Tvorca obalov MEGADETH žaluje kapelu a ich vydavateľstvo za porušenie autorských práv

Kapela MEGADETH čelí súdnej žalobe v súvislosti s artworkom aktuálneho albumu „The Sick, the Dying… and the Dead!“

MEGADETH. Foto: Travis Shinn

MEGADETH boli 3. februára zažalovaní umelcom Brentom Elliotom Whiteom za artwork ich posledného albumu „The Sick, The Dying…and the Dead!“, ktorý vyšiel začiatkom septembra 2022. White je známy vďaka spoluprácam s kapelami TRIVIUM, JOB FOR A COWBOY, DEATH ANGEL či ARCH ENEMY.

Ilustrátor a dizajnér podal žalobu na skupinu, frontmana Davea Mustainea, ich vydavateľstvo a manažment za porušenie autorských práv. Ako informoval The Hollywood Reporter, White, ktorý predtým pre nich ilustroval obaly nahrávok „Endgame“, „Dystopia“ a „Warheads On Foreheads“, tvrdí, že vytvoril umelecké diela a charaktery pre MEGADETH, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou identity skupiny.

Odvoláva sa na newyorský zákon, ktorý vyžaduje písomnú zmluvu a včasnú a plnú platbu za akúkoľvek prácu v hodnote viac ako 800 dolárov. White žiada odškodné za porušenie autorských práv a nevyplatenú mzdu. Zároveň žiada súdny príkaz, aby zabránil kapele a jej vydavateľstvu používať toto umelecké dielo. Požaduje tiež náhradu škody a stratu zisku.

Použitie umeleckého diela bez podpísania zmluvy

Začiatkom roka 2020 ho kapela kontaktovala, aby vytvoril artwork pre album „The Sick, The Dying…and the Dead!“, ktorý prešiel viacerými úpravami a strávil na ňom stovky hodín práce bez toho, aby dostal zmluvu. White tvrdí, že v čase vydania prvého singlu z albumu ešte stále nepodpísal zmluvu a mal stále autorské práva na obrázok. Žaloba sa vzťahuje aj na umelecké diela používané v súvislosti s inými komerčnými aktivitami, vrátane merchandisu.

Koncom júla 2021 dal White Johnsenovi rozpis času, ktorý dotvtedy strávil prácou na obale albumu, predstavujúci 21 500 dolárov. Johnsen so sumou súhlasil, ale iba v prípade, že by išlo o úplné odkúpenie práv duševného vlastníctva Whitea na jeho umelecké dielo.

To umelec odmietol a dal MEGADETH cenu za odkúpenie svojich práv duševného vlastníctva, s očakávaním, že bude môcť pokračovať vo využívaní svojej vlastnej práce a profitovať z nej. Kapela však s týmito podmienkami nesúhlasila, vrátane jeho výkupnej ceny.

MEGADETH – The Sick, the Dying… and the Dead!

„Generálny riaditeľ 5B Artists + Media a manažér MEGADETH Bob Johnsen, 22. júna 2022 povedal Whiteovi, že MEGADETH pracovali na kostýmoch pre nadchádzajúce turné a požadovali dodatočné stvárnenie umeleckého diela vybraného pre obal albumu, pretože dekorácie na pódium pre turné by boli založené na obale,“ uvádza žaloba.

V texte ilustrátor Johnsenovi pripomenul, že stále nemá písomnú zmluvu s MEGADETH a nedostal zaplatené za svoju prácu, a povedal: „Viem, že čas vydania albumu je hektický, ale musím spomenúť, že akékoľvek odoslanie, vrátane obalu albumu, závisí od kompenzácie a zmluvy. Takže to budeme musieť čoskoro vyriešiť.“ V reakcii na to Johnsen povedal Whiteovi: „Prvá skladba sa zverejní zajtra,“ ale ubezpečil ho, že „nikto nemá v úmysle to nemať zadokumentované“ a „vyrieši sa to správnym spôsobom“.

O deň na to, 23. júna 2022, bez podpísanej dohody s Whiteom, a bez toho, aby umelcovi čokoľvek zaplatili za jeho prácu, MEGADETH zverejnili túto kresbu. White bol podľa obžaloby šokovaný, že zásluhy za umelecký koncept pripísali lídrovi skupiny Davevi Mustaineovi.

Vydanie albumu bez dosiahnutia vzájomnej dohody

Neskôr sa White obrátil na nahrávaciu spoločnosť MEGADETH – Universal Music Group. „Stále nemám zmluvu, ani platbu od UMG za The Sick, The Dying and the Dead. Bob Johnsen sa včera ozval a povedal, že to nechal na UMG. Predpokladal som, že ma niekto osloví, že to bude vyriešené ešte pred vydaním albumu. Obal bol zverejnený a vydaný spolu so singlom a predpredajom albumu na sociálnej sieti MEGADETH. Nič z toho mi nepripisuje zásluhy. Žiadna zmienka na sociálnej sieti, ani v článku. Nemáme zmluvu ani zmluvu o vydaní alebo používaní umeleckého diela,“ sťažoval sa americký umelec.

Po zverejnení artworku sa MEGADETH pokúsili prinútiť Whitea, aby prijal rovnaké podmienky, ako pri ich prvej spolupráci, no ten na tieto podmienky už nepristúpil.

Keď album vyšiel v septembri 2022, umelec a kapela neboli ešte dohodnutí na cene. Američan hovorí, že album je hitom, videá, v ktorých vidieť jeho kresby mali milióny prehratí a predajcovia účtujú od 100 do 600 dolárov za tovar s jeho umením, pretože žalovaní poskytli licenciu na dielo tretím stranám.

Použité zdroje: The Hollywood Reporter a Blabbermouth