Stercore – Fake World

Na Slovensku máme ďalší prírastok v extrémnej metalovej hudbe, ktorým je kapela STERCORE z Prievidze. Fungujú len niečo vyše roka a po ich demo nahrávke „Raven Nest“ prichádzajú s prvým plnohodnotným počinom.
Kapela v zostave: Matúš – vokály, Michal, Peťo – gitary (obaja pôsobia aj v grindovej úderke EMBOLISM), Milan – bicie a Vlado – basgitara, produkuje na svojom debutovom materiály so stopážou 26 minút death metalovú zmes s hutným zvukom gitár. Priznám sa, že spomínaná death metalová zmes ma aj trochu prekvapila, pretože chalanom dávajú často nálepku grindovej kapely, čo zas nie je celkom pravda, pretože dosť často sa tu objavujú práve moderné deathcoreové postupy, ktoré zapracovali do svojej hudby.

Na nahrávke máme možnosť veľmi často počuť dvojkopákové bicie spolu s breakdownami a kde tu, sa objaví aj nejaká rýchlejšia klepačka. Čo sa týka vokálnej stránky, tak spevák Matúš predvádza až tri polohy svojho hlasivkového trýznenia. Je tu klasický hlboký death metalový murmur, výrazný škrek, či jemne zefektovaný vokál na štýl BENIGHTED.



Toto je viac menej definícia toho, čo títo piati hudobníci predvádzajú na svojom debutovom albume, avšak často to kombinujú, či už zmenami tempa, alebo už spomínaným rôznorodým vokálom. Medzi najlepšie kúsky radím titulnú skladbu „Fake World“, ďalej „Lets Wake Up“, či moju najobľúbenejšiu hitovku „Psychopath“.

V textoch kapela rozoberá odvrátenú tvár našej spoločnosti a sveta, v ktorom žijeme. Sú tu texty o chamtivosti ľudí, ktorí si neuvedomujú pravé hodnoty života, texty o skazenosti sveta, či otrasných činoch psychopatov. Pochváliť musím digipack, ktorý je graficky veľmi pekne spracovaný, ktorý súvisí práve s textovou tematikou. Veľavravné obrázky ukazujúce ľudí bez tváre, alebo manipulovanie médiami a podobne. Rozhodne sa do neho oplatí investovať.

Debutový album „Fake World“ sa celkom vydaril a myslím si, že kapela STERCORE si zaslúži vašu pozornosť, pretože majú celkom originálne vyznenie aspoň na našej slovenskej scéne. Zatiaľ dávam 7 bodov pričom verím, že v budúcnosti môže byť hodnotenie ešte vyššie.

Žáner: death metal/deathcore/grindcore
Krajina pôvodu: Slovensko (Prievidza)
Vydavateľstvo: Rest Of Noise Productions
Dátum vydania: október 2013
Web: bandzone.cz/stercore
Zostava:
Matúš – vokály
Michal – gitara
Peťo – gitara
Vlado – basgitara
Milan – bicie
Diskografia:
Raven Nest /demo/ – 2012
Fake World – 2013
Tracklist:
Fake World (3:03)
Lets Wake Up (2:15)
Your Life (2:33)
Stercore Flies (2:54)
Dying Body (3:02)
Sick Secret (3:18)
Last Question (3:07)
Psychopath (3:08)
Psycho Revenge (2:51)
Definitíva:
Kapela STERCORE z Prievidze ponúka na svojom
 debutovom albume death metalové skladby
 obohatené o modernejšie postupy.
Na našej scéne sa právom uchádzajú o vašu pozornosť.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla