´non. Tu Eluveitie opäť z tempa trochu poľavili, Chrigelovmu chrapláku aj naďalej sekundujú Annine vokály. Album končí treťou inštrumentálkou, ktorá už neprináša nič nové.

Žáner: folk/pagan metal
Krajina pôvodu: Švajčiarsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast, 2010
Web: www.eluveitie.ch
Zostava:
Chrigel Glanzmann – vokály, mandolína, akustická gitara, píšťaly
Kai Brem – basová gitara
Merlin Sutter – bicie
Siméon Koch – gitara
Meri Tadic – vokály, husle
Päde Kistler – gajdy, píšťaly
Ivo Henzi – gitara
Anna Murphy – vokály, ninera
Diskografia:
Spirit – 2006
Slania – 2008
Evocation I – The Arcane Dominion – 2009
Everything Remains As It Never Was – 2010
Tracklist:
Otherworld (01:57)
Everything Remains As It Never Was (04:25)
Thousandfold (03:20)
Nil (03:43)
The Essence of Ashes (04:00)
Isara (02:44)
Kingdom Come Undone (03:22)
Quoth the Raven (04:22)
(Do)Minion (05:08)
Setlon (02:37)
Sempiternal Embers (04:52)
Lugd´non (04:01)
The Liminal Passage (02:16)
Definitíva:
Nový album sa švajčiarskej
formácii naozaj vydaril.
Skladby sú veľmi dobre prepracované
klasicky aj folkovo. Veľmi príjemný
 ženský melodický vokál
 je v kontraste s Chrigelovým chraplákom,
čo albumu dodáva správny náboj.
Mužský spev je však niekedy
až príliš hrubý vzhľadom na tempo,
možno by nezaškodilo aspoň
v jednej-dvoch skladbách ukázať aj melodickejší spev.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla