Nabitý blok noviniek: SLIPKNOT, MEGADETH, AMON AMARTH, STRATOVARIUS, SATYRICON, ELUVEITIE a ďalší

Vydanie nového albumu SLIPKNOT sa blíži. MEGADETH oznámili staronového basgitaristu. ANTHRAX vydajú nový živák. AMON AMARTH a STRATOVARIUS budú mať ďalšie albumy. SATYRICON majú problém s koncertovaním. ELUVEITIE zverejnili nový singel. Novinky aj od BENIGHTED, MUNICIPAL WASTE a MASSACRE.

SLIPKNOT

Spevák Corey Taylor prezradil, že nový a zatiaľ nepomenovaný album SLIPKNOT síce ešte nemá konkrétny dátum vydania, ale fanúšikovia už nebudú čakať príliš dlho. „Je to naozaj zabijácky album. Je temnejší ako „We Are Not Your Kind“, ale je tam veľa melódií. Každému som hovoril, že je to ako tvrdšia verzia „Vol. 3: (The Subliminal Verses)“. Má toľko textúr a vrstiev. Tvrdé skladby majú atak, ale do melodických vecí si jednoducho zaboríte zuby. Teším sa, až to budú ľudia počuť,“ povedal Corey Taylor ešte vo februári v rozhovore pre Trunk Nation with Eddie Trunk. Novinka bude posledným albumom vydaným prostredníctvom vydavateľstva Roadrunner Records, u ktorého vyšli kapele zatiaľ všetky štúdiovky. Ešte dodáme, že 3. augusta vystúpia SLIPKNOT po prvýkrát aj na Slovensku.

Kapela MEGADETH oznámila, že ich novým basgitaristom sa stal James LoMenzo. Ten bol členom skupiny v rokoch 2006 až 2010 a v poslednom období vypomáhal ako koncertný basgitarista. LoMenzo nahradil Davida Ellefsona, ktorý bol v máji minulého roka vyhodený po prevalení jeho sexuálneho škandálu. „Som nadšený, že môžem privítať Jamesa späť v rodine MEGADETH. James sa opäť pripojil ku skupine ako koncertný basgitarista a mysleli sme na to, že to urobíme natrvalo,“ vyjadril sa líder skupiny Dave Mustaine. „Som taký nadšený, že sa môžem znova pripojiť ku MEGADETH a posunúť sa plnou parou vpred do ďalšej fázy histórie tejto ikonickej kapely! S Daveom, Kikom a Dirkom nás nikto nezastaví! Cítim sa skvele, že som opäť doma,“ dodal LoMenzo. Budúci mesiac by mal kapele vyjsť očakávaný nový album „The Sick, The Dying and the Dead“, na ktorom nahral basgitaru Steve DiGiorgio (TESTAMENT, ex-DEATH), keďže existujúce basgitarové linky od Davida Ellefsona boli vymazané.

Vikingovia AMON AMARTH oznámili, že 5. augusta im prostredníctvom vydavateľstva Metal Blade Records vyjde v poradí 12. štúdiovka „The Great Heathen Army“. „Celkovo je The Great Heathen Army jedným z najtvrdších albumov, ktoré sme spravili. Sú tu niektoré temné a tvrdé skladby, ktoré sú skutočne silné, ale máme aj nejaké naše typické melodické skladby a tiež niekoľko prekvapení. Je to naozaj dobre vyvážený album. Znie to skvele. Andy Sneap je úžasný. Bolo skvelé s ním opäť spolupracovať,“ povedal frontman Johan Hegg. „Ak bol Berserker naším „heavy metalovým“ albumom, potom je The Great Heathen Army náš death metalový album. Je to stále veľmi súčasný AMON AMARTH, ale štýlovo sme sa možno trochu vrátili k našim koreňom,“ dodal gitarista Olavi Mikkonen. Nižšie nájdete prvú ochutnávu v podobe klipovky „Get In the Ring“. „Get In the Ring bola napísaná ako „vstupná“ pieseň pre nášho priateľa Ericka Redbearda, profesionálneho wrestlera. Text je napísaný tak, aby vyhovoval vikingským aj wrestlingovým témam, a Ericka môžete vidieť aj ako hlavnú postavu vo videoklipe. Natáčali sme ho v poľskej Wroclawi s našimi priateľmi Grupa 13. Pomohli nám vytvoriť temný a epický videoklip v štýle Mad Maxa,“ dodáva Olavi Mikkonen.

Power metalistom STRATOVARIUS vyjde 23. septembra prostredníctvom vydavateľstva earMUSIC nový album „Survive“. Ako prvú ukážku sa rozhodli zverejniť titulnú pieseň. „Strávili sme 5 alebo6 dní pokusmi vymyslieť text pre túto pieseň. Keď sme sa konečne dohodli na pointe pre refrén, bola to dobrá pieseň o prežití a všetko sa zdalo, že to sedí. Zapadá to aj do histórie kapely, pretože sa nám podarilo prežiť tak dlho. Táto kapela má za sebou niekoľko zvláštnych dní! Pôvodná zostava vznikla v roku 1984, takže to bol dlhý príbeh. Bolo to uprostred leta, všade boli lesné požiare, bola globálna pandémia a diali sa všetky druhy bláznivých sračiek. Niektoré texty sú možno menej povznášajúce, ako by mohli byť, ale odrážajú našu vtedajšiu náladu. Je tam aj veľa pozitívnych vecí!“ povedal klávesák Jens Johansson.

Nórska kapela SATYRICON nie je v súčasnosti schopná vystupovať naživo. „Nemožnosť vystupovať je dosť sklamaním samo o sebe, takže nepotrebujeme, aby niektorí promotéri koncertov klamali o dôvodoch, prečo je tomu tak. Toto je to, čo sme uviedli, a jediná pravda: „S hlbokým poľutovaním vám musíme oznámiť, že kvôli vážnemu vplyvu, ktorý mala pandémia na tím SATYRICON pozostávajúci z koncertných hudobníkov a crew, nie je kapela schopná vystupovať naživo až do odvolania. Bolo vynaložené maximálne úsilie na nájdenie vhodných náhrad, no neúspešne. Kapela a jej podporný tím vynaložia maximálne úsilie, aby zabezpečili jej návrat na pódiá v budúcnosti,“ píše sa na facebookovom profile skupiny.

Švajčiarska formácia ELUVEITIE zverejnila po troch rokoch ticha nový a klipom podporený singel „Aidus“. „Určite ide o jednu z najdrsnejších skladieb ELUVEITIE vôbec. Je to čistý dôsledok našej duchovnej cesty s albumom „Ategnatos“. Už nie sme metalová kapela spievajúca o keltskej histórii. Sme Kelti, ktorí z celého srdca hrajú metalovú hudbu. Už nie sme pagan metalová kapela. Sme metalová hudba hrajúca pohanstvo z celého nášho srdca, rozbíjame princípy našich moderných spoločností starodávnym posolstvom ako chirurgická čepeľ. Asi tak by sa dal opísať náš nový singel. Zmierte sa s tým!“ uvádza v tlačovej správe zakladajúci člen Chrigel Glanzmann.

Thrash metaloví veteráni ANTHRAX vydajú 15. júla nový živák „Anthrax XL“ (CD/Blu-ray/Digital). Nový počin ponúkne záznam koncertného live streamu zo 16. júla 2021, ktorým oslávili 40 rokov na scéne. Okrem toho očakávajte aj bonusy ako predtým nevidené zábery zo skúšky a „vychádzkové turné“ gitaristu Scotta Iana po New Yorku, kde poukazuje na miesta, ktoré zohrali úlohu vo formovaní a histórii ANTHRAX. Pod správou nájdete ukážku v podobe skladby „Aftershock“.

Death/grinderi BENIGHTED natočili nový videoklip ku skladbe „Casual Piece of Meat“ zo stále aktuálnej dosky „Obscene Repressed“.

Crossover thrash metalová úderka MUNICIPAL WASTE sa hlási o slovo s novou skladbou „Electrified Brain“ z rovnomenného albumu. Ten vychádza 1. júla prostredníctvom vydavateľstva Nuclear Blast Records.

Death metalistom MASSACRE vyjde 1. júla prostredníctvom vydavateľstva Nuclear Blast Records 4-skladbové EP „Mythos“ inšpirované tvorbou H.P. Lovecrafta. Nižšie si môžete vypočuť prvú ukážku v podobe skladby „Behind the Serpent´s Curse“ s hosťujúcim Andersom Oddenom (CADAVER, SATYRICON).