KRABATHOR – Rebirth of Brutality: Live in Uherské Hradiště

Koncertný reunion českej „smrtiacej“ legendy KRABATHOR určite patrí medzi najväčšie metalové udalosti tohto roku a jej vystúpenie v domovskom meste bolo akýmsi vrcholom tohto celého hudobného kolotoča. Čo všetko sa v spomínaný večer udialo? To a aj mnoho ďalšieho sa dozviete z tohto ešte horúceho živáku.

Novučičká kolekcia „Rebirth of Brutality: Live in Uherské Hradiště“ je v dlhočiznej kariére KRABATHOR vskutku ojedinelá, ale zato priam luxusná záležitosť. Známe reklamné slogany typu „toho musí mať každý správny fanúšik“ nie sú v tomto prípade vôbec ďaleko od pravdy a sedia tu doslova ako riť na šerbeľ. Kapela totiž na ploche jedného cd a dvoch dvd kotúčikov (všetko zabalené v  oku lahodiacom digipacku) skutočne masakruje v tom najpozitívnejšom slova zmysle.

krabathor-rebirth-of-brutality

KRABATHOR – Rebirth Of Brutality: Live in Uherské Hradiště

Čo hneď ako prvé udrie do očí, je samotné spracovanie, ktoré snáď nemôže byť na vyššej úrovni. Obal je luxusný, umelecké výjavy z dielne Jaroslava „Corvus“ Burdu prinajmenšom zaujímavé, booklet bohatý na podarené fotografie, úryvky textov a rôzne informácie, takže po tejto stránke je všetko v absolútnom poriadku. Za cenu 350 kč (cca 13 eur) dostane fanúšik vizuálne fantastický spracovaný hudobný balíček. Ten sme si rozbalili, pekne si zaslintali, čo však to najhlavnejšie – jeho hudobná náplň?

Tu tvorcovia opäť nešliapli vedľa a dali si na finálnom výsledku naozaj veľmi záležať. Hlavný chod obstaráva prvý dvd disk, kde si môžeme naplno vychutnať spomínané vystúpenie z Uherského Hradišta (audio verziu nájdete na priloženom cd) v celej jeho dĺžke. Sedem kamier točí všetko podstatné, no skutočnou lahôdkou je brutálne tvrdý zvuk, ktorý aj napriek stereu (priestorové 5.1 ozvučenie žiaľ absentuje) doslova lúpe tapety zo stien. Chalani hrajú na domácej pôde ako o život, riffuje sa a sóluje na jednotku, no maličkou škvrnkou je pre mňa growl frontmana Christophera. Jeho hlas totiž pôsobí máličko unaveným dojmom.

krabathor-dvd-promo-photo

KRABATHOR

Reprezentatívny setlist ponúka okrem klasickým čísel „Pacifistic Death“, „Unnecesarity“, „In The Blazing River“, „Orthodox“ (s perfektným vokálnymi príspevkom Bruna) i množstvo prekvapení, akými sú „Totálni Destrukce“, „Běsníci Válka“ či „Eternal“. Pred každou zo štrnástich skladieb nechýba zobrazenie jej názvu, čo považujem za vskutku šikovný ťah. Poteší taktiež časté striedanie farebného/čiernobieleho obrazu, pohľady do oddaného publika či dynamický strih. To všetko, ale aj veľa iného robí z tohto záznamu takmer dokonalý audiovizuálny zážitok a pastvu pre naše zmysli.

Kto má rád bohatú bonusový výbavu, príde si v tomto prípade rozhodne na svoje. Či už ide o zaujímavé dokumenty typu „behind the scenes“, viacero bubeníckych videí, rozhovorov alebo nejaký ten trailer. Do tejto sekcie môžeme s čistým svedomím zaradiť aj nekompletné vystúpenie z minuloročného festivalu Brutal Assault, ktoré počíta so šiestimi skladbami. To nájdete na disku číslo dva a aj v tomto prípade ide o výborne spracovanú vec, kde nechýba i nejaká tá štipka nostalgie. Prvé spoločné vystúpenie trojice Christopher/Bruno/Pegas po dlhých rokoch si to predsa tak trochu aj vyžaduje.

Záver je teda pomerne jednoduchý. Ak máte radi kvalitný „smrtiaci kov“, rozhodne sa nebojte investovať do nového živáku KRABATHOR, keďže takto krásne a profesionálne spracovaný komplet, by ste totiž na československej rock/metalovej scéne hľadali iba márne. Na záver pripomínam náš exkluzívny rozhovor s Christopherom po koncerte v Košiciach.

Hodnotenie autora: 10 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Mystic Production
Dátum vydania: 1.8.2015
Web: www.facebook.com/pages/KRABATHOR/190937560948487
Zostava:
Christopher – vokál, gitara
Bruno – basgitara, vokál
Pegas – bicie
Tracklist:
Intro
Totálni Destrukce
Apocrypha
Liquid
Pain Of Bleeding Hearts
Royal Crown/Psychodelic
Eternal
Faces Under The Ice
In The Blazing River
The Truth About Lies
Unnecesarity
Orthodox
Imperátor
Pacifistic Death
Běsníci Válka
Believe
Diskografia:
Only Our Death Is Welcome… – 1992
Cool Mortification – 1993
Lies – 1995
Orthodox – 1998
Urfortunately Dead – 2000
Dissuade Truth – 2003
Rebirth of Brutality: Live in Uherské Hradiště – 2015
Definitíva:
Prvé oficiálne dvd KRABATHOR a ihneď trefa do čierneho? Veru áno! A nielenže trefa do čierneho, ale aj absolútny skvost, ktorý smelo konkuruje zahraničnej produkcii, ba častokrát ju poľahky i prekonáva. Česká „svätá“ trojica teda opäť potvrdila, že slávny comeback mal svoj zmysel. Bravó!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články