Montana Metal Fest rastie. Vo výbornej atmosfére vynikli koncerty BESNA, CRANIAL VOID a ANTHOLOGY

Tretí ročník festivalu metalovej kultúry v Španej Doline sa vydaril.

ŠPANIA DOLINA. „Do tretice všetko dobré“, či ako sa to hovorí. Každopádne, toto príslovie dokonale sedí na festival metalovej kultúry Montana Metal Fest v Španej Doline.

Nebudem tajiť, že od úvodného ročníka sa zaradil medzi moje hudobné srdcovky. Malebné prostredie čarokrásnej dedinky s bohatou tradíciou, tradičnou kultúrou a baníckymi pamiatkami v spojení so špičkovými slovenskými metalovými kapelami a bohatým sprievodným programom sa už natrvalo (verme) usadil medzi slovenskými festivalmi.

Hlavný mozog podujatia Peťo Trepáč so svojím tímom opäť odviedol fantastickú robotu, čoho dôkazom je spokojnosť účinkujúcich (výborný servis o kapely a hostí) i fanúšikov. Nebojím sa tvrdiť, že prvá septembrová sobota sa už mnohým metalových fanúšikom spája práve s týmto doslova až rodinným podujatím, na ktorom nechýbali ani najmenší.

Nesmierne nás teší, že súčasťou sprievodného programu bola na treťom ročníku aj naša Luss so svojou výstavou fotografií z cyklu Surreal Dreams. O výstavnú miestnosť sa delila s talentovaným umelcom Eliranom Kantorom, ktorý namaľoval artworky albumov takým interpretom ako HELLOWEEN, FLESHGOD APOCALYPSE, TESTAMENT alebo MY DYING BRIDE. A mnohé z nich boli k videniu práve v Španej Doline.

V Klopačke program patril prednáške Slovak Ghost Hunters či diskusii Mariána „Albberta“ Horvátha o metalovej scéne, ale svoju tvorbu predviedol aj tetovací salón Terezy Pančákovej. O workshopy sa postarali Miro Randuška a Dominka Kmeť.

Na jednom z najkrajších pódií na Slovensku sa predstavilo 8 slovenských kapiel. Rastúcu popularitu festivalu potvrdil fakt, že na úvodnú kapelu dňa (v tomto prípade MINOR) bolo pod pódiom zvedavých oveľa viac ľudí ako po minulé dva ročníky.

BESNA na Montana Metal Fest. Foto: Stanley Stillborn

Medzi absolútne tri hudobné vrcholy festivalu patrili vystúpenia BESNA, CRANIAL VOID a ANTHOLOGY. Bratislavskí post black metalisti BESNA si doslova podmanili Španiu Dolinu. Na jar vydali vynikajúci debutový album „Zverstvá“ a atmosférické piesne so silným posolstvom z neho fungovali naživo na magickom pódium na 110 percent.

Prirátajme si k tomu výborný prejav lídra kapely Sama Dudláka, ktorý nielenže fantasticky spieval, ale oveľa zlepšil svoj pódiový prejav, keď sa každú chvíľu bez mikrofónu snažil využiť na svoje pohyby (nie nepodobné Aðalbjörnovi Tryggvasonovi zo SÓLSTAFIR), a je jasné, že fanúšikovia zažili magické predstavenie.

V pomalých pasážach kapela pôsobila minimalisticky, v rýchlejších a hutnejších vás všetkých pohltila a prevalcovala. Nemožno vyzdvihnúť jednu skladbu, ale koncert ako celok. Fantastické vystúpenie. Môžeme byť radi, že na Slovensku nám vyrastá ďalšia kapela svetových rozmerov.

CRANIAL VOID na Montana Metal Fest. Foto: Stanley Stillborn

CRANIAL VOID nahrali vlani nesmierne chválený debut „Celestial“, za ktorý získali aj cenenú sošku Rádiohláv v kategórii hard and heavy. Jedna vec je však štúdiová nahrávka, druhá živá prezentácia. Kvarteto hudobníkov od úvodu setu nasypalo do fanúšikov poriadnu nálož svojho nekompromisného deathcoru a moderného death metalu. Mnoho z nich si spokojne pokyvkávalo hlavou, odvážnejší sa pustili aj do mierneho moshpitu. Môžeme tak spokojne konštatovať, že debutový materiál funguje aj naživo (a to dokonca aj s „náhradným“ bubeníkom).

Skladby z „Celestial“ majú poriadne gule, silu a údernosť, no stále bola čitateľná aj ich melodickosť. Na záver už len malá poznámka, bunda cez hlavu s kapucňou nie je pre speváka metalovej kapely vhodným oblečením na pódium.

ANTHOLOGY na Montana Metal Fest. Foto: Stanley Stillborn

Trojlístok najsilnejších koncertov, ktoré ponúkla tohtoročná Montana Metal Fest, uzatvárajú ANTHOLOGY z Oravy (končili aj celý program). Oravákov dopĺňa od roku 2021 grécka speváčka Lilian Anerousi, ktorej bolo od úvodu plné pódium. Skákala, behala, headbangovala, hecovala fanúšikov (škoda, že nemala väčšiu odozvu), prihovárala sa im aj v lámanej slovenčine (evidentne jej najobľúbenejším slovným spojením bolo „po pi*i“), ale čo je najdôležitejšie – veľmi sebaisto spievala.

Jej silný hlasový prejav výborne zapadol do hudby ANTHOLOGY. Kapela funguje ako dobre namazaný stroj, ktorý patrí na veľké pódiá. Lilian výborne sekundovali všetci chalani, najviac však Majo Gonda. Azda najviac potešili známe klipovky „The Revenge of Angels“ a „Last Weep“.

ABORTION. Foto: Stanley Stillborn

Netreba však zabúdať ani na ostatné kapely. MINOR bavili svojim death metalom, PSEUDOSAPIENS predstavili melodickejšiu, groovy a odľahčenejšiu verziu smrtiaceho kovu a tuším aj nového speváka, po dlhšej dobe sa na pódiách ukázali aj Nitrania EMPYRION. Na ABORTION sa ľudia zabavili na známe grindovice a výborne zapadli do programu festivalu. Možno by ale nebolo na škodu menej rečnenia (aj keď zrejme to bolo cieľom, aby pri svojich minútovkách naplnili hrací čas).

MARTUROS. Foto: Stanley Stillborn

Melodické vody ešte poriadne rozvírili MARTUROS na čele so speváčkou Maggee, ktorej ostrý heavy vokál patril k ozdobe celého festivalu. Kapele však chýbal jeden gitarista, čo vo výslednom prejave bolo citeľné.

Na čo nemôžeme zabudnúť je zvuk a treba ho rozhodne vyzdvihnúť. Pri všetkých kapelách bol na veľmi dobre úrovni, čo veľmi potešilo, pretože po minulé roky to nebolo úplne najideálnejšie.

Špania Dolina je ideálnym miestom na spájanie metalovej kultúry, čo sa potvrdilo aj počas 3. ročníka Montana Metal Festu. Festival časom rastie, jeho organizátorský tím získava potrebné skúsenosti, ktoré zúročuje a podujatie stále zveľaďuje. Dovidenia o rok, priatelia.

PLUSY:
Priateľská, priam rodinná atmosféra, organizátorský tím, vystúpenia BESNA, CRANIAL VOID a ANTHOLOGY, bohatý sprievodný program, starostlivosť o kapely a hostí

MÍNUSY:
O stovku viac fanúšikov by nebolo na škodu