Helloween – 7 Sinners

Čo viac si môže fanúšik Helloweenu priať, ako dva albumy v jednom roku? Po výberovke Unarmed nám tekvice ponúkajú svoj ďalší počin. Tentokrát sa jedná o plne ozbrojený album so sklonmi k agresivite, melodickosti a tomu, čomu hovoríme power metal. Album 7 Sinners si dovolím prirovnať k albumu, ktorým sa Helloween prezentujú dlhých 25 rokov svojej „happymetal“ existencie. Trinásť skladieb (plus bonusy) nám predstavia silné i slabšie stránky štýlu i skupiny samotnej. Naozaj je na novinke cízi inšpiráciu sebou samým. Ak sa podobná snaha stretne so snahou hlúpo nekopírovať, ale inovovať, môže to chutiť zaujímavo.

 
Albumom sa nesie nielen „lajtmotív“ 7 hriechov, ale aj esencia old school speed/power metalu z čias obidvoch strážcov, či majstra prsteňov, dopĺňaná moderným zvukom, nie nepodobným tomu z The Dark Ride, či Legacy. Helloween sa síce nevyhli miernemu pátosu, najmä v texte skladby Are you metal?, ale napodiv táto póza u väčšiny fanúšikov funguje (či je to dobré, alebo zlé posúďte sami). Inšpiráciu svojou staršou tvorbou potvrdzujú najmä v skladbách Who is Mr. Madman? alebo World of Fantasy. Andi Deris sa definitívne rozhodol stať metalovým spevákom a hoci sa miestami ženie do možno zbytočných výšok, cítiť, že si našiel polohu, ktorá mu sedí. Napríklad v skladbe My Sacrifice to znie skutočne dobre. Na 7 Sinners vidieť a počuť, že Helloween vedia aj slušne pritvrdiť. Za Long Live the King by sa nemuseli hanbiť ani takí Rage a  bicie party miestami (najmä v Are you Metal?) určite prekračujú hranice power metalového štýlu smerom k extrémnejším žánrom. Opäť prišlo aj na baladu a tu Helloween potvrdzujú trend z čias skladieb Time a The Immortal. The Smile of the Sun je naozaj výborná, nevtieravá a pritom silná balada s (pre mňa) vydareným textom. Inštrumentálne sa nedá siedmim hriešnikom vytknúť takmer nič. To, že Markus Grosskopf je pán basák je stará vec. Mňa potešilo, ako sa dokázala zohrať rytmika a Dani Loble sa definitívne stal plnohodnotnou náhradou ďalšieho majstra svojho remesla, Ulliho Kuscha. Oproti predchodcom sa väčšieho priestoru dočkali klávesy. Má to však jedinú chybu, a síce tú, že nie sú regulárnou súčasťou skupiny. Škoda, Helloweenu to s tak kvalitnými klávesmi neskutočne pristane a musím uznať, že bez nich by 7th Sinners nebol takým albumom akým je.
 
Helloween si po dlhej dobe našli svoju tvár a myslím, že až teraz sa dá povedať, že odchod Rolanda a Ulliho je prekonaný. Long Live the King!

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: SONY / SPV, 2010
Web: www.helloween.org
Zostava:
Andi Deris – vokály
Michael Weikath – gitary
Sascha Gerstner – gitary
Markus Grosskopf – basgitara
Dani Loble – bicie
Diskografia:
Walls Of Jericho – 1986
Keeper Of The Seven Keys Part I. – 1987
Keeper Of The Seven Keys Part II.  – 1988
Pink Bubbles Go Ape – 1991
Chameleon – 1993
Master of The Rings – 1994
The Time Of The Oath – 1996
Better Than Raw – 1998
The Dark Ride – 2000
Rabbit Dont Come Easy – 2003
Keeper Of The Seven Keys – The Legacy – 2005
Gambling With the Devil – 2007
7 Sinners – 2010
Tracklist:
Where The Sinners Go (3:35)
Are You Metal? (3:38)
Who Is Mr. Madman? (5:40)
Raise the Noise (5:06)
World of Fantasy (5:15)
Long Live the King (4:12)
The Smile of the Sun (4:37)
You Stupid Mankind (4:05)
If A Moutain Could Talk (6:43)
The Cage, The Fool, The Sinner (4:00)
My Sacrifice (5:00)
Not Yet Today (1:11)
Far In the Future (7:42)
Definitíva:
Od posledných zmien v zostave
 asi najsilnejší a najvyrovnanejší album.
Na 7 Sinners cítiť hlásenie k svojej minulosti,
ale aj k novším počinom.
Ak by som mal zhrnúť túto recenziu do jednej vety,
znela by takto: Better Than Raw part 2.

Autor: Manki

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla