DR. LIVING DEAD! – Crush the Sublime Gods

Varila premrznutá myšička v uličkách Štokholmu kašičku. Trošičku thrash metalu do nej pridala, okorenila hardcorom (obal tvrdí, že vraj „Made in New York“) a na zvýraznenie farby, aby sa nepovedalo, tam hodila zopár kúskov tajnej prísady, ináč zvanej SLIPKNOT. Podávame výhradne za studena!

dr-living-dead-crush-artwork

DR. LIVING DEAD! – Crush the Sublime Gods

Aj takto nejako by mohol znieť poriadne uletený, ale vskutku nefalšovaný reklamný slogan na nový album nemŕtvych šialencov DR.LIVING DEAD!. Toto omaskované komando totiž už od svojho nedávneho vzniku (rok založenia 2007) upútava svojou energiou, dravosťou, odviazanosťou, zmyslom pre humor, no aj vcelku príjemnou originalitou. Tá sa týka najmä čudesného zjavu, ktorý zahŕňa poriadne vyťahané handry, nejakú tú šatku cez hlavu, a to všetko okorenené zaujímavými maskami kostlivcov.

Samotná hudobná produkcia na tom taktiež nie je zle, ba priam naopak. Vo veľmi chytľavom mixe najlepších chvíľ legendárnych S.O.D., SUICIDAL TENDENCIES a ANTHRAX by ste síce jeho pôvodnú čistotu hľadali asi márne, no povedzme si úprimne: koľko iných kapiel hrá momentálne niečo podobné, pochádza zo studeného Švédska a žne pritom rovnaké úspechy? Počet nájdených výsledkov rovná sa nule.

dr-living-dead-promo

DR. LIVING DEAD!

Tak či onak, štvorica prednedávnom vydala svoju tretiu dlhohrajúcu dosku s názvom „Crush the Sublime Gods“, a tá môže byť v tomto prípade zlomová a kapelu eventuálne posunie niekam ďalej. Zvukovo album nadväzuje na tri roky starého predchodcu „Radioactive Intervention“ a oproti fantastickému debutu opäť výrazne ubudlo hardcore prvkov. O niečo viac sa preto vsádza na rýdzo thrash metalovú kartu, no nechýba ani citeľný vplyv klasického „hevíku“. Ten je najviac prítomný v melodickej „Eternal Darkness Of The Fucked Up Mind“, inštrumentálke „Salvation“, outre „Wake Up…Join the Dead!“, no najmä „No Way Out“, v ktorej dokonca nie je problém vystopovať aj malý závan neo-punku. Chalani z DR.LIVING DEAD! teda na novinke v mnohých prípadoch vsadili na chytľavé melódie a pripravili vcelku rôznorodý guláš, ale komerčnejšie ladené ťahy rozhodne nečakajte.

Prípadné pochybnosti rázom z hlavy vyženú ultrarýchle hobľovačky „TEAMxDEADx“, „Cilized To Death“ (k obom taktiež vznikli aj energické videoklipy), „Scanners“,, či o niečo pomalšie, ale rovnako nekompromisné „Force Feed“, „Another Life“ a „Buck$“. Výber závisí už iba na vás.

S blížiacim sa záverom by som ešte rád venoval pár slov samotnému vokálu pána Dr. Mania. Jeho prejav je totiž hotovou lahôdkou a doslova ihneď som si ho zamiloval! Možno kvôli obrovskej variabilite, veľmi zaujímavej farbe hlasu, alebo celkovému výrazu, ktorý tak trochu pripomína Joeyho Belladonnu z vyššie spomínaných ANTHRAX. Zvyšok osadenstva zvláda svoje nástroje taktiež veľmi precízne (najmä gitara reže „eňoňuňo“) a som si skutočne istý, že toto kvarteto ešte v budúcnosti poriadne rozčerí pomerne stojaté vody svetového thrash metalu.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrash metal/HC/crossover
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 23.2.2015
Web: www.deathfuckingthrash.se
Zostava:
Dr. Mania – vokál
Dr. Toxic – gitara, vokál
Dr. Rad – basgitara, vokál
Dr. Slam – bicie
Tracklist:
Final Broadcast (1:50)
Crush the Sublime Gods (4:41)
TEAMxDEADx (2:44)
Eternal Darkness of the Fucked Up Mind (3:24)
Buck$ (2:22)
Civilized To Death (3:58)
Another Life (3:02)
Force Fed (5:29)
Scanners (3:14)
Salvation (3:10)
No Way Out (2:56)
Triggerkiller (3:02)
Wake Up… Join the Dead! (6:05)
Diskografia:
Dr.Living Dead! – 2011
Radioactive Intervention – 2012
Crush the Sublime Gods – 2015
Definitíva:
Máte radi thrash metal? Nevadí vám hardcore? Ste za každú srandu? Ak ste odpovedali trikrát „áno“, tak aktuálny výtvor „Crush the Sublime Gods“ od zahnívajúcich zombies DR.LIVING DEAD! je určený práve vám!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články