Cataclastic pokrstili štrkom. Fanúšikovia boli perfektní, zhodujú sa členovia APRIL WEEPS

Reportáž z krstu tretieho albumu „Cataclastic“ od Slovákov APRIL WEEPS v bratislavskom klube Randal. Víkend Valhalla.sk s touto kapelou pokračoval ďalší deň vo Zvolene.

APRIL WEEPS a spoločná fotografia s fanúšikmi po ich koncerte v Bratislave. Foto: Alena Červeňanská

BRATISLAVA, ZVOLEN. Mala to byť veľkolepá oslava nového a vysoko ceneného albumu s legendárnymi kapelami. Človek mieni…, veď to poznáte. Ale pekne poporiadku. Atmosferici APRIL WEEPS vydali v júni tretí štúdiový album „Cataclastic“, na jeseň vyrazili na spoločné turné s českou kapelou VANGUARD. Špeciálny mal byť bratislavský večer počas posledného septembrového večera.

Na tento dátum si totiž dáma a páni naplánovali krst albumu. Spoločnosť v tento významný deň im mali robiť legendárne spolky – SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY a GALADRIEL. Počas týždňa však zaskočili fanúšikov správy z oboch táborov, že kvôli zdravotným dôvodom nemôže vystúpiť ani jedna z nich.

Weeperom sa začal rozpadať line-up ako domček z karát. Našťastie ich zachránili iné legendy – DEPRESY, ktoré ochotne prišli zahrať. Večer otvárali OHEN, teda kapela, v ktorej pôsobia aj dvaja členovia hlavných hviezd večera.

Ako sa hovorí, na posratého aj hajzel spadne. A aby tých problémov nebolo málo, štart večera sa posunul približne o hodinu. „Po príchode na miesto sme sa od zvukárov dozvedeli, že v priestore nad Randalom sa konalo podujatie, kde prevádzkari priestoru požadovali zo strany Randalu ticho od 19:00 do 20:30. O tejto skutočnosti vopred nevedel ani zvukár, ani my. Pokúšali sme sa rôznymi spôsobmi vyjednať riadny začiatok eventu, no výsledok ste mali možnosť vidieť na vlastné oči – zvučiť sme mohli začať až o 20:30 a hrať až okolo 21:00. Toto celé považujeme za komunikačné zlyhanie na strane prevádzkara Randal klubu, ktorý nás o tejto skutočnosti neinformoval a my sme tak nevedeli adekvátne reagovať. Verte, veľmi dôrazne sme vyjadrili naše sklamanie z tejto skutočnosti, no na mieste sa táto vec už ovplyvniť nedala,“ napísala kapela vysvetlenie na facebooku.

Nezabudnuteľný večer aj napriek viacerým problémom

A to v tom čase ešte nik netušil, že APRIL WEEPS budú bojovať s technickými problémami, bubeníkovi napríklad nefungoval mixpult. Ale to nebolo všetko. Našťastie sa to všetko postupne vyriešilo, no to spôsobilo ďalšie meškanie – už dosť nepríjemné. Aj keď v úvode ich koncertu bolo mierne cítiť pochopiteľné rozladenie, našťastie dali dáma a páni do vystúpenia a netreba zabudnúť ani na fantastických fanúšikov, ktorí podržali svojich miláčikov.

Marta a Noro: Foto: Alena Červeňanská

Počas „Cataclastic & Tension“ hrajú APRIL WEEPS celý nový album v presnom poradí a nebolo tomu inak ani v Bratislave. Prvýkrát s touto šou sa Weeperi predstavili v júni na banskobystrickom Angelus Feste. Vtedy išlo o ich prvú šou k novému albumu, ale nebolo to vôbec badať. Už tak vynikajúce vystúpenie sa teraz snažili „Apriláci“ priviesť do dokonalosti.

Celá myšlienka a idea konceptu albumu je na pódiu je ešte teatrálnejšia, vokalisti Marta s Norbertom sú ešte viac zohratejší. Pochopiteľne, zraky sa upierajú najmä na nich dvoch, ale vonkoncom nezaostáva celá kapela. Vidieť, že pódiový prejav majú zmáknutý na jednotku s hviezdičkou.

Spomínaná teatrálnosť a Martino „hranie“ sa najviac prejavuje v druhej skladbe „Fundamental Ingressions“, kde pozornému oku neunikne, že sa speváčka v úvode skladby štylizuje do úlohy malého poslušného dievčatka (teda aspoň v jej úvode). Famózne. Aj pri geniálnom songu „Ruptures“ všetky smerujú opäť na Martu, kde je stredobodom pozornosti všetkých.

Krst albumu Cataclastic. Foto: Alena Červeňanská

Moment, na ktorý všetci v Bratislave čakali prišiel po piesni „Cataclasis“. Cti uviesť do života tretiu štúdiovku sa dostalo gitaristovi DEPRESY Romanovi alias Dirrtovi. Krstilo sa štrkom, po tomto akte nechýbal ani Jägermeister. Záver koncertu APRIL WEEPS obstarala skladba „Lithos“.

Aj napriek poriadnemu časovému sklzu odchádzali všetci spokojní. Kapela i fanúšikovia. A už keď sme pri nich, v Randali sa ich zišlo približne 180, čo je naozaj veľmi pekné číslo. Za zmienku rozhodne stojí aj návšteva krstu „Cataclastic“ vernej fanúšičky Emmy, ktorá kvôli nemu priletela až z Anglicka.

APRIL WEEPS a ich pocity z krstu albumu

Spevák Norbert: „Úprimne, bol som prekvapený a nečakal som, že príde toľko ľudí. Jasné, mali sme tam známych, ale vo všeobecnosti prišlo veľmi veľa fanúšikov. Nielen takých, ktorí našu tvorbu poznali, ale aj takí, čo ju nepoznali. Skackali, headbangovali, bavili sa s nami, boli perfektní. Bolo to šialene super.“

Klávesák Stronghold: „Veľmi sa mi páčilo, že ľudí neodradili naše problémy, ktoré sme mali pri zvučení. Oceňujem a vážim si, že tam boli s nami a povzbudzovali nás, aby sme sa kvôli technickým problémom necítili skleslo. Žiaľ, tie proste vždy boli, sú a aj budú. Ďakujeme im, že to s nami vydržali. Teší nás, že keď sa koncert už rozbehol, tak si ho ľudia užívali.“

Marta počas skladby Ruptures. Foto: Alena Červeňanská

Speváčka Marta: „Vystupovať pred známymi je pre mňa asi najťažšie. Bratislavu môžeme považovať za domácu, takže nervozita bola u mňa o to väčšia. Na koncert som išla mierne nervózna, ale aj s očakávaniami, a tešila som sa, že si tam konečne zahráme. V úvode večera som mala takúto zmesku pocitov. A potom prišla veľká výzva. Okrem toho, že sme hrali pred domácim publikom, prišli technické problémy a bola výzva ich zdolať. A našťastie sa to podarilo. Som vďačná aj za trpezlivosť prítomných, a že sme to dali. Napokon som odchádzala s príjemným pocitom. Vzájomne sme sa s fanúšikmi dobili energiou. A aj napriek problémom vo mne prevládal pocit, že to bolo ozaj fajn.“

Ostatné kapely a ďalší deň vo Zvolene

Vesper z DEPRESY. Foto: Alena Červeňanská

Aj keď tento večer bol jednoznačne v réžii Weeperov, netreba zabúdať ani na ich ďalších troch hostí. Otvorenia večera sa veľmi dobre zhostili OHEN so svojím symfonickým black metalom, neskôr pokračovali Moraváci VANGUARD so svojím energickým melodic death metalom. Na predlžovanie večera najviac doplatili DEPRESY, ktorí začínali hrať ďaleko po jednej hodine rannej, žiaľ, už hŕstke fanúšikov sa však odmenili výborným koncertom, kpočas ktorého prezentovali najmä ich albumovú novinku „Psycold“, ktorú prestriedali troma peckami „Palliative Theories“, „Reality Architects“ a „The Antichrist´s Philosophy“.

Po krste sa APRIL WEEPS a VANGUARD predstavili v nasledujúci deň vo Zvolene v klube Wake Up, kde im spoločnosť robili BESNA a SOLIPSISM. Pomerne slušný počet fanúšikov videl naozaj fantastické black metalové šou v podaní Bratislavčanov BESNA, ktorí prezentovali fantastickú novinku „Zverstvá“ a Banskobystričanov SOLIPSISM. Došlo aj na špeciálne hosťovačky. Skladbu „Revúca“ si s BESNA strihli dvaja členovia SOLIPSISM a líder Bratislavčanov Samo Dudlák zaskočil na gitare za nového člena SOLIPSISM Mateja Húšťavu (ABSTRACT), ktorý mal v ten deň svadbu.

VANGUARD natlakovali do Zvolenčanov porciu svojej energickej muziky a APRIL WEEPS? Bez technických problémov predviedli ďalšiu bezchybnú emočnú bombu v podaní „Cataclastic“ šou, ktorá mala pozitívne ohlasy aj vo Zvolene.

PLUSY:
Návštevnosť krstu, zvuk, fanúšikovia, atmosféra, emócie, ktoré išli zo setu APRIL WEEPS

MÍNUSY:
Časový sklz a technické problémy

Foto: Alena Červeňanská