BEHEMOTH – I Loved You at Your Darkest

Známe trio BEHEMOTH sa postupne vypracovalo na jednu z najpopulárnejších kapiel na poli extrémneho metalu a novinka „I Loved You at Your Darkest“ by mala predstavovať akési potvrdenie týchto vopred vydobytých pozícií.

Existuje snáď nejaký fanúšik tvrdej muziky, ktorý by nepoznal rodákov z prístavného poľského mesta Gdansk? Dosť vážne pochybujem. Kým chalani ešte nie tak celkom dávno vypredávali malé kluby ako niekdajšia nitrianska Stará Pekáreň, dnes je to už skôr o obrovských sálach typu Forum Karlín, kde sa BEHEMOTH z kraja budúceho roka (12. január) predstavia v spoločnosti göteborských AT THE GATES. Tomu hovorím skok!

BEHEMOTH – I Loved You at Your Darkest

Jasné, nájde sa i mnohopočetné stádo jedincov, ktorým vadí každý ďalší zaslúžený úspech, ale aj bleskovo rastúca popularita formácie okolo charizmatického frontmana, speváka a gitaristu Adama „Nergala“ Darskiho. Práve na jeho pleciach leží každý ďalší prípadný úspech/neúspech bandy, čoho si je samozrejme určite veľmi dobre vedomý, a preto robí všetko, aby BEHEMOTH dosiahli tých najlepších nahrávok a zároveň najvyšších pozícií.

Nepochybujem o tom, že placka nazvaná „I Loved You at Your Darkest“ pohne žlčou viacerým ortodoxným fanúšikom, keďže na ploche trištvrte hodinky máme čo dočinenia so snáď najprepracovanejším a možno aj najviac experimentálne znejúcim materiálom v ich doterajšej kariére. Pre album ako taký je žánrová nálepka „blackened death metal“ jednoznačne primalá. Už to totiž nie je ten hrubý valec, ktorý vám nedá ani sekundu na prípadný nádych či utretie potu z oroseného čela. Zároveň ani kapela nekoketuje s priazňou svojich verných a netrepe sa zbytočne do cudzích vôd, kde by sa mohla poľahky zapredať. IN FLAMES, pozdravujem!

BEHEMOTH

BEHEMOTH iba jednoducho chcú svoju hudbu posúvať o niečo ďalej a v podstate pokračujú v nastolenej línii (mnohé napovie impozantný artwork) ceneného predchodcu „The Satanist“. Práve na ňom trio parádne pracovalo so stiesnenou atmosférou, ktorú na „I Loved You at Your Darkest“ chalani prakticky dotiahli do dokonalosti. Kým však na „satanistovi“ šlo vo viacerých prípadoch o parádne hitovky (zo tri, štyri kusy si dnes pamätám aj o polnoci!), v tomto prípade album viac funguje ako jeden mohutný epický celok. Rozhodne teda je z čoho vyberať.

Užijeme si originálne zbory („Solve“, „Dog=God“, „Sabath Mater“), sedemnásťčlenný poľský orchester („Wolves ov Siberia“) či úžasné začlenenie akustických gitár („Bartzabel“, „Angelvs XIII“, „Ecclesia Diabolica Catholica“, „Havohej Pantrocrator“, „Coagvla“). Kapela sa však pritom nikdy netopí v umeleckej načačkanosti, čo sa momentálne deje u DIMMU BORGIR. Naopak! Vždy ide takpovediac o trefné zaaranžovanie a vzrušujúce obohatenie tvrdo-metalovej skladby, ktorá tým získava na obrovskej pestrosti.

V podstate žiadnu z tuctu prítomných vecí nemožno jednoznačne označiť za rýchlu, resp. pomalú, keďže počas celej stopáže sa deje dychberúce množstvo rytmických zmien a BEHEMOTH sú schopní aj na miniatúrnej ploche (napr.: „We are the Next 1000 Years“) vyrukovať s viacerými zaujímavými motívmi a kvalitnými nápadmi. Výborná doska a určite jeden z kandidátov na album roka!

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: blackened death metal
Krajina pôvodu: Poľsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 05.10.2018
Web: www.behemoth.pl
Zostava:
Nergal – vokály, gitara
Orion – basgitara, vokály
Inferno – bicie, perkusie
Tracklist:
Solve (02:04)
Wolves ov Siberia (02:54)
God = Dog (03:57)
Ecclesia Diabolica Catholica (04:49)
Bartzabel (05:01)
If Crucifixion Was Not Enough… (03:16)
Angelvs XIII (03:41)
Sabbath Mater (04:56)
Havohej Pantocrator (06:04)
Rom 5:8 (04:22)
We are the Next 1000 Years (03:23)
Coagvla (02:04)
Diskografia:
Sventevith (Storming Near The Baltic) – 1995
Grom – 1996
Pandemonic Incantations – 1998
Satanica – 1999
Thelema.6 – 2000
Zos Kia Cultus (Here And Beyond) – 2002
Demigod – 2004
The Apostasy – 2007
Evangelion – 2009
The Satanist – 2014
I Loved You at Your Darkest – 2018
Definitíva:
Poliaci BEHEMOTH možno práve vydali svoj „Load“, ale vzhľadom na nesmierne kvalitnú náplň („Bartzabel“!), dokonalé inštrumentálne výkony (tie bicie a sóla!!) a bezchybné fyzické prevedenie albumu (digibook!!!), je to skutočne nepodstatné. Tu sa ešte budú diať zaujímavé veci!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla