CAVALERA CONSPIRACY – Psychosis

Známi bratia Max a Iggor Cavalerovci síce ešte stále žmýkajú nezabudnuteľnú klasiku „Roots“ (1996) na ďalších koncertoch, no popritom stihli šikovne ukuchtiť horúcu novinku „Psychosis“ pod projektom CAVALERA CONSPIRACY.

Čochvíľa päťdesiatnik Max, jedna polovička spomínanej brazílskej dvojičky, je v poslednom čase doslova na roztrhanie a veľmi známi svojou chuťou do práce. Jeho neodškriepiteľný workoholizmus ma za následok najmä množstvo štúdiových prírastkov v jeho diskografii – veď len za poslednú desiatku rokov sme sa dočkali štvorice albumov od „konšpirácie“, pätice od domovských SOULFLY, debut KILLER BE KILLED, ale i viacerých zaujímavých hosťovačiek (JUNGLE ROT, MELECHESH…).

CAVALERA CONSPIRACY – Psychosis

To by nám, fanúšikom, samozrejme ani trochu nevadilo, žiaľ kvalita muziky produkovanej Maxom a jeho kumpánmi, ide každou radovkou čoraz viac a viac nadol, čo musí jednoducho počuť aj ten najvernejší.

Preto boli očakávania vkladané do „Psychosis“ doslova na minime, hlavne po ďalších veľkohubých vyhláseniach typu „návrat k legendárnym míľnikom ala „Beneath the Remains“, „Arise“ či podobne“. Že sme sa toho už napočúvali… O to väčšie a príjemnejšie je ale prekvapenie po niekoľkonásobnom otočení  tohto cédečka v prehrávači!

CAVALERA CONSPIRACY

Novinka totiž hravo strká do kapsy všetky predchádzajúce (na mysli mám najmä nedovarené nepodarky ala „Blunt Force Trauma“, „Savages“ alebo „Archangel“) výtvory nášho hrdinu a skutočne prináša nekompromisný thrash/death metalový mix o sile uragánu. Vopred zverejnené singlovky „Insane“ alebo „Spectral War“ síce čo to máličko napovedali, lenže ani tie paradoxne možno nepatria k tomu najlepšiemu, čo táto vskutku výborná placka ponúka.

Hoci sa posledná tvorba CAVALERA CONSPIRACY a SOULFLY častokrát až nepríjemne zlieva dohromady („Psychosis“ mohla vyjsť pokojne pod hlavičkou druhých menovaných, aj vďaka pôsobivému artworku), kvalita tentokrát stojí pevne na strane bratov Cavalerovcov. Čo prvotne udrie do uši je neuveriteľne surový sound a totálne „old schoolový“ prístup k nahrávaniu. Neviem síce odkiaľ Iggor vyhrabal aktuálnu súpravu bicích, no perkusie vo viacerých skladbách znejú priam lahodne, mierne evokujúc staručičkých PESTILENCE v období „Consuming Impulse“. Jednoducho WAU!

Aj napriek ortodoxnému poňatiu je však zachovaná obrovská rôznorodosť, takže sa popri bleskových náklepoch („Insane“, „Terror Tactics“, „Judas Pariah“), dočkáme i chytľavých hitoviek („Impalement Execution“, „Spectral War“) či zaujímavého experimentu („Psychosis“, „Hellfire“ s hosťujúcim Justinom Broadrickom z GODFLESH). Práve silne atmosférické intrá/outrá a tieto netradičné výjazdy do neprebádaných vôd, by poslucháč čakal častejšie od spomínaných SOULFLY, lenže o to originálnejšie pôsobia na doske, akou je tohtoročná novinka. Štandardných štyridsať minút utečie sťa voda a vám tak zostáva iba to jediné – repeat!

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: thrash/death/groove metal
Krajina pôvodu: Brazília
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 17.11.2017
Web: www.cavaleracospiracy.net
Zostava:
Max Cavalera – gitara, vokál
Marc Rizzo – gitara
Arthur Rizk – basgitara
Iggor Cavalera – bicie
Tracklist:
Insane (03:50)
Terror Tactics (04:57)
Impalement Execution (04:25)
Spectral War (05:03)
Crom (05:29)
Hellfire (03:10)
Judas Pariah (03:52)
Psychosis (03:59)
Excruciating (06:22)
Diskografia:
Inflikted – 2008
Blunt Force Trauma – 2011
Pandemonium – 2014
Psychosis  – 2017
Definitíva:
Toto asi čakal iba málokto – CAVALERA CONSPIRACY sú na „Psychosis“ v neuveriteľnej forme a najlepší album v ich histórii je preto na svete. Brutálne zábavnú porciu thrash/deathového inferna hltám podobne ako nadržaný mladík polonahé fotky Adriany Sklenaříkovej!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články