Floor Jansen – Paragon

Holandská speváčka Floor Jansen prichádza so sólovým albumom.

Nekorunovanú holandskú královnú symfonického metalu Floor Jansen snáď netreba nikomu predstavovať. Väčšina metalovej scény ju bude poznať hlavne vďaka posledným rokom a jej účinkovaniu vo fínskej úderke NIGHTWISH, skalní fanúšikovia si určite hrdo spomenú na to, že o tejto dive vedeli už dávno predtým, za čias AFTER FOREVER a RE-VAMP. Floor síce predstavovať netreba, no ona sama sa rozhodla predstaviť sa svetu v inom svetle.

Floor Jansen – Paragon

A tak to pomyselné svetlo sveta na konci marca uzrel jej prvý sólový album nazvaný „Paragon“. Podobné sólové počiny majú často veľké očakávania a sú často prijímané s obrovským nadšením alebo obrovským sklamaním.

Albumy pod vlastným menom a nie menom materskej kapely sa totiž často odchyľujú od tvorby, ktorú poslucháč môže (mylne) očakávať. Nie je to však nič nezvyčajné. Len v nedávnej minulosti sa ku sólovkám uchýlili napríklad bývalý Flooorin súputník Marko Hietala, Vile Vallo, Charlotte Wessels, či Sharon den Adel.

A tu nastáva zaujímavá paralela. Snáď sa nedopustím žiadneho hriechu, keď napíšem, že dve holandské speváčky Sharon den Adel a Floor Jansen sú si podobné svojim prejavom podobné aj vo svojich materských kapelách a oslovujú veľmi podobné publikum. Keď Sharon pred piatimi rokmi vydávala svoju sólovku s názvom „My Indigo“, ktorá bola jej osobnoiu spoveďou, často hovorila o tom, že to bude niečo úplne iné ako tvorba WITHIN TEMPTATION. A to isté platí aj o Floorinej sólovej prvotine „Paragon“. Ako cez kopirák, ale tentokrát vo veľmi dobrom zmysle slova.

Floor Jansen

Rukolapným dôkazom je úvodná skladba a ústredný singel albumu – „My Paragon“. Už tu zistíte podstatnú vec – symfonická královná si dala oddych pri šliapaní na plynový pedál a svoju osobnú spoveď poňala vážnejšie a tichšie. A to k tomu patrí.

„My Paragon“ je skvelým výberom singlu, pretože patrí medzi to najchytľavejšie, čo sa na albume nachádza. Príbeh o Floor a jej dvoch mladších ja – o tom, ako sa pozerá na svoju minulosť a hovorí svojim mladším verziám o živote. Silný pocit z tejto skladby umocňuje naozaj pekný videoklip, kde účinkujú aj Jansenovej „mladšie“ verzie. Celé to vytvára naozaj veľmi pekný príbeh.

Áno, určite by sme aj o metalových výkonoch Floor často mohli v našich kruhoch hovoriť ako o balzame na uši, no jej sólovke to platí ešte násobne, ale predsa len inak. Poslucháč na to musí byť naladený a jednoducho nečakať tvorbu NIGHTWISH. Občas Floor síce zrýchli aj tu, ako napríklad v skladbe „Come Full Circle“, inak je to ale často jej úplne čistý vokál bez rušivých elementov – skvelým príkladom je pieseň „Storm“, kde to Floor ťahá vyššie, ale v úplnom pokoji.

Z pohľadu hudobných inštrumentov si občas niekedy môžete pripadať dokonca ako na nejakej relaxačnej seanse. Takže na jednej strane veľmi upokojujúce nástroje, na strane druhej motivačný Floorin vokálny balzam („Me Without You“). To z „Paragon” robí veľmi zaujímavú osobnú spoveď, ktorú fanúšikovia tohto hlasu určite ocenia a Floor si nájde týmto štýlom zaiste ešte viac fanúšikov. Nie, že by ich potrebovala…

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: pop rock
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: ReVamp Music
Dátum vydania: 24.03.2023
Web: https://www.floorjansen.com/
Zostava:
Floor Jansen – vokály
Tracklist:
My Paragon (03:24)
Daydream (03:12)
Invincible (02:54)
Hope (03:19)
Come Full Circle (03:20)
Storm (03:26)
Me Without You (03:47)
The Calm (03:49)
Armoured Wings (03:55)
Fire (03:28)
Diskografia:
Paragon – 2023
Definitíva:
Fanúšikovia NIGHWISH budú možno v rozpakoch, ale musia si uvedomiť, že je to sólovka. Priaznivci samotnej Floor Jansen budú nadšení, že si ju môžu užiť aj v inej úlohe. „Paragon” nie je žiadny experiment, ale precítená osobná spoveď a pohľad z inej strany.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla