SABATON odpremiérujú v roku 2023 celovečerný film, novinky hlásia aj GUNS N´ ROSES a Gothoom

SABATON pracovali na filme o príbehoch prvej svetovej vojny. GUNS N´ ROSES vydajú obrovský boxset. Festival Gothoom potvrdil ďalšie kapely pre nadchádzajúci ročník. STEEL PANTHER s novým basgitaristom. Serj Tankian ohlásil nové EP. ROZPOR vzdali hold ukrajinským bojovníkom.

SABATON. Foto: Tim Tronckoe

Švédi SABATON oznámili, že posledné dva roky boli zaneprázdnení prácou na celovečernom filme „The War To End All Wars“ obsahujúcom skladby z ich rovnomenného albumu. Film rozpráva príbehy 1. svetovej vojny prostredníctvom animácie a živej akcie. „Ranú verziu filmu sme predstavili novinárom počas promovania nášho aktuálneho albumu The War To End All Wars v Kráľovskom vojenskom múzeu v Bruseli. Byť svedkami ich reakcii bolo na nezaplatenie, nemali slov. Tak sme sa rozhodli posunúť to na ďalšiu úroveň pre globálne publikum,“ povedal basgitarista Pär Sundström. Premiéra je naplánovaná na rok 2023. Nižšie nájdete aj krátku ukážku.

Skupine GUNS N´ROSES vyjde 11. novembra prostredníctvom vydavateľstiev Universal/Geffen monštruózny deluxe boxset „Use Your Illusion I & II“. Obe multi-platinové štúdiovky vyšli v rovnaký deň v roku 1991. Spomínaný remastrovaný boxset, dostupný vo viacerých formátoch (CD/LP/Blu-ray), obsahuje 97 skladieb, z toho 63 doteraz nevydaných spolu s videami. Pri tejto príležitosti kapela zverejnila pieseň „You Could Be Mine“ z koncertu z Ritz Theatre v New Yorku zo 16. mája 1991.

Box set GUNS N´ROSES

Organizátori festivalu Gothoom potvrdili ďalšie formácie pre nadchádzajúci ročník. Sú nimi black metalové spolky MEPHORASH a LUCIFER´S CHILD. Ako headliner black metalového dňa vystúpia rakúski neznabohovia BELPHEGOR. Indoor edícia festivalu Gothoom sa uskutoční v dňoch 28.-29.4. 2023 v kultúrnom dome v obci Žemberovce.

Serj Tankian (SYSTEM OF A DOWN) vydá 21. októbra prostredníctvom vydavateľstva Serjical Strike Records 5-skladbové EP „Perplex Cities“. „Celá táto zbierka skladieb v rámci Perplex Cities je úplne iný zvuk, než aký som robil predtým. Elektronickejší, subtílnejší a hlbší, pokiaľ ide o vrstvy hudobnej prezentácie. Perplex Cities vydáva auru, ktorá je jedinečná oproti mojim predchádzajúcim vydaniam,“ vyjadril sa Serj Tankian v tlačovej správe.

Glam metalisti STEEL PANTHER oznámili, že ich novým basgitaristom sa stal Joe „Spyder“ Lester. Nahrádza tak Travisa „Lexxi Foxx“ Haleyho, ktorý z kapely odišiel v júli 2021.

Bratislavská punková skupina ROZPOR zverejnila novú skladbu a videoklip s názvom „Víťazi“. Pesnička vzdáva hold ukrajinským bojovníkom proti ruskej okupácii a jej posolstvo sa dá v krátkosti zhrnúť do vety – Ukrajinci su pre nás od začiatku vojny morálni víťazi, bezohľadu na to ako to dopadne. Kapela si pozvala na spoluprácu aj viacero hostí – Michala Kaščáka z kapiel BEZ LADU A SKLADU, VBPS či Drť, Laskyho z PARY, Borisa z metalových CATASTROFY a Romana Klubala z punkových skupín BRATISLAVSKÉ DIEVČATÁ a LORD ALEX. Špeciálnym hosťom je aj ukrajinský hráč na banduru Volodymyr Voyt, člen Ukrajinského národného folklórneho súboru Hryhorija Verjovky. Jeho typický ukrajinský tradičný nástroj – bandura sa v súčastnosti stal jeden z kultúrnych symbolov odporu voči ruskej okupácii. Časť videoklipu tvorí aj protestný mini-koncert kapely pred Ruským veľvyslanectvom v Bratislave. „K tejto vojne sme sa chceli vyjadriť už od jej začiatku, ale dlho som nemal žiadny vhodný hudobný nápad. Ten prišiel až v júni a preto to vychádza von až teraz. Trochu ma prekvapuje, že doteraz o tom žiadna iná punková kapela na Slovensku neurobila song, teda aspoň v tunajšom punku som nič také nezachytil,“ poznamenal gitarista a textár kapely Datra. – Tlačová správa