ZVOLENSKÝ MELODICKÝ VEČER OVLÁDLI SUNITY

FADERAY (Gothic metal – Martin)
SUNITY (progressive/power metal – Kremnica)
ENDLESS MAIN (Power metal – Banská Bystrica)
HARD STEEL (Hard Rock – Krupina)

Prednedávnom vo Zvolene otvorili nový klub Music Rock Café. Po dlhšom čase sa rockoví a metaloví nadšenci (a nielen oni) budú mať kde kultúrne vyžiť a hlavne nebudú musieť chodiť za koncertami do neďalekej Banskej Bystrice. Klub oficiálne otvorili koncertom zvolenskej formácie Nevaloth, ktorá krstila nielen podnik, ale najmä svoj debutový materiál. Pravda, odvtedy ubehlo už viac času. Posledný septembrový piatok sa v priestoroch Music Rock Café predstavili nádejné kapely Hard Steel, Endless Main, Sunity a Faderay.

Music Rock Café je rozdelený do dvoch miestností a odhadom sa tam vojde asi 150 ľudí. Na melodickejšie ladené kapely bolo zvedavých asi 80 fanúšikov. Ako prvý sa zvolenskému publiku predstavili krupinčania Hard Steel.

Bulljoe: Títo chalani sú vlastne coverband a tak vo veľmi slušnej podobe zazneli skladby od skupín ako Muse, Deep Purple, či Ozzyho hit Mama Im Coming Home. V publiku to bolo zatiaľ dosť riedke a myslím, že takáto kapela by sa skôr hodila na záver koncertu ako na jeho úvod. Po krátkom rozhovore s basákom, ktorého poznám aj z pôsobenia v kapele Nohy do X som sa dozvedel, že spolu hrajú pol roka. Vzhľadom nato v ich vystúpení boli sem tam chybičky, ale to sa časom istotne vylepší. Hlavne musím podotknúť veľmi pekný a čistý vokál speváka kapely. Hlavne cover od chrapláka Chrisa Cornella You Know My Name dostal tak s jeho spevom iný rozmer a mňa osobne tento cover potešil najviac. 

Do podniku som dorazil až tesne okolo ôsmej hodiny, kedy sa už na pódiu pripravovali banskobystričania Endless Main. Ich power metal je to lepšie, čo nám slovenská undergroundová scéna ponúka. Príjemné melódie, rýchlosť a dynamika podporená zaujímavým hlasom Michala „Šepa“ Šepetku. Žiaľ, v tento piatok nemala kapela svoj deň. Kameňom úrazu bol zvuk. Klávesy nebolo vôbec počuť a zvuk bicích zanikal tiež. Už po pár minútach mi pískalo v ušiach. Počas koncertu som sa dozvedel, že kapely sa v ten deň zvučili sami. Pre Endless Main to bola obrovská škoda, že si pokazili zvuk. Pri lepšom zvuku by ich power metal oveľa lepšie vyznel. Na ich obranu, však treba napísať, že aj napriek technickému nedostatku sa chalani snažili hrať naplno. Nuž, aj väčšie kapely niekedy pochová zvuk. „Endlessákom“ by som nabudúce odporučil aj menej statickosti… Po krátkej pauze sa na pódiu predstavili kremničania Sunity s charizmatickým frontmanom a showmanom Pablom Gajdošom. Oni sami si píšu jednoduchú žánrovú škatuľku metal, no v ich prejave cítiť množstvo hard rockových, heavy, power až progresívnych prvkov. Sunity milujú živé koncerty, pri ktorých ich je radosť sledovať. Teda najmä speváka Pabla, no zahanbiť sa nedá ani zvyšok kapely a to potvrdili aj vo Zvolene. Chytľavé songy sa o to lepšie počúvajú, keď divák vidí ako naplno si užíva svoje vystúpenie kapela samotná. Pablo ako obvykle skákal, metal hlavou, robil grimasy a popri tom samozrejme, že aj spieval. Jeho komunikáciu s publikom, by mu mohlo závidieť viacero známejších frontmanov. Samozrejme, že ani Sunity sa nevyhli problémom, pretože jeden podgurážený fanúšik pri svojom „šantení“ neustále drgal do Pabla a dokonca mu viackrát vytiahol aj kábel z mikrofónu. Kapela to však zvládla s humorom sebe vlastným. Sunity sa prezentovali najmä skladbami zo svojho nového dema a nezabudli ani na rovnomennú hymnu Sunity. Myslím, že prítomných kapela jednoznačne potešila. Mimochodom spomínate si na dnes už neexistujúcu kapelu Art of Creation? Tak obe kapely, ktoré sa predstavili v piatkový večer majú čosi spoločného. Bývalých členov Art of Creation.  V Endless Main hrá gitarista Matúš „Šuďo“ Šudila a v Sunity spieva Pablo.

Bulljoe: Ja len dodám, že Sunity predviedli show na akú sme u nich zvyknutí a na gitaristovi Adamovi vôbec nebolo poznať, že v tento deň bojoval s horúčkou. Jediným mínusom bol trochu zanikajúci zvuk basgitary. Naopak bicie, ktoré celý koncert mierne trpeli svojím zvukovým prejavom dostali pod razantnou hrou bubeníka Mareka úplne iný náboj. Sunity som videl už viackrát a z môjho pohľadu to bol, čo sa Pablovho spevu týka, najlepší výkon.

Na záver piatkového večera sa predstavila martinská formácia Faderay, ktorej vyšiel v lete album Sixth Sense. Martinčania sa prezentujú gothic metalom, ale nie vždy tomu tak bolo. Ich muzika je postavená najmä na hlase speváčky Martiny Palovovej. Tá sa opäť prezentovala krásnym spevom a samozrejme aj nepopretiteľným vplyvom Tarji Turunen. A to bol v mojom podaní aj veľký problém. Martina mi v mnohých veciach pripomínala Tarju viac ako bolo zdravé. Chýbalo mi na jej prejave kus vlastného štýlu. Faderay sa opierali najmä o spomínaný nový album. Fanúšikovia sa bavili a Faderay vyslovene nesklamali. Zo zákulisných rečí sa mi do uší donieslo, že speváčka Martina je 4 mesiace po pôrode a v tomto prípade jej musím zložiť poklonu. Na jednej strane dobre vyzerala, na druhej strane jej to aj dobre spievalo. No žiaľ, ja na takúto hudbu nie som…

Septembrový večer vo zvolenskom Music Rock Cafe ubehol naozaj rýchlo. Miestne, dalo by sa napísať, že undergroundové kapely stoja tiež za povšimnutie. Tentokrát ma najviac oslovili Sunity. Vďaka patrí majiteľovi klubu, ktorý sa rozhodol oživiť aj zvolenskú koncertnú scénu. Koncert Hard Steel, Endless Main, Sunity a Faderay bol len jedným z množstva akcií, ktoré sa v tomto klube chystajú. Nielen domáci, ale aj fanúšikovia z ostatných kútov Slovenska, by mali navštíviť Music Rock Cafe a prísť podporiť, mladé nádejné kapely. A to, iba za symbolické vstupné…  

Autor a Foto: Stillborn

Postrehy: Bulljoe