KONCERTNÉ ZÁŽITKY 2010

Ku hudobným zážitkom nepatria len cd nahrávky, ale aj koncerty našich obľúbených kapiel. Niekedy sa až tam ukáže ako to kapele funguje a ako si vie získať davy nadšených fanúšikov. Uplynulý rok nám priniesol množstvo skvelých koncertov a festivalov. Či už tých väčších alebo menších, klubových. Naše hodnotenie roka 2010 zakončíme práve hodnotením koncertov, ktoré v nás zanechali nezabudnuteľné zážitky..

Stillborn

Rok 2010 bol, čo sa koncertov týka opäť plodný. Za seba musím napísať, že najlepší koncertný zážitok v uplynulom roku mi pripravila Avantasia v nemeckom Kaufbeurene. A sám som z toho prekvapený, pretože koncert svojou kvalitou predčil aj mojich obľúbencov Hypocrisy na festivale Brutal Assault. Možno by to bolo inak, ale zvuk jednoznačne hovoril pre Avantasiu. Keď však pôjdeme pekne poporiadku podľa kalendára, tak prvá akcia, ktorá za niečo stála bol februárový žiarsky koncert Gammy Ray a Freedom Call. Aj napriek rozporuplnému novému albumu sa nemeckí melodici Freedom Call stále najlepšie cítia na pódiu a to previedli aj začiatkom roka 2010. A Gamma Ray? Nezabudnuteľná show Kaia Hansena a celej jeho partie. Vlastne, ako vždy. Príjemný zážitok mne osobne priniesol aj klubový júnový koncert rusov Arkona. Nebol bez nedostatkov, ale to by som tu hodnotiť nechcel. Určite patril k tomu lepšiemu, čo sme mohli v roku 2010 vzhliadnuť. Nasledovala letná festivalová sezóna a možností mal každý jeden z nás naozaj neúrekom. Ja som už tradične zvolil dva najväčšie festivaly u našich západných susedov. Masters of Rock a Brutal Assault. Na MoR-e jednoznačne nezabudnizeľné zážitky priniesli vystúpenia kapiel Sabaton, Destruction, Tublatanka, Epica, Behemoth, Primal Fear, Doro a Accept. Na Brutale bolo veľkým zážitkom vystúpenia kapiel Hypocrisy, Fear Factory, Lock Up, Converge, Napalm Death, Madder Mortem, Macabre, Obituary, Devourment, Monstrosity, Hypnos, Ihsahn, Tankard, Diablo Swing Orchestra, Bal-Sagoth, Cannibal Corpse a Dying Fetus. Najmä pri kapele Hypocrisy som si splnil môj sen. Ďalšou vydarenou akciou v uplynulom roku bola určite aj moja prvá účasť na jednodňovom festivale Fekal Party v Prahe. Dnes už kultový festival na mňa milo zapôsobil, kapelami, miestom a svojou atmosférou. Aj keď v oklieštenej zostave, ale zahviezdili na ňom Extreme Noise Terror. Fekal Party aspoň mne v podstate ukončila festivalové leto a mohli sme sa vrhnúť na klubové akcie. Za pozornosť určite stojí nitriansky koncert Anaal Nathrakh a banskobystrické peklo v podaní švédov Watain. Taktiež skvelý koncert odohrali aj Sabaton v bratislavskom Majesticu. Vôbec mi nevadilo, že v jeden rok som ich videl druhýkrát. No a vrchol koncertného roka prišiel v podobe už spomínaného výletu do Nemecka na koncert Avantasie. Žiaľ, musím spomenúť aj neuskutočnené dva koncerty Tarje, ktoré nesmierne mrzia. No v mojom prípade je všetko zlé, na niečo dobré a to sa v konečnom dôsledku aj potvrdilo…

Moje naj:
Avantasia – Kaufbeuren, Nemecko
Hypocrisy – Brutal Assault
Fear Factory – Brutal Assault
Anaal Nathrakh – Nitra
Sabaton – Masters of Rock

Fiju

Tento  rok som toho žiaľ veľa neabsolvoval, takže triediť veľmi nemám čo. Navyše, pre mňa je každý koncert zážitkom a pokým sa nestane fakt niečo hrôzostrašné, nemám čo kritizovať. Najskôr som si v máji splnil taký malý hudobný sen na koncerte fínskych Korpiklaani , ktorým predskakovala ruská Arkona. Tento zážitok som si v bratislavskom Majesticu zopakoval o pár mesiacov neskôr, keď Mášenku z Arkony vystriedali dievčence (samozrejme aj s chlapmi) z Eluveitie, ktorí Korpiklaani schovali do vrecka a bol to pre mňa koncertný zážitok roka. Začiatkom leta som sa zúčastnil aj Topfestu, kde som si užil najmä vystúpenie bratov Cavalerovcov a „hity mého mládí“ v podaní Iné Kafe. 

Bulljoe

Najsilnejším zážitkom bol koncert v obrovskej O2 arene v Prahe. Vidieť na živo legendu Aerosmith bol dlho môj sen. Skvelý výkon kapely, energia a charizma Stevena Tylera bola neskutočná a produkcia tiež na najvyššej úrovni.
Koncerty, ktoré potešili:
Alter Bridge vo Viedni – Skvelá atmosféra, dobrý zvuk, bezchybná organizácia.
Slash v Prahe – Dobrý koncert, úžasný výkon speváka Milesa Kennedyho.
Megadeth a Cavalera Conspiracy na Topfeste.
Lamb Of God v bratislavskom Majesticu – Skvelá atmosféra. Ľudia sa poriadne vybláznili na prvotriedne hrajúcu kapelu.

Chvalabohu v roku 2010 nebol ani jeden koncert, ktorý by ma sklamal. Snáď len živé vysielanie z Bulharského Sonisphere festivalu v banskobystrickom kine. Otrasný zvuk, biedna kvalita obrazu, proste komerčná jednorázovka.

Darksinia

Najlepšie:
1, TAROT (Bratislava + Viedeň)  – perfektné oba koncerty.
2,  U2 – neskutočný  zážitok aj napriek mrazivému počasiu
Sklamania:
Satriani (Viedeň) – sklamal ma príliš dlhý set
zrušený koncert Tarji Turunen

Shelvis

Avantasia – Kaufbeuren, Nemecko, december 2010 – perfektný koncert, skvelá zostava hudobníkov, predovšetkým super výkon Michaela Kiskeho, ale aj ostatných ako Kai Hansen, Jorn Lande, Tobias Sammet, Bob Catley, Oliver Hartman, Amanda Somerville. Jediné mínus boli nemeckí fanúšikovia, ktorí sa snažili nám pokaziť zábavu čo sa im samozrejme nepodarilo.
Unisonic – Masters of Rock, Vizovice, CZ, júl 2010 – odzneli prevažne skladby z môjho obľúbeného projektu Place Vendome, ktoré pravdepodobne naživo hrané už nebudú. Vidieť Kiskeho po 17 rokoch na pódiu bol proste nezabudnuteľný zážitok.
Volbeat, Metallica – Sonisphere, Milovice, CZ, jún 2010 – dáni Volbeat predviedli naživo skvelé vystúpenie ako vždy. Metallicu veľmi nemusím, ale musím uznať, že boli dobrí.
Mike Terrana –  Masters of Rock, CZ, júl 2010 – spojenie klasickej hudby a rockových bicích je pre mňa proste dokonalé.
Tim Ripper Owens – Bratislava, september 2010 – malý, ale prekvapujúco vydarený koncert. Tim ma fakt veľmi milo prekvapil.
Gotthard – Rock pod Kameňom, august 2010 – dovtedy som ich veľmi nepoznala, ale taktiež ma príjemne prekvapili. Steve Lee mal úžasnú charizmu.
Gamma Ray – Masters of Rock, CZ, júl 2010 – konečne som prvýkrát videla naživo Kaia Hansena a páčilo sa.

Agátočka

Tento rok koncerty i festivaly u mňa zaplnili jednu obrovskú kapitolu. Množstvo vynikajúcich kapiel, kopa zábavy, veľa úžasných ľudí  – všetko až v nadmernom množstve. Preto je pre mňa veľmi ťažké vypichnúť tie naj akcie, avšak po dlhšom myšlienkovom pochode sa  dostávam k takémuto záveru:
Brutal Assault – Macabre, Dying Fetus, Napalm Death, Diablo Swing Orchestra, Cock and Ball Torture
Fekal Party – Extreme Noise Terror, G.O.R.E
Anaal Nathrakh
Arkona

Scream

1, Megadeth, Zelená Voda – jún
2, Malignancy, Liptovský Mikuláš – september
3, BIG FOUR – priamy prenos zo Sofie v Kine Kultúra RK

V redakcii si myslíme, že o pestrosť hudobného roka 2011 sa nemusí obávať žiadny fanúšik. V mori vychádzajúcich albumov si každý nájde určite toho svojho obľúbenca a už teraz vieme, že niektoré koncerty zahraničných metalových hviezd neobídu ani Slovensko. Dúfajme, že nielen akcie väčšieho rázu, ale aj domácu scénu príde podporiť čo najviac fanúšikov. Pri samotných koncertoch sa niekedy stačí obklopiť tými správnymi ľuďmi a z priemerného koncertu sa stane zážitok na celý život. Okrem množstva kvalitnej hudby, vám počas celého roka 2011 prajeme práve tých najsprávnejších ľudí okolo seba.