Entombed A.D. – Back to the Front

Začiatkom roka 2014 sa legendárna kapela ENTOMBED po určitých nezrovnalostiach rozpadla na dve časti a v pôvodnej kapele zostal iba gitarista Alex Hellid. Ostatní členovia, konkrétne Lars Goran Petrov (vokály), Nico Elgstrand (gitara), Victor Brandt (basgitara) a Olle Dahlstedt (bicie) založili nové zoskupenie ENTOMBED A.D. a začiatkom augusta vydali svoj debut „Back to the Front“.
Produkovaný štýl sa nezmenil a to čo hrali ešte pod „starou“ značkou pokračuje ďalej. Čiže, death metal alebo lepšie povedané death n roll s typickým švédskym zvukom. Novinka sa nesie v dosť veľkej časti v strednom tempe, čo je niekedy aj trochu na škodu, lebo v niektorých momentoch jej chýbajú väčšie gule. Kapela to však kombinuje a snaží sa tak o pestrosť, keď pomalšie pasáže strieda s tými rýchlejšími, ako napríklad v piesni „Bedlam Attack“, „Pandemic Rage“ alebo v najrýchlejšej a v thrash metalových vodách sa pohybujúcej a na častom striedaní tempa stojacej „The Underminer“.



Pozornosť si zaslúži každá jedna pieseň na albume, pretože každá má svoje osobité vyznenie či atmosféru. Po úvodnej a nie príliš presvedčujúcej „Kill to Live“ príde na rad pätica skladieb, ktorá predstavuje vrchol celého albumu. Je to vlastne aj to najzaujímavejšie a najenergickejšie, čo vám tento opus ponúka. Potom príde na rad spomalenie do stredných temp vďaka piesni „Eternal Woe“, ktorá je od druhej polovice podporená melodickou vyhrávkou. Po nej nasleduje menej výrazná „Digitus Medius“, ktorej melodický začiatok pripomína tak trochu CARCASS. Pomyselnú latku kvality opäť o niečo pozdvihne zaujímavá rock n rollová „Vulture and the Traitor“, ďalej už spomínaná rýchla thrashovica „The Underminer“ a album uzatvára „Soldier of no Fortune“, čo je takmer sedemminútová pieseň odsýpajúca v strednom tempe. 

Dobrú prácu na albume odviedol gitarista Nico Elgstrand, ktorý svojou hrou ponúka na celom albume výborné riffy, napríklad v takej „Second to None“, ktorá doslova stojí na ústrednom riffe a takisto sú kvalitné aj jeho melodické vsuvky. Klasický chraplák, dnes už legendárneho chroptiča Larsa Gorana Petrova pôsobí trochu unavene a rozhodne si ho pamätáme aj vo výraznejšej a energickejšej polohe. V niektorých skladbách máme možnosť počuť takisto aj zborové vokály.

V piesňach sa striedajú rýchlejšie pasáže so stredným tempom, v ktorom však nie vždy skladby naplno upútajú a nepôsobia potom až tak úderne. Čo však určite poteší, sú kvalitné gitarové riffy. „Back to the Front“ nie je album, ktorý by vás úplne posadil na prdel, ale na druhej strane vás ani výrazne nesklame.

Žáner: death metal/death n roll
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 4.8.2014
Web: https://www.facebook.com/EntombedAD
Zostava:
Lars Goran Petrov – vokály
Nico Elgstrand – gitara
Victor Brandt – basgitara
Olle Dahlstedt – bicie
Diskografia:
Back to the Front – 2014
Tracklist:
Kill to Live (4:44)
Bedlam Attack (4:44)
Pandemic Rage (4:02)
Second to None (4:28)
Bait and Bleed (4:37)
Waiting for Death (2:56)
Eternal Woe (5:08)
Digitus Medius (6:01)
Vulture and the Traitor (4:45)
The Underminer (2:57)
Soldier of no Fortune (6:50)
Definitíva:
„Nová“ kapela ENTOMBED A.D. ponúka na svojej
 debutovej nahrávke „Back to the Front“
 osvedčený death n roll z čias ich pôsobenia
 ešte pod starou značkou ENTOMBED.
Nový materiál je predvedený v dobrej kvalite
 a určite nesklame, avšak v prípade týchto matadorov, by to určite šlo spraviť aj výraznejším spôsobom.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla