Nightwish – Endless Forms Most Beautiful

Najočakávanejší album jari prichádza! Aj takto by sa dal v stručnosti charakterizovať v poradí ôsmy štúdiový album NIGHTWISH, ktorých isto netreba nikomu zvlášť predstavovať.

nightwish-endless-forms-most-beautiful

NIGHTWISH – Endless Forms Most Beautiful

 

Novinka dostala názov „Endless Forms Most Beautiful“ a na pultoch obchodov sa objavila práve v týchto dňoch. Album obsahuje 11 skladieb v  dĺžke tesne nad 78 minút. Od vydania „Imaginaerum“ v roku 2011 došlo v skupine k niekoľkým zmenám a novinkám, ktoré nemalou mierou ovplyvnili aj  ďalšie smerovanie formácie, ako štýlom tak aj prejavom.

„Endless Forms Most Beautiful“ je prvým počinom skupiny s charizmatickou holandskou speváčkou Floor Jansen (REVAMP, ex – AFTER FOREVR), ktorá sa v NIGHTWISH objavila od roku 2013 a absolvovala s kapelou už aj nemalé množstvo koncertov. Novým, ale už stálym členom formácie sa stal Troy Donockley, ktorý so skupinou spolupracoval ešte ako hosť na albumoch „Dark Passion Play“ a „Imaginaerum“.  Je to všestranný hudobník, ktorý okrem hry na píšťalke, gajdách či lutne, si na novinke aj zaspieva. Smutnou správou pre nejedného fanúšikov je aj zmena na poste bubeníka. Jukka Nevalainen sa pred nahrávaním „Endless Forms Most Beautiful“ rozhodol dať si od hrania v kapele pauzu, kvôli pretrvávajúcim problémom s nespavosťou a jeho návrat ako aktívneho člena je zatiaľ otázny. Za bicími ho nahradil ako hosťujúci bubeník Kai Hahto (WINTERSUN, SWALLOW THE SUN, TREES OF ETERNITY).

Rovnako ako predchádzajúci album „Imaginaerum“ aj „Endless Forms Most Beautiful“ má hlavný ústredný bod. Tentokrát je to príroda. Kým predchádzajúci bol poctou sily a predstavivosti, novinka skladá hold sile vedy a moci rozumu. Tak sa vyjadril o nej frontman skupiny a hlavný skladateľ Tuomas Holopainen. Ten opäť napísal skladby tak, že po vypočutí albumu som mal pocit, akoby sa mi v hlave odohrával ucelený príbeh, ktorému každá pieseň dodávala svoj rozmer.

nightwish-2015-band-1

NIGHTWISH promo

 

Osobne ma na prvé počutie asi najviac oslovila skladba „Weak Fantasy“. Tvrdo znejúca gitara a bicie party jej dávajú od začiatku výbušný náboj, na kvalite piesne sa podieľali nemalou mierou aj Floor a Marco, doplnení o zborové a orchestrálne aranžmá. Veľmi podobným smerom sa uberá aj „Yours Is An Empty Hope“, ktorá je štýlovo podobne výbušná a tak patrí určite k najtvrdším na albume.

Kým doteraz boli NIGHTWISH braný skôr ako čisto symphonic power metalová kapela, od tohto albumu to už neplatí. Skladby „My Walden“, „Edema Ruh“ a „Alpenglow“, sú plné folkových prvkov, o ktoré sa postaral vo väčšej miere práve nový člen Troy. Musím povedať, že oživenie štýlu práve týmto smerom vítam a myslím, že NIGHTWISH tým spravili krok správnym smerom, pretože je počuť, že to tam sedí a medzi modernými nástrojmi sa folkové prvky pekne vynímajú.

Vyzdvihnúť musím aj song „Edema Ruh“, pretože podľa mňa je jedným z najkrajších na albume. Od začiatku na mňa pôsobí veľmi prijemným melodickým dojmom. Prijemný hlas Floor, v regréne zas znejúce hlasy Marca a Troya jej dodávajú skvelý celkový feeling. Jej prijemný zvuk mi pripomína tvrdšiu baladu a tým, že skladba je zaradená ako deviata na albume je aj predzvesťou blížiaceho sa konca príbehu.

Nebudem však len chváliť. „Endless Forms Most Beautiful“ na mňa okrem už spomínaných skladieb nepôsobí nijako výnimočne. Floor Jansen na môj vkus slabo využíva svoj hlasový potenciál, pretože si trúfam povedať, že vo všetkých skladbách sú citeľné veľké rezervy, či už z jej strany alebo aj od Marca Hietalu.

nightwish-2015-band-3-marco-tuomas-floor

NIGHTWISH pri predstavovaní singlu „Élan“

 

Ako úplne zbytočný ťah na mňa pôsobí zaradenie 24 minútovej skladby „The Greatest Show On Earth“, ktorá je kompozične rozdelená na 5 menších častí. Je to zatiaľ najdlhší song, aký NIGHTWISH počas svojho fungovania vytvorili. Mám pocit, akoby táto skladba bola iba piesňou do počtu, ktorou chceli vyplniť chýbajúce miesto. Album totiž obsahuje už tradične aj inštrumentálku, ktorá sa pri nej doslova stráca a tak sa niet čomu čudovať, keď veľa ľudí si vypočuje len 9 z celkovo 11. skladieb. Aj tento fakt radí „Endless Forms Most Beautiful“ len k priemernému albumu.  Taktiež si nemyslím, že kapele prospelo postupné zverejňovanie piesní na internete ešte pred samotným vydaním celého albumu.

Napriek všetkému verím, že to čo album na zvuku a rezervách stráca, kapela využije pri koncertoch. Myslím, že niektoré skladby budú naživo pri svojej výbušnosti a dobrom hlasovom podaní znieť super. Uvidíme, či sa toho dočkáme aj 14. júna na amfiteátri v Banskej Bystrici.

NIGHTWISH svoju novinkou priniesli hneď niekoľko zmien a noviniek. Posunuli žánrové smerovanie kapely o folkové prvky, ktoré celkový dojem z albumu vylepšujú. Skladby ako „Weak Fantasy“, „My Walden“ alebo „Edema Ruh“ majú čo ponúknuť a sú prijemným prekvapením. Videoklip „Élan“ maketingovo iste zdvihne predaj albumu, avšak ako skladba nevyniká ničím špeciálnym.  Veľké rezervy Floor a Marcov nevýrazný prejav mi citeľne vadia. Hoci album obsahuje najdlhšiu skladbu v histórií NIGHTWISH jej využitie je takmer nerealizovateľné a preto jej zaradenie na album aj zbytočné. Inštrumentálka už tradične patrí k albumu a preto „The Eyes of Sharbat Gula“ by bohato stačila.

Autor: Juldo

Juldo_ok

Hodnotenie autora: 6 / 10

 

Názor redakcie:
Na ôsmy štúdiový album nás nechali NIGHTWISH (tretia najlepšie platená skupina vo Fínsku) čakať 4 roky. Šikovný marketingový koncept a traja noví členovia spôsobili už pred jeho vydaním veľký rozruch a napätie, čím stúpali samozrejme aj moje očakávania.

Priznám sa, že som posledné dva albumy, na ktorých spievala švédska speváčka Anette Olzon, veľmi nepočúvala. Úprimne povediac, jednoducho mi k štýlu NIGHTWISH nesedela, hoci spievať vie. Áno, všetci vieme, tisíckrát konštatovaný fakt – po odchode sopranistky Tarji Turunen, akoby odišla podstatná časť skupiny, a hlavne už to nie je originál. Štúdiové nahrávky síce vyzneli sľubne, no koncerty sklamali na plnej čiare. Teraz však mám pocit, že tu máme takmer opačnú situáciu –dobrý priemerný album a veľa priestoru na vybláznenie sa na koncertoch.

nightwish-2015-band-2

NIGHTIWSH promo

 

Žiaľ, album „Endless Forms Most Beautiful“ je bez stáleho člena Jukku Nevalainena, ktorý trpí nespavosťou a nezúčastní sa ani pripravovaného turné. Nahradí ho dlhoročný kamarát skupiny, bubeník Kai Hahto zo skupiny WINTERSUN. Ďalším novým členom je Troy Donockley, ktorý už hosťoval na poslednom albume a hrá na rôznych píšťalách. Pre veľa fanúšikov sa po odchode Tarji Turunen splnil veľký sen  – lepšiu „náhradu“ než holandskú dračicu Floor Jansen NIGHTWISH ani nemohli získať. Floor je bezpochybne úžasná vokalistka, čo už potvrdila nielen v skupinách AFTER FOREVER a REVAMP, ale aj počas živých vystúpení už s touto kapelou. Aj keď píšem o jej kvalitách, žiaľ podobne ako u kolegu Julda, aj mne príde na tomto albume „slabšia“. Sama viem, aká je úžasná naživo, preto som si aj dosť istá, že koncerty budú perfektným zážitkom a fanúšikovia sa konečne dočkajú hudobného potešenia, ktoré posledné roky pri NIGHTWISH nemali.

Ale späť k albumu. Jeho hlavnou témou je život samotný, univerzum, jednoduchá a čistá príroda. Nehľadajte tu melancholické texty ako „Nemo“, „Slow, Love, Slow“, „Sleeping Sun“ alebo „Come Cover Me“.

„Élan“ je prvým singlom albumu, ktorý vyšiel ešte vo februári. Keď ho počujete prvýkrát, tak si všimnete spojitosť s predošlým albumom. Najmä vďaka Troyovým píšťalkám a celkovému folkovému nádychu, ktorý nájdeme v plnej miere aj na tomto albume. Textovo je táto skladba o význame života, čo môže pre každého z nás znamenať niečo iné. Pre niekoho je to byť úspešný, pre iného dať nový život z lásky pre lásku. V tomto ubehanom svete často zabúdame, že inšpiráciu, kľud a načerpanie energie možno nájsť najlepšie na čerstvom vzduchu v prírode a nie v nákupných centrách… A o tom je vlastne aj celý album – „Back to the roots of evolution – pure nature“.

„Endless Forms Most Beautiful“, ktorá nesie aj názov albumu, je klasická tvorba NIGHTWISH, Empuove známe riffy, neprepočuteľné Tuomasove klávesy, Marcov hlasový doprovod a nový atraktívny člen za mikrofónom – Floor Jansen. Je to takpovediac vyvrcholenie ich posledných 3 albumov a ich modernejší štýl takzvaného pop metalu.

Spomínate si na fotografiu afgánskeho dievčaťa na publikácii časopisu National Geographics s prenikavými zelenými očami, ktorá obletela svet? Presne na ňu sa vzťahuje skladba „The Eyes of Sharbat Gula“. Pozrite si fotografiu a pustite si túto pieseň. Odporúčam, všetkými desiatimi, lebo to má niečo do seba. Ale pozor, nie je to typická metalová skladba. Skôr sa v nej vyžil Tuomas a jeho láska ku tvorbe soundtrackov. A zas onen folkový nádych jej dodáva správny šmrnc.

Poďme aj k ďalším piesňam. „Alpenglow“ – klávesové intro a veľmi impulzívna melódia, ktorú verní fanúšikova ocenia. „Shudder Before Beautiful“ je akoby pokračovanie predošlej skladby. Opäť počujeme podobné klávesové kombinácie a do toho riadna nádielka riffov, ktorá garantuje rýchle tempo. Toto bude koncertná pecka! Rovnako ako aj „Weak Fantasy“, takže verím, že koncerty v tejto zostave budú pravým hudobným orgazmom pre všetkých verných, ale aj nových poslucháčov.

Najdlhšou na albume je pieseň „Greatest Show on Earth“ , ktorá má takmer 24 minút a skladá sa z piatich častí. Spievaná z nich je iba druhá nazvaná „Life“,  ostatné sú skôr inštrumentálne kúsky, respektíve hovorený text.

nightwish-2015-promo-singel-elan

NIGHTWISH pred vydaním singlu „Élan“

 

Čo mi veľmi chýba na tomto albume, je duet Floor a Marca a taktiež jeho typické jačanie. Duety medzi ním a predošlými speváčkami boli jednoducho súčasťou posledných albumov a na novinke to chýba. Pozornosť na seba upierajú na celej nahrávke práve noví členovia, škoda, že sa ničím novým neprejavil bubeník Kai. Zmien na novom albume je teda mnoho, uvidíme, ako to prijmú fanúšikovia.

Takže, zhrnuté. Najpopulárnejšia fínska metalová skupina NIGHTWISH nám s albumom „Endless Forms Most Beautiful“ ponúka viacero zmien – príťažlivú a talentovanú speváčku Floor, folkový podtón vďaka Troyovi, nového bubeníka Kaia. Tentokrát nahrávka nie je o láske a bolesti, ale je o krásach prírody a života, čo je samotným zázrakom. Tuomas a jeho klávesy, bez ktorých by NIGHTIWSH ani nebol NIGHTWISHOM a Empuove riffy, ani toto sa nezmenilo, no napriek tomu je tento album iný, a to hlavne vďaka spomínaným zmenám. Nahrávka určite zostane v pamäti už len kvôli tomu, že sa vďaka Floor začala pre NIGHTWISH ďalšia nová éra.

Autor: Darksinia

darksinia_ok

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: symphonic power metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 27.3.2015
Web: www.nightwish.com
Zostava:
Floor Jansen – spev
Tuomas Holopainen – klávesy
Marco Hietala – basgitara, spev
Emppu Vuorinen – gitara
Troy Donockley – gajdy, píšťalky, sprievodný spev
Kai Hahto – bicie (guest)
Tracklist:
Shudder Before the Beautiful (6:29)
Weak Fantasy (5:23)
Élan (4:48)
Yours Is an Empty Hope (5:34)
Our Decades in the Sun (6:37)
My Walden (4:38)
Endless Forms Most Beautiful (5:07)
Edema Ruh (5:15)
Alpenglow (4:45)
The Eyes of Sharbat Gula (6:03)
The Greatest Show on Earth (23:58)
Diskografia:
Angels Fall First – 1997
Oceanborn – 1998
Wishmaster – 2000
Century Child – 2002
Once – 2004
Dark Passion Play – 2007
Imaginaerum – 2011
Endless Forms Most Beautiful – 2015
Definitíva:
NIGHTWISH svoju novinkou priniesli hneď niekoľko zmien a noviniek. Najmä pridali viacero folkových prvkov. Celkovo ide o „silnejší“ priemerný album, ktorý však len ťažko nadchne všetkých, ktorí od „Endless Forms Most Beautiful“ čakali viac.

 1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla