Opeth – Pale Communion

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ!  Zbožňujem túto frázu a švédski virtuózi OPETH na ňu momentálne sedia ako zadnica na šerbeľ. Spomínaná pätica totiž v uplynulých dňoch vyrukovala s druhým dielom ich vzrušujúceho výletu do minulosti, s ktorým chalani definitívne rezignujú na tvrdé gitary a death metalový growling. Od značne kontroverzného staršieho súrodenca „Heritage“ ubehli už tri dlhé roky a až teraz môžeme posúdiť, či mal tento razantný odklon na krehké cesty po tenkom ľade svoj zmysel. Po mnohých počutiach novinky „Pale Communion“, by teda stačilo iba strohé konštatovanie: áno, mal!
Prečo? Lebo OPETH to jednoducho vedia! Poučení z chýb zo spomínaného predchodcu prichádzajú s nádhernou zbierkou hudobných nápadov, ktorá je ako stvorená pre pochmúrne jesenné dni. Veľmi svojská atmosféra, retro kabátik, vynikajúci organický zvuk a neuveriteľné inštrumentálne výkony. To všetko nájdete na „Pale Communion“. Aj to je však absolútne zbytočné ak chýba to najhlavnejšie – silné skladby!



Kým „Heritage“ bol zbierkou silných jednotlivých motívov, aktuálny počin je naopak veľmi silnou zbierkou piesni. Preč je nepríjemná rozháranosť a kompozičný chaos. Až teraz drží všetko krásne pohromade, nič nechýba a nič priveľmi nevytŕča. Hráčsky prednes týchto piatich muzikantov neraz berie dych! Frontman Mikael podáva jeden zo svojich životných speváckych výkonov, Fredrik hádže jedno sólové pohladenie za druhým a Martin za bicími nástrojmi doslova čaruje. Zahanbiť sa nenechal ani novic za klávesmi, Joakim Svalberg, ktorého originálny zvuk hammondov tvorí veľmi dôležitú súčasť dnešných OPETH.

Štartuje jazzom silne nasiaknutý úvod, až nakoniec „Prídu večné dažde“. Záplavu rozprávkovo pokojných motívov ťahá smerom k dokonalosti prekrásny spev a ten akosi nepoľavuje ani v nasledujúcej „Cusp Of Eternity“. Tristotridsaťšesť sekúnd ťažkého pochodového rytmu, počas ktorého sa na základ postupne nabaľujú ďalšie a ďalšie nánosy výrazných melódií. Najdlhšia a stavbou i najkomplikovanejšia „Moon Above, Sun Below“ asi najviac pripomína legendami opradenú minulosť kapely. Obsah podobný – forma výrazne iná.

Akustická a veľmi krehká „Elysian Woes“ je pomerne nenápadná a stoji tak trochu stranou, no do hry nás opäť dostáva veľmi hravé inštrumentálne intermezzo v podobe „Goblin“. Opäť množstvo neotrelých gitarových a klávesových vyhrávok v štýle sedemdesiatok. Tými je celá nahrávka priam prešpikovaná  a výnimkou nie je ani fantasticky gradujúca „River“. Ak by bol agent James Bond metalista, istotne by si prial mať na svojom soundtracku pieseň „Voice of Treason“. Raz zádumčivá, inokedy prudká a sexy. Jednoducho s povolením zabíjať!

Pomyselný vrchol však prichádza až so záverečným emocionálnym výlevom „Faith in Others“, kde sa OPETH rozhodli hojne využiť aj početný londýnsky orchester. Skladba tým dostáva úplne iné rozmery a pôsobivejšie finále sme si snáď ani nemohli priať.  Bravo!

Žáner: progresssive/art rock
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 26.8.2014
Web: www.opeth.com
Zostava:
Mikael Akerfeldt – spev, gitara
Fredrik Akesson – sólová gitara
Joakim Svalberg – klávesy, piano
Martin Mendez – basgitara
Martin Axenrot – bicie, perkusie
Diskografia:
Orchid – 1995
Morningrise – 1996
My Arms, Your Hearse – 1998
Still Life – 1999
Blackwater Park – 2001
Deliverance – 2002
Damnation – 2003
Ghost Reveries – 2005
Watershed – 2008
Heritage – 2011
Pale Communion – 2014
Tracklist:
Eternal Rains Will Come (6:43)
Cusp of Eternity (5:34)
Moon Above, Sun Below (10:53)
Elysian Woes (4:48)
Goblin (4:34)
River (7:33)
Voice of Treason (8:00)
Faith in Others (7:41)

Definitíva:
OPETH znovu inak, ale opäť s jednotkami
 v žiackej knižke. Novinka „Pale Communion“
pokračuje v duchu sedemdesiatkového prog/art rocku,
no tentokrát s lepším výsledkom než bol
 predchodca „Heritage“. Pre ortodoxných deatherov
 zrejme definitívny koniec ich nádejám,
pre všetkých ostatných ale obrovská porcia kvalitnej muziky.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla