WACKEN 2013: SÚŤAZ METAL BATTLE A VYSTÚPENIE MIDNIGHT SCREAM

Snáď každý metalový fanúšik sníva o tom, že sa raz pôjde pozrieť na Wacken Open Air. Ani ja som nebol výnimka. Vďaka súťaži Wacken Metal Battle sa mi to aj podarilo. Zažiť tento festival navyše ako novinár a jeden z porotcov tejto súťaže bol naozaj riadny zážitok. Slovensko v tejto súťaži zastupovala power/thrashová formácia MIDNIGHT SCREAM z Veľkého Krtíša. Slovo dalo slovo a v utorok podvečer som už sedel v dodávke spolu s touto kapelou. Smer bol jasný, skoro 1300 kilometrov vzdialený metalový sviatok Wacken Open Air!
Reportaž z Wackenu rozdelím na dve časti. V tejto úvodnej sa budem venovať najmä súťaži Wacken Metal Battle a vystúpeniu MIDNIGHT SCREAM. V tej druhej, ktorú zverejníme zajtra, sa dozviete o ostatných dňoch na tomto nezabudnuteľnom  festivale.

Približne 15 hodinová cesta do nemeckej dedinky Wacken ubehla vcelku rýchlo. Ani sme sa nenazdali a približne ráno o ôsmej sme už boli na mieste činu. Samozrejme, priamo v dedine Wacken to už šlo pomalšie. V prvom rade sme museli nájsť miesto na akreditovanie. Bola, že to radosť, keď mi pri akreditáciách oznámili, že počas festivalu na novinárov čakajú aj švédske stoly! Predsa len človek sa trošku obával tých cien jedla, ale nakoniec to až také hrozné nebolo. Nielen ja, ale aj MIDNIGHT SCREAM dostali inštrukcie, kde zložiť stany. Tie sme mali vo VIP zóne, skutočne iba kúsok od hlavných stageov.



Po rozložení stanov sa však naše cesty s kapelou rozišli. Oni si potrebovali trochu oddýchnuť a my porotcovia Wacken Metal Battle sme mali prvé stretnutie v Press stane, kde nás privítali hlavný mozog tejto súťaže Ennyo Heymann a hlavný porotca Sascha Jahn. Pri úvodnej predstavovačke to bolo ako v škole. Posadali sme si do lavíc za seba a pri predstavení seba sa bolo treba postaviť. Dostali sme inštrukcie. Musím napísať, že nás veruže čakal dlhý a náročný deň! Od 13.20 až do polnoci hrali všetky finálové kapely ako na bežiacom páse. V stredu sa ich predstavilo v najväčšom festivalovom stane v Európe nazvanom Bullhead City Circus 22 a vo štvrtok ďalších 6 skupín. Nás porotcov, bolo spolu 30 zo všetkých kútov sveta. Dopredu bolo dohodnuté, že budeme môcť vybrať pre nás tri najlepšie kapely. Najlepšej dáme 5 bodov, druhej najlepšej 3 body a tretej bodík jeden. Hlasovať za kapelu z našej krajiny sme však nemohli, čo si myslím, že bolo úplne fér. Na záver sa tie body sčítali a vyšiel víťaz. Ešte, aby som dodal, podľa čoho sme hodnotili. Ennyo Heymann povedal hneď v úvode, že sme novinári a máme slobodnú voľnu. Neboli nejaké kritériá ani nič podobné.



My porotcovia sme sa po porade už presúvali k Bullhead City Circus, kde boli pre súťažiace kapely pripravené W.E.T. Stage a Headbangers Stage. Okrem víťazných skupín Wacken Metal Battle počas festivalu vystúpili na týchto pódiách napríklad HARDCORE SUPERSTARS, WHITECHAPEL, HENRY ROLLINS, LEPROUS, ANVIL alebo LEGION OF THE DAMNED. Medzi pódiami bol aj wrestlingový ring, kde z času na čas divákom predviedli svoju šou aj wrestleri. Ešte skôr ako sa dostanem k samostatným súťažiacim kapelám, tak napíšem, že v tomto čase sa už Slováci MIDNIGHT SCREAM pripravovali na svoje vystúpenie. Žreb im určil čas hrania o 20.25 na W.E.T. Stage. Ako priznali sami chalani, niektorí sa veruže nevyhli vnútornej nervozite. Niet sa tomu čo čudovať, pretože v ten deň na nich čakal najväčší koncert ich kariéry. Pre kapelu prišla približne 3 hodiny pred vystúpením dodávka, do ktorej naložili všetky veci a odviezla ich tesne k backstage-u Bullhead City Circus, kde mali pripravenú skvele vybavenú šatňu. Lavičky s lavicou (všetko s logami festivalu), chladnička plná festivalového piva a energetických nápojov. Organizátori si jednoducho dali záležať na absolútne každom detaile.

K MIDNIGHT SCREAM sa ešte dostaneme. My porotcovia sme ako prví vzhliadli grécku kapelu CHRONOSPHERE, ktorá hrala naozaj energický thrash metal, nie nepodobní slávnejším kolegom SUICIDAL ANGELS. Nejdem sa tu rozpisovať o každej jednej zo súťažiacich kapiel, to by zrejme nik nedočítal dokonca. Na oboch pódiách prevládali najmä tvrdšie štýly ako thrash, death, deathcore a metalcore. Na súťažiace kapely bolo v priemere zvedavých od 1000 až do 5/6 tisíc fanúšikov a veruže každú jednu kapelu dosť hlasno podporovali. Hrať pred takým publikom musela byť radosť a česť zároveň. Z toho množstva kapiel ma najviac zaujalo asi 5 a tie vám aj priblížim. Avšak jedným dychom dodám, že žiaľ aj pár kapiel bolo na veľmi veľmi slabej úrovni. K tým by som sa však vyjadrovať nechcel.



Začnem Švédmi VENGHA, ktorí spojili rôzne druhy metalu dokopy a odohrali veľmi pôsobivý koncert. Skupina bola veľmi dobre zohratá a zladená. Hudba bola tvrdá, hutná a energická. Ďalšou skupinou, ktorá ma zaujala boli Poliaci GNIDA. Tí predviedli úderný grindcore, ktorý bavil. Výrazný bol najmä vokalista. Kapela sa dobre zladila na pódiu, gitarista a basák mali aj „oblečky“. Kapela bola sama sebou a ich vystúpenie malo naozaj správne gule. Pomaly sa už dostávame k môjmu rebríčku, ktorý s radosťou zverejním. Na tretie miesto som dal ďalšiu grindovú formáciu, Portugalčanov UTOPIUM. Spevák mal pestrý growling, miestami až úplne psycho a na ten veľmi dobre reagovalo publikum. Táto kapela určite bude mať úspech na grindových pódiách. Dostávame sa k môjmu druhému miestu. Nato som dal Kanaďanov CRIMSON SHADOWS, ktorí predviedli naozaj výborné vystúpenie, nielen po hudobnej stránke (netradičné spojenie death/power), ale boli naozaj výborne zladení na pódiu. Na ich rýchle skladby reagovalo publikum obrovskými ováciami. Skvele bol zladený spevákov deathový vokál s basákovým melodickým, sóla a vyhrávky boli v mantineloch power metalu, do toho deathový vokál, vskutku impozantné. Pre mňa bolo pomyselným vrcholom súťažiacich skupín vystúpenie rumunskej formácie GOD. Ich štýl je ťažko zaradiť, ale najbližšie to malo k folk death metalu. Kapela mala absolútne skvele zvládnutú pódiovú prezentáciu a navyše nechýbali ani zaujímavé rekvizity a horiace ohne. Energický death metal s ľudovými prvkami bol dopĺňaný huslistkou, ktorá mala naozaj veľký úspech. Semtam sa na pódiu mihli v pozadí aj tanečnice ktoré dodávali celému vystúpeniu punc originality. Svoje čaro mala aj anglická výslovnosť speváka, pretože transylvánsky akcent pasoval k celej hudbe ako riť na šerbel. Dovolím si tvrdiť, že na ich koncerte sa najviac bavilo aj publikum. Pri folkových častiach doslova tancoval každý. Jedným dychom dodám, že miestami mi pripomenuli krajanov NEGURA BUNGET, ale vlastne ani neviem prečo.

O víťazovi Wacken Metal Battle sa rozhodovalo vo štvrtok o 17. hodine. Každý z porotcov povedal svoje tri kapely, ktorým priradil body. Najčastejšie sa opakovali mená skupín z Rumunska, Kanady, Číny, Poľska, Islandu, Grécka, Španielska a Ruska. Nejdem vás ďalej napínať. Celkovým víťazom sa nakoniec stali Kanaďania CRIMSON SHADOWS a myslím, že úplne zaslúžene. Okrem ročného kontraktu s Nuclear Blastom získali aj bedne Marshall. Víťazi sa vyhlasovali v piatok na tlačovej konferencii, kde sa zišli všetky kapely, porotcovia aj novinári a myslím, že raodsť víťaznej kapely bola úprimná a ani to veľmi nečakali.



Poďme ešte, ale späť k vystúpeniu MIDNIGHT SCREAM. Chalanom žreb určil naozaj veľmi dobrý hrací čas. Plachta sa odtiahla počas toho, ako ich uviedol moderátor večera a chalani odpálili svoj set. 20 minút je skutočne krátky čas, tak došlo iba na 4 skladby. Spevák Jaro Šajgalík odohral koncert so zlomeným prstom na nohe a aj napriek tomu sa snažil hýbať a headbangovať čo najviac. Párkrát vyzval aj publikum, aby sa chytilo. Počas celého setu ľudí pod pódiom len a len pribúdalo. Je pravdou, že piati chalani z Veľkého Krtíša boli popri všetkých deathoch, thrashoch a deathcoreoch osviežením tohto večera. Po prvej skladbe však ostalo publikum mierne zaskočené štýlom akým hrajú, miestami akoby si diváci chceli skôr poriadne vychutnať ich set a pozrieť sa na ich umenie. Ovácie však mali Slováci veľké po každej skladbe. Myslím, že celá kapela si to dosýta užila a ako vraveli samotní členovia, ich 20 minút slávy ubehlo neskutočne rýchlo a po štvrtej skladbe sa akurát začali len rozbiehať. Nuž, pravidlá súťaže nepustia, podmienky mali všetci rovnaké. Po vystúpení som šiel za chalanmi ešte nachvíľu do ich šatne, kde horlivo preberali detaily a pocity z koncertu. Všetci sa však zhodli, že to bol parádny zážitok a ich bezprostredné dojmy boli pozitívne.

Po chvíli sa vraciam sledovať ďalšie kapely. Po odohratí poslednej súťažiacej v stredajšiu noc som sa ešte pobral potárať areálom festivalu a navštívil som časť Wackinger, ktorá okrem stánkov s jedlom a pitím bola plná histórie. Rôzni miestni umelci tu prezentovali svoje zručnosti. V nočných hodinách tam akurát prebiehala fireshow a na návštevníkov festivalu boli pripravené ďalšie atrakcie. Únava po ťažkom dni však urobila svoje a pobral som sa radšej načerpať sily do stanu pred ďalšími náročnými dňami.

TU si môžete pozrieť video z vystúpenie MIDNIGHT SCREAM, ktoré natočila nemecká televízia NDR.


Autor a foto: Stillborn

VYSTÚPENIE MIDNIGHT SCREAM NA W.E.T. STAGE

MIDNIGHT SCREAM TESNE PO KONCERTE

MIDNIGHT SCREAM A ICH CREW V ŠATNI

ŠATŇA MIDNIGHT SCREAM

BULLHEAD CITY CIRCUS POČAS VYSTÚPENÍ

HLAVNÉ PÓDIÁ DEŇ PRED ŠTARTOM FESTIVALU