Arkona – Slovo

Ruská ARKONA je od svojho vzniku naozaj veľmi činnou kapelou a to nielen intenzitou vydávania albumov, ale aj početným koncertovaním. Od svojho vzniku má kapela na konte 5 štúdiových albumov, dva koncertné záznamy, jedno demo a jedno EP. ARKONA je aj v našich končinách známym a uznávaným menom. Celosvetovú pozornosť si však vyslúžila najmä posledným albumom Goi, Rode Goi!, ktorý vyšiel pod krídlami veľkého vydavateľstva a síce Napalm Records. Na konci augusta vyšiel kapele už šiesty štúdiový album Slovo.
Hneď na začiatku tejto recenzie sa musím priznať, že manželský pár Mašu a Sergeja, resp. celú tvorbu ARKONY mám veľmi rád. Je pravda, že som sa k ich tvorbe dostal až vďaka albumu Vo Slavu Velikim!, no zohnal som si aj staršie albumy a odvtedy ich sledujem naozaj pozorne. Sympatická kapela, ktorá vyznáva a ctí predkov a tradície Slovanov sa zaslúžene dostala po vydaní albumu Od Serdca k Nebu (mimochodom, ten mám najradšej z ich diskografie) pod krídla veľkého vydavateľstva. Napalm Records im vydali vynikajúci album Goi, Rode Goi! A tak som bol na novinku Slovo naozaj veľmi zvedavý. Samotnému albumu predchádzalo vydanie EP Stenka na Stenku, ktoré však obsahovalo iba dve nové skladby.

Album odštartuje doslova ľudové intro Az, ktoré plynule prejde do skladby Arkaim. Tá začína naozaj zbesilo, no s nástupom Mašinho spevu tempo zľudovie. Neskôr však zažijeme opäť agresívnejšiu linku piesne s Mašiným hrubším spevom. Rezké folkové a tanečné tempo je prepletené ťahavejšími zborovými vokálmi. Úvod albumu sa vydaril, som zatiaľ spokojný. Takisto hneď nasledujúca skladba Boľno Mne je od začiatku veľmi zaujímavá. Úvod je na akustickej gitare, pridajú sa ľudové nástroje, tempo je však pomalé a melódia smutná. Do toho za Mašinho výkriku sa odštartuje zbesilé a agresívne metalové tempo, ktoré ide ruka v ruke so smutnou melódiou a v podstate folkové prvky si držia svoju stopu, metalové zas svoju a spolu tvoria viac ako zaujímavý celok. Neskôr Maša šepká, potom príde na rad opäť metalové besnenie so smutnou melódiou (obe sú rovnocenné), kde už sympatická blondína doslova ručí. Vzápätí sa v skladbe vynárajú naozaj neuveriteľne pestré folkové, priam až ľudové prvky v pomalšom tempe. Pri skladbe Boľno Mne sa nudiť určite nebudete a ARKONA nielen v nej dokázala, že sa opäť posunuli niekde ďalej. Kapela síce čerpá z klasických folkových a metalových prvkov, koniec koncov za svoju kariéru si už vybudovali rozpoznateľný zvuk. ARKONA dokázala byť vždy pestrá, ale napríklad aj v tejto skladbe je to naozaj výnimočné a je jasné, že kapela sa snažila prísť s niečím inovatívnym.

Celkovo sa táto ruská kapela posunula oproti predošlému albumu rozhodne ďalej. Slovo je oveľa pestrejšia nahrávka ako predošlá, no nemôžem sa zbaviť dojmu, že kapela kládla dôraz na folkové prvky a tie metalové ustupujú. Album je oproti predošlým dvom počinom ako celok pokojnejší a nájdeme na ňom menej agreísvnejších skladieb. Tou s azda najagresívnejšími gitarami je skladba Nikogda, ktorú odštartujú najprv výkriky pripomínajúce nejaké bojisko. Potom sa rozbehne až death metalové tenmpo s Mašiným murmurom a kvílivími gitarami. Refrén je však hymnycký, oslavný a majestátny. Všetko je to vhodne prestriedané so spomínaným deathovým tempom. Avšak ani v tejto skladbe nechýbajú folkové prvky, len tu ich je najmenej z celého albumu. Neskôr sú gitary stále rezavé, ale už strácajú na deathovej intenzite a sú viac atmosferickejšie. Dovolím si tvrdiť, že Nikogda je najlepšou skladbou na albume.

Na albume Slovo nájdeme aj oslavnú ódu na predkov v skladbe Predok, kde im Maša prejavuje vďaku. Detským slovom a doslova ruskými ľudovými spievankami je popretkávaná ďalšia „oddychová“ skladba na albume nazvaná Potomok. Ani na štúdiovom albume nechýba klipovka Stenka na Stenku, ktorá je vskutku vydarená tancovačka, ktorá akoby už musela byť povinne na albumoch ARKONY. Stenka na Stenku je vydarená skladba, ale kvalít piesne Yarilo nedosahuje. Kapela vhodne zapracovala do svojej tvorby aj gajdy a rôzne iné ľudové prvky. Gajdy azda najlepšie počuť v skladbe Odna, kde sa Maša prezentuje chropotom, ale aj melodickým až ľudovým spevom. Tempo je nielen ľudové, ale aj skočné. V takej skladbe V Mojom Sadochke sa Maša prezentuje takým ľudovým spevom, ktorý mi pripomína naše „trávnice“, teda ľudové spievanky, ktoré si dievčatá spievali pri hrabaní sena. Pôvodne mi práve tieto ľudové „spievanky“ na albume vadili, ale časom si tento album bez nich neviem predstaviť.

Zo začiatku som mal z albumu veľmi rozpačité dojmy, zdal sa mi oproti predošlým nahrávkam bez šťavy a potlačenie metalových prvkov mi v úvode veľmi nevoňalo. Ono, po čase zistíte, že ľudovosť a folkovosť hrá prím, ale stále je veľmi umne a vhodne skĺbená s pagan metalovými prvkami a táto kombinácia posúva ARKONU opäť vpred. Na novom albume však chýba skladba podobná štrnásť minútovému opusu Na Moey Zemle z predošlej nahrávky. Teda aspoň mne. Po úvodných rozpačitých dojmoch sa mi nový album dostáva až nečakane čoraz viac pod kožu. S každým počúvaním objavujem jeho krásy, ktoré tentokrát tkvia najmä v ľudovosti. Novinka je neuveriteľne kvalitným dielom, no moje obľúbené albumy Od Serdca k Nebu, Vo Slavu Velikim! A Goi, Rode Goi! nateraz neprekonala. Na druhej strane môžem napísať, že ARKONA nahrala ďalší výborný album a vo svojej diskografii nemá slabšiu nahrävku. V tomto momente im dám 8 bodov (pôvodne som ich chcel dať 6), no o pár týždňov by ich bolo zrejme viac.

Žáner: folk/pagan metal
Krajina pôvodu: Rusko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 26.8.2011
Web: http://arkona-russia.com/
Zostava:
Maša „Scream“ Arhipova – spev, klávesy, tamburína, bubny, akustické gitary
Sergej „Lazar“ – gitara, balalajka
Ruslan „Kniaz“ – basgitara
Vlad „Artist“ Sokolov – bicie, klávesy
Vladimír „Volk“ – flauta, gajdy, dychové nástroje
Diskografia
Vozhrozhdenie – 2004
Lepta – 2004
Vo Slavu Velikim! – 2005
Od Serdca k Nebu – 2007
Goi, Rode, Goi! – 2009
Slovo – 2011
Tracklist:
Az (2:12)
Arkaim (5:53)
Boľno Mne (5:40)
Leshiy (4:25)
Zakliatie (5:14)
Predok (2:13)
Nikogda (4:44)
Tam za Tumanami (3:52)
Potomok (0:54)
Slovo (5:28)
Odna (5:51)
V Mojom Sadochke (2:34)
Stenka na Stenku (2:35)
Zimushka (5:49)
Definitíva:
Šiesty album od ruskej ARKONY sa vám
 zrejme bude dostávať ťažšie pod kožu.
Kapela ubrala na metalovom prejave,
dopredu sa viac dostávajú folkové, niekedy priam
 až ľudové prvky. Je však jednoznačne cítiť,
že kapela nestagnuje a opäť sa aj po úspechu
 albumu Goi, Rode Goi! posunula ďalej.
Po prvých počutiach to nevoňalo ani mne,
no všetky krásy tohto albumu vám vyjdú na povrch až po čase. ARKONA jednoducho nevie nahrať zlý album!

Autor: Stillborn


 
Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla