RUNNING WILD – Rapid Foray

Vetrom a časom ošľahaná pirátska loď menom RUNNING WILD opäť dvíha kotvy s novinkou „Rapid Foray“ a opúšťa hamburský prístav s cieľom plieniť a rabovať. Úloha opäť ťažká, ostrie šabieľ otupelo a pušný prach zatuchol a zvlhol…

Je až smutné ako sa títo nemeckí korzári, už tridsaťpäť rokov sa plaviaci pod pirátskou vlajkou, stali takmer paródiou samých seba spôsobenou prílišnou zatrpknutosťou výhradného kormidelníka tohto spolku, Rolfa Kaspareka. Ten, použijúc opäť námornícku terminológiu, premenil neohrozený pirátsky koráb v loď duchov.

running-wild-rapid-foray

RUNNING WILD – Rapid Foray

Albumy z polovice až konca osemdesiatych rokov dodali značke RUNNING WILD nehynúci punc legendy. Veď o popularite vtedajšej poprednej európskej heavy/power metalovej kapely ešte aj dnes svedčia takmer vyblednuté tetovania na pažiach metalistov v najlepších rokoch. Zastávka v „Black Hand Inn“ (1994) však bola posledná hodná slávneho mena, ďalšie záseky trpeli úbytkom nápadov a neskôr aj odchodmi členov.

„Rapid Foray“ je už tretím albumom v návratovej ére, príprava ktorého bola spomalená Rolfovým zranením ramena. Pravdepodobne aj tento fakt dopomohol k väčšej vyzretosti materiálu. Aktuálna novinka je tak tým najlepším čo kapela vyprodukovala za posledných pätnásť rokov a vzďaľuje sa tak nezdaru v podobe albumu „Shadowmaker“ (2012), ktorým sa RUNNING WILD vrátili na scénu. Aj keď treba povedať, že dohľad si stále drží.

Zvukovo pokračuje tento materiál v šľapajach posledných albumov. Typicky zunivo zurčiaca gitara a charakteristický Rolfov vokál, v niektorých polohách blízky vokálu Biffa Byforda (SAXON), boli a stále sú jasnými črtami RUNNING WILD. Oproti posledným dvom zásekom je práve „Rapid Foray“ tým albumom, na ktorom sa nachádza snáď najviac nápadov, ktoré svojim spôsobom majú najbližšie k nahrávkam zo začiatku deväťdesiatych rokov.

running-wild-rapid-foray-promo

Rolf Kasparek

Westernová „Into the West“ je skladbou pripomínajúcou slávnejšiu „Little Big Horn“ z časov „Blazon Stone“. „Black Bart“ zosobňuje typický švih a ťah na bránu z čias „Pile of Skulls“. Výpravná indiánka „Last of the Mohicans“ svojou štruktúrou je podobná veľkolepej „Treasure Island“ opäť z „Pile of Skulls“. „Warmongers“ riffovo a refrénovo ťahá do čias „Masquerade“. Škoda však toho umelo a plocho pôsobiaceho zvuku, ktorý uberá tým podarenejším skladbám na energii a ťahu na bránu.

„Stick to Your Guns“ s lenivo plaziacim sa riffom, titulná „Rapid Foray“ s veselým pirátskym popevkom a bratsky pôsobiaci hymnus „By the Blood in Your Heart“ zvýraznený gajdami disponujú skôr rockovými náladami, patria však k tomu horšiemu na nahrávke. Vydarená inštrumentálna „The Depth of the Sea (Nautilus)“ pomôže nabudiť tajomnú atmosféru hlbín. Tá spolu so svižnou, a gitarovými vyhrávkami prepletenou „Hellectrified“, či hutne šľapavou s najlepším refrénom albumu „Blood Moon Rising“ opäť ťahajú album hore.

Objektívne treba uznať, že zaujímavosťou nápadov je „Rapid Foray“ tým najlepším čo RUNNING WILD od svojho návratu vyprodukovali. Album je gitarovo bohatší, zvukovo je to opäť o kúsok lepšie. Hoci v pomalších zásekoch gitarové riffy znova pília uši. V kontexte celej diskografie je tento zásek sklamaním, v rámci návratovej éry ide o ľahší nadpriemer.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: heavy/power/speed Metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Steamhammer SPV
Dátum vydania: 26.8.2016
Web: http://www.running-wild.net/
Zostava:
Rolf Kasparek– vokál, gitary a basgitara
Peter Jordan – gitary, programovanie bicích
Ole Hempelmann – podieľajúci sa na produkcii – chorály a basgitara
Michael Wolpers – podieľajúci sa na produkcii – bicie
Tracklist:
Black Skies, Red Flag (4:44)
Warmongers (4:29)
Stick to Your Guns (5:08)
Rapid Foray (4:47)
By the Blood in Your Heart (5:27)
The Depth of the Sea (Nautilus) (3:53)
Black Bart (5:06)
Hellectrified (4:22)
Blood Moon Rising (4:20)
Into the West (4:34)
Last of the Mohicans (11:11)
Diskografia:
Gates to Purgatory – 1984
Branded and Exiled – 1985
Under Jolly Roger – 1987
Port Royal – 1988
Death and Glory – 1989
Blazon Stone – 1991
Pile of Skulls – 1992
Black Hand Inn – 1994
Masquerade – 1995
The Rivalry – 1998
Victory – 2000
The Brotherhood – 2002
Rogues en Vogue – 2005
Shadowmaker – 2012
Resilient – 2013
Rapid Foray – 2016
Definitíva:
Nezlomne pôsobiaca a stále to svoje si hrajúca pirátska loď RUNNING WILD si s novinkou „Rapid Foray“ vylepšuje povesť dávno zavedenej značky. Avšak stále nie natoľko, aby im boli odpustené prešľapy minulých albumov. Ide o gitarovo robustnejší a pestrejší zásek s dozretejšími nápadmi. Zvukovo však nanešťastie pokračujúc v odkaze predchádzajúcich albumov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla