Rukojemnícka dráma na koncerte EAGLES OF DEATH METAL v Paríži: Viac ako 80 mŕtvych! Týka sa to každého z nás…

Idete si na koncerte obľúbenej skupiny a už sa nemusíte vrátiť… To zažilo viac ako 80 fanúšikov, ktorí navštívili parížsky koncert rockerov EAGLES OF DEATH METAL, ktorý sa stal terčom nechutného teroristického útoku…

V tomto momente sú zaplavené televízie, rádia, spravodajské agentúry, iba informáciami z obrovskej tragédie, ktorá zasiahla, Paríž, Francúzsko a nebojím sa napísať, celú Európu a zrejme aj svet. Náš portál je zameraný na metalovú a rockovú hudbu, tak prečo sa tomu venujeme aj my? Z jednoduchého dôvodu.

Many Dead After Multiple Shootings In Paris

Zábery z miesta činu. FOTO: AFP

Najviac obetí teroristického útoku, ktoré sa odohrali v metropole Francúzska súčasne na viacerých miestach (streľba v reštaurácii, atentát pred futbalovým štadiónom…) je z koncertu známej americkej rockovej kapely EAGLES OF DEATH METAL, ktorý sa odohral v osudnú piatkovú noc v klube Bataclan, kde sa odohrala krvavá a rukojemnícka dráma.

eagles-3

Zranený fanúšik. FOTO: AP

Koncert EAGLES OF DEATH METAL bol beznádejne vypredaný. Podľa informácií denníka Sme Benjamin Cazenoves napísal na Twitter z koncertnej haly: „Som stále živý. Len porezania… krviprelievanie… všade telá.“. V parížskom klube niekoľko teroristov pálilo ostrými do davu fanúšikov a používali pri tom slová „Allah Akbar“. Francúzske policajné zložky vtrhli do haly, dvoch útočníkov zabili. Nezabránili však obetiam, ktorých bolo podľa agentúry Reuters 87.

EaglesParis1

Šokovaní fanúšikovia. FOTO: AFP

„Otočil som sa a zbadal jedného z útočníkov, bol veľmi mladý, sotva 20 rokov,“ povedal Reuters reportér rádia Europe 1 Julian Pearce, ktorý bol na koncerte v klube Bataclan. „Spočiatku sme si mysleli, že išlo o súčasť šou, pyrotechnika alebo niečo podobné. Keď som sa však otočil a videl ho s útočnou puškou, pochopil som, že to nie je žiadna sranda,“ dodal. Podľa agentúry Reuters sa k zodpovednosti za tieto útoky prihlásil Islamský štát. Francúzsko prvýkrát od druhej svetovej vojny (!!!) vydalo odporúčanie počas včerajšej nevychádzať z príbytkov, uzavrelo nachvíľu hranice a v krajine galského kohúta majú 3-dňový štátny smútok.

To je stručné zhrnutie faktov včerajšej tragickej noci. Dokážete si však predstaviť, že niečo podobné sa môže udiať na koncerte vašej obľúbenej skupiny v našich končinách? Chtiac-nechtiac je to veľmi reálne… Spomeňme si na vypredané koncerty, ktoré boli v našej krajine, za všetky spomeniem napríklad júnový NIGHTWISH v Banskej Bystrici alebo septembrový MACHINE HEAD v Bratislave.

Mnoho fanúšikov jazdí za svojimi obľúbenými kapelami aj do zahraničia. Či už na klubové koncerty alebo festivaly. A tie kľudne môžu byť ďalšími terčmi teroristických útokov. Nie, nechcem šíriť paniku a strach, ale keď sa človek poriadne zamyslí…, udiať sa môže vskutku hocičo. Idete sa zabaviť na koncert dobrej kapely, chcete si užiť večer v spoločnosti dobrej hudby a priateľov..a…, už sa nemusíte vrátiť. Niečo je veľmi zle s týmto svetom.

Veľmi by ma zaujímalo, ako túto situáciu vnímajú aj kapely samotné. Ich najhlavnejším zdrojom obživy je predsa koncertovanie a dlhé šnúry po celom svete. A môže sa to stať práve na ich koncerte. Piatok trinásteho ako zo zlého sna. Piatok trinásteho novembra 2015 bude dátumom, ktorý sa už navždy zapíše do smutných dejín tohto čoraz viac skazeného sveta. Dátum, ktorý môže zmeniť celú Európu … a netvrďme, že sa nás to už netýka. Týka sa to nás všetkých, viac ako kedykoľvek predtým…