SABATON – Heroes on Tour

SABATON patria už niekoľko rokov vo svete power metalu k absolútnej svetovej špičke. Medzi fanúšikmi si získali obdiv a obrovskú popularitu nielen skvelými štúdiovkami, ale najmä svojimi energickými a dych vyrážajúcimi šou, ktoré predvádzajú neúnavne na každom svojom koncerte.

Iné to veruže nie je ani na ich aktuálnom a čerstvom dvoj DVD, ktoré dostalo rovnaký názov ako prebiehajúce koncertné turné „Heroes on Tour“. DVD dostalo finálnu podobu vo švédskom meste Pärlby v nahrávacom štúdiu The Abyss, ktorého vlastníkom a producentom je hudobník Peter Tägtgren (HYPOCRISY, PAIN). Na pulty predajní sa dostalo prostredníctvom vydavateľského giganta Nuclear Blast Records začiatkom marca.

sabatonheroesontourdvd

SABATON – Heroes on Tour

DVD fanúšikom SABATONU ponúka naozaj bohatú nádielku hlavne koncertného materiálu. Aby som bol presnejší. Prvý disk obsahuje záznam z ich koncertu na legendárnom Wacken Open Air z minulého leta 2015. To však nie je všetko. Prostredníctvom nosiča sa dostaneme do zákulisia a samotnej prípravy kapely na tento koncert. Samozrejmosťou sú rozhovory s členmi tímu okolo SABATONU, ako i vtipný pohľad na to, ako to pred začiatkom vystúpenia v zákulisí vyzerá.

A samotný koncert? Ako sme pri SABATON zvyknutí, výbušné, energiou nabité divadlo plné efektov a strhujúcich notoricky známych peciek ako „Primo Victoria“, „Far From the Fame“ alebo „Ghost Division“. Koncertom však prvý disk ešte nekončí. Prvým krátkym bonusom je záznam z koncertu v doprovode Bohemian Symphony Orchestra Prague, v ktorého podaní si môžeme vypočuť „The Art of War“ a „The Final Solution“.

Druhým bonusom je azda všetkým fanúšikom známa veta „ešte jedno pivo“. V tomto prípade však nejde len o vetu, ktorú radi skandujú vo svojich jazykoch azda všetci fanúšikovia tejto švédskej kapely. Ide o krátky záznam z príprav a vystúpenia SABATON na festivale „Noch ein Bier“, ktorý sa konal na amfiteátri v nemeckom Gelsenkirchene.

sabaton-2015

SABATON

Obsah druhého DVD taktiež nezostáva pozadu a prináša skutočne zaujímavý pohľad do zákulisia. SABATON ponúkajú aj na tomto disku live nahrávku, tentokrát uvidíte záznam koncertu z ich domovského festivalu Sabaton Open Air, ktorý sa koná vo švédskom Falune. Skvelá a strhujúca atmosféra sa opäť prenesie ku vám do obývačky. Na domácom feste SABATON odohrali 19 piesní, tešiť sa môžete napríklad na „7734“, „Swedish Pagans“ či „En Livstid I Krig“. Hoci je festival vo Falune neporovnateľne menší od gigantu Wacken, atmosféra aj tohto vystúpenia je elektrizujúca. Musíme podotknúť, že líder a spevák kapely Joakim Brodén však počas tohto koncertu komunikuje väčšinou vo švédčine a aj niektoré piesne majú švédsky text a to môže niekomu vadiť. Je to však prirodzené, pretože skupina hrala v rodnej krajine.

SABATON sa snažia byť fanúšikom neustále bližšie, čo dokazuje aj druhá časť druhého DVD. Tá nám ponúka exkluzívny pohľad na nahrávanie koncertného DVD, práve z Falunu. V takmer 2-hodinovom materiály som si mohol vychutnať celý live koncert „zo štúdia“, teda z úplne iného pohľadu, než tomu bolo do teraz. Zaujímavý ťah.

Celkovo tento box DVD „Heroes on Tour“ dopĺňa aj live audio CD, na ktorom je zachytený celý koncert SABATON na festivale Wacken Open Air. Takže kľudne s ich hudbou aj do auta. Jednoznačne ide o veľmi vydarené, ktoré som si užíval od začiatku až do konca a určite by nemalo chýbať v zbierke každého fanúšika tejto švédskej kapely.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Dátum vydania: 4.3.2016
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Web: www.sabaton.net
Zostava:
Joakim Brodén – vokály, klávesy
Chris Rörland – gitara
Thobbe Englund – gitara
Pär Sundström – basgitara
Hannes van Dahl – bicie

Tracklist:
DVD 1 (Wacken Open Air):

Final Countdown
The March To War
Ghost Division
To Hell and Back
Carolus Rex
No Bullets Fly
Resist and Bite
Far From the Fame
Panzerkampf
Gott Mit Uns
The Art of War
Soldier of 3 Armies
Swedish Pagans
Screaming Eagles
Night Witches
Primo Victoria
Metal Crüe
Bonus:
Noch ein Bier
SABATON with Bohemian Symphony Orchestra Prague
The Art of War
The Final Solution

DVD 2 (Sabaton Open Air):
Final Countdown
The March To War
Ghost Division
To Hell and Back
Carolus Rex
Wolfpack
Attero Dominatus
7734
Union
The Art of War
Saboteurs
Coat of Arms
En Livstid I Krig
Resist and Bite
Swedish Pagans
Night Witches
Primo Victoria
Metal Crüe
Bonus:
Studio Angle

Videografia:
Swedish Empire Live – 2013
Heroes on Tour – 2016
Definitíva:
SABATON sa najlepšie cítia na pódiu obklopení svojimi fanúšikmi. Aj takto by sa dalo v krátkosti zhrnúť ich aktuálne DVD „Heroes on Tour“. Máme čo dočinenia so štedrou porciou dvoch živých koncertov plných strhujúcej atmosféry, silného a dravého power metalu. Nechýbajú ani pohľady do zákulisia, kde uvidíte prípravy kapely na tieto šou. Do pozornosti dávam zaujímavý pohľad na ich koncert priamo zo štúdia, ktorý si určite vychutná nejeden fanúšik týchto švédskych hrdinov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla