THERION – Beloved Antichrist

Christofer Johnsson a jeho THERION sa po viacročnej odmlke hlásia o slovo. Pre fanúšikov si pripravil teda poriadnu porciu muziky. Trojhodinový materiál na ploche troch diskov…

Keď počujem názov THERION, spomeniem si na ich geniálny a pre mňa najlepší album „Theli“ z roku 1996. Dostal som sa k nemu poriadne až o tri roky na základnej vojenskej službe. Tú kazetu som vo walkmane doslova celkom zodral. Prešli rieky a vody a symfónie… Spomínaný album mal necelých 52 minút. Zatiaľ posledný album „Les fleurs du Mal“ (plný coverov) pred očakávanou novinkou mal 48 minút. To že začínam minutážou nie je celkom náhoda…

THERION – Beloved Antichrist

Christofer Johnsson, ako mozog a ústredná postava kapely THERION vydáva operu „Beloved Antichrist“. Pozor, Antichrist má vlastnú operu! Ako sám Johnsson hovorí, ide o ozajstnú rockovú operu so všetkým, čo k nej patrí. Album sa skladá zo 46 piesní, áno dobre čítate… a má dokopy 183 minút!

V dnešnej dobe povrchnosti a hektickej nálady je to vlastne hodená rukavica. Táto opera je skutočným eposom. Čo k nej ale fanúšik potrebuje? No jednoznačne čas a trpezlivosť. A samozrejme kvalitné slúchadlá. Je to najdlhší počin za celú kariéru THERION.

Dielo sa síce volá „Beloved Antichrist“, ale album nemá konkrétny náboženský podtón, hoci autor Christofer Johnsson by ho najviac priblížil k budhizmu. Z môjho pohľadu však nejde o míľnik tejto švédskej kapely. Tento album, alebo respektíve trojalbum, je viac-menej pre fajnšmekrov, ktorí ho vydržia počúvať do konca. Pred recenziou samotnou som do toho išiel s veľkým rešpektom a spomenul som si na spomínanú nahrávku „Theli“, ktorá už zrejme nebude prekonaná nikdy. Ale bodaj by som sa mýlil.

„Beloved Antichrist“ je opera inšpirovaná poviedkou ruského filozofa Vladimíra Solovjova, ktorú má Christofer Johnsson doma vo svojej knižnici. Tá ho natoľko inšpirovala, že sa pustil do skladania.

THERION

Aktuálny album je až príliš monumentálny. Hoc si nedovoľujem použiť to ako nejakú kritiku, beriem to skôr z hľadiska prístupnosti. Minutáž ma mierne vystrašila a tipujem, že nie som jediný. Naopak, čo sa týka tých najvernejších fanúšikov, môže to byť pre nich lahôdka alebo čerešnička na torte. Netuším, ktorým smerom sa budú uberať názory fanúšikov… Skalných, alebo len tých na oko prechádzajúcich okolo. Ja som niekde v strede. Nieže by som bol absolútne verným fanúšikom bandy THERION, ale nie som ani ten, ktorému bol ich akýkoľvek album ľahostajný. Dá sa povedať, že som od roku 1999 pomerne dosť sledoval ich vývin.

Od Johnssona chcela nahrávacia spoločnosť pred piatimi rokmi dokonca „best“ album. Povedal, že to by bol pohrebný chorál THERION a tak to nedovolil. Z tohto pohľadu má u mňa obrovský rešpekt a samozrejme ho má aj po skladateľskej stránke.

„Beloved Antichrist“ je jednoducho veľkolepé operné dielo. Po skladateľskej stránke mu nie je čo vytknúť. Z albumu sa na prvé počutie nedá vypichnúť žiaden veľký hit, na to musíme rýchlo zabudnúť. Je to rocková opera. Striedajú sa v nej pomalé pasáže, s ešte pomalšími. Dlhé chorály a nástupy striedajú ostré gitary a operné spevy. Kde-tu album pritvrdí a zrýchli.

Musíme si každopádne počkať na ďalšie reakcie či už odbornej alebo laickej verejnosti. Pre mňa je tento album ťažko prístupnejší kvôli svojej minutáži. Zachovať pozornosť je naozaj po 183 minút veľmi náročné a občas sa stane, že pri menšom sústredení skladby akoby splývajú. Ak by som mal napísať podrobnú recenziu, ktorá korešponduje s albumom, mala by mať minimálne tri strany. Menej je ale niekedy viac.

To, čo tento album potrebuje, je hlavne, aby dostal šancu u poslucháčov a aby ho dopočúvali do konca. Nič dlhšie veruže na metalovej či rockovej scéne ako „Beloved Antichrist“ mi nenapadá. THERION budú mať jedno prvenstvo v roku 2018 už teraz. Myslím, že toto bude najdlhšia nahrávka tohto roka na scéne.

Čo sa týka kvality materiálu, nech rozhodnú fanúšikovia sami. Každopádne, keď beháte polmaratóny, maratóny, alebo len cross, je tento album v slúchadlách vynikajúcim spoločníkom. Oveľa viac si ho však vychutnáte z gauča. Základom je ale vydržať až do konca. Myslím, že by to hlavne pre skalných fanúšikov, malo stáť za to. A ako povedal sám veľký Christofer Johnsson: „Opera je sama o sebe hlavne o zábave…“. Tak si ju užime, ako sa len dá. A vôbec, mal Antichrist niekedy operu? Neviem. Teda viem. Teraz ju už má.

A nezabudnite, v bratislavskom Majesticu môžeme túto rockovú operu vidieť na živo už 14. marca! Určite to bude stáť za to. Som presvedčený.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: rock opera
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 09.02.2018
Web: www.megatherion.com
Zostava:
Christofer Johnsson — gitary, programovanie, produkcia
Thomas Vikström — vokál
Lori Lewis – vokál
Christian Vidal — gitara
Nalle „Grizzly“ Påhlsson — basgitara
Sami Karppinen – bicie

Tracklist:
CD 1:
Turn From Heaven
Where Will You Go?
Through Dust, Through Rain
Signs Are Here
Never Again
Bring Her Home
The Solid Black Beyond
The Crowning of Splendour
Morning Has Broken
Garden of Peace
Our Destiny
Anthem
The Palace Ball
Jewels From Afar
Hail Caesar!
What Is Wrong?
Nothing But My Name

CD 2:
The Arrival of Apollonius
Pledging Loyalty
Night Reborn
Dagger of God
Temple of New Jerusalem
The Lions Roar
Bringing the Gospel
Laudate Dominum
Remaining Silent
Behold Antichrist
Cursed By the Fallen
Resurrection
To Where I Weep
Astral Sophia
Thy Will Be Done!

CD 3:
Shoot Them Down!
Beneath the Starry Skies
Forgive Me
The Wasteland of My Heart
Burning the Palace
Prelude to War
Day of Wrath
Rise to War
Time Has Come/Final Battle
My Voyage Carries On
Striking Darkness
Seeds of Time
To Shine Forever
Theme of Antichrist

Diskografia:
Of Darkness… – 1991
Beyond Sanctorum – 1992
Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas – 1993
Lepaca Kliffoth – 1995
Theli – 1996
Vovin – 1998
Deggial – 2000
Secret of the Runes – 2001
Lemuria – 2004
Sirius B – 2004
Gothic Kabbalah – 2007
Sitra Ahra – 2010
Les Fleurs du Mal – 2012
Beloved Antichrist – 2018
Definitíva:
Monumentálnosť „Beloved Antichrist“ prevyšuje čokoľvek. Na album je potrebné množstvo vášho času a sústredenia. Piesne sa niekedy zlievajú do jedného veľkého celku. Skladby na nahrávke nemožno preskakovať, pretože album tak stratí svoje čaro a treba ho brať ako celok. Pripravte sa však na jednu veľkú rockovú opernú šou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články