Hail of Bullets – On Divine Winds

Holandská „vojnová“ death metalová nálož menom Hail of Bullets začala písať svoju históriu v roku 2006. Kapela je síce pomerne mladá, no jej zostava je doslova hviezdna. Vokál má na starosti maestro Martin van Drunen (Asphyx, ex – Pestilence, ex – Bolt Thrower). Gitary a basu majú na starosti členovia kapely Thanatos Paul Baayens a Stephan Gebedi, resp. Theo van Eekelen. Za bicími nesedí nik iný ako Ed Warby (Gorefest, Demiurg, Ayreon, Star One atď…).
Ich debutový materiál bol ako časovaná bomba. …Of Frost and War totálne rozhtrhal na kúsky snáď každého, čo nahrávku počul. Navyše ako plus bolo to, že album bol koncepčným dielom ktorý hovoril o východnom fronte vojny v Nemecku. V roku 2009 vyšlo kapele šesťskladbové EP Warsaw Rising, kde okrem dvoch nových skladieb bol jeden cover od Twisted Sister a tri live verzie skladieb z debutového albumu. Začiatkom októbra vyšiel Hail of Bullets druhý dlhohrajúci album s názvom On Divine Winds.

Aj novinka je koncepčným „vojenským“ dielom. Na pretras sa tentokrát dostala vojna medzi Japonskom a USA, ktorá sa odohrávala v tichomorí. Názov albumu On Divine Winds (božské vetry) odkazuje na japonské slovo Kamikadze, keď Kami znamená (Boh) a Kadze (Vietor). Album otvára intro The Eve of Battle. Na jeho konci započujete šum mora, nálety lietadiel a výbuchy bômb. Intro ako stvorené k téme. Z neho prejdeme do skladby Operation Z, ktorú odštartujú Edove bicie a dethové besnenie, ktoré však má hlavu a pätu, môže začať. Nad všetkým (a nielen v tejto skladbe) vyniká Martinov chorobný a zároveň nezameniteľný vokál. V Operation Z počujeme aj deathovú hobľovačku, ktorú však dokáže kapela vhodne prerušiť a do popredia sa dostávajú gitarové sóla, ktoré dodávajú skladbe mrazivú atmosféru. Toto celé nenájdeme len v spomínanej skladbe, ale v podstate na celom albume. Celá nahrávka stojí na ťažkotonážnych a hutných deathových riffoch. Taktiež netreba zabudnúť ani na špecifický zvuk oboch gitár. Treba podotknúť, že tak, ako sa podarilo týmto holanďanom na debute autenticky zachytiť atmosféru, tak sa im to podarilo aj na On Divine Winds. Jedna pravda však je, že novinka nie je taká prekvapujúca a príjemne mrazivá. Tým však nechcem znížiť jej kvality. To by som si nedovolil. Ak však mám hudobne porovnať debut a novinku, debut u mňa vyhráva, ale iba o kúsok. …Of Frost and War bol živelnejší, možno o niečo zbesilejší a aspoň pre mňa, mal viac chytľavejších momentov. On Divine Winds je prepracovanejší a vyspelejší. No oproti debutu sa mi zdá, že na novinke je viac pomalších pasáží. Avšak ani na tomto albume nenájdete slabšie miesto. Každá skladba dýcha svojím životom, má svoje vrcholné momenty a zároveň krásne zapadá do konceptu celej nahrávky. Preto sa ani nedá vyzdvihnúť jednu najlepšiu. Pochváliť treba celé dielo. Mňa osobne naozaj dostali pomalé pasáže s gitarami, ktoré vytvárajú opäť autentickú a nezameniteľnú atmosféru. Holandská pätica hudobníkov sa vie postarať aj o moment prekvapenia, keď z pokojnej pasáže dokážu prejsť do old school deathového šialenstva. Naozaj, klobúk dole.

Hail of Bullets sa dajú označiť ako all stars zoskupenie holandskej scény. Muzikantom sa opäť podarilo nahrať nadčasové dielo, ktoré aj napriek tomu, že je v old school death metalovom šate, je zároveň inovatívne a mierne prekvapujúce. Ich death metal v strednom tempe podčiarknutý zdrvujúcou agresiou si vás určite podmaní.

Žáner: Death metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Metal Blade, 2010
Web: www.hailofbullets.com
Zostava:
Martin van Drunen – vokály
Paul Baayens – gitara
Stephan Gebedi – gitara
Theo van Eekelen – basgitara
Ed Warby – bicie
Diskografia:
…Of Frost and War – 2008
On Divine Winds – 2010
Tracklist:
The Eve of Battle (1:06)
Operation Z (4:37)
The Mukdent Incident (4:12)
Strategy of Attrition (4:57)
Full Scare War (5:19)
Guadalcanal (3:25)
On Choral Shores (5:10)
Unsung Heroes (5:14)
Tokyo Napalm Holocaust (5:20)
Kamikaze (4:27)
To Bear the Unbearable (4:16)
Definitíva:
On Divine Winds sa kvalitatívne
 blíži k cenému debutu.
Hail of Bullets vám opäť naservírujú
 tradičnú porciu typického holandského
 death metalu zabalenú v koncepčnom príbehu
o vojne medzi Japonskom a USA. 

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla