MARDUK v Třinci: Vysoká škola black metalovej beštiality

Švédska black metalová mašinéria MARDUK, pred nedávnom vypustila do sveta nemilosrdnú paľbu pod názvom „Frontschwein“ a aj hlavne vďaka nej momentálne opäť križuje celučičkú Európu skrz-naskrz.

Siahodlhé turné nazvané „Frontschwein: 2015 – Europa part III.“ priviedlo spomínanú štvoricu aj k našim českým susedom, konkrétne do severného Třinca i matičky Prahy. Keďže bola bratislavská zastávka za podivných okolností nakoniec nahradená neďalekou Viedňou, padla voľba na o niečo bližší Třinec a miestny klub Barrocko. Ten pôsobí veľmi útulným dojmom a je priam ako stvorený na podujatia podobných rozmerov. Rozľahlá koncertná sála, veľké pódium, množstvo stoličiek na sedenie, ale aj nejeden výčap robia z tohto pubu skutočne príjemné miesto pre metaluchtivého človiečika.

Cestá je dlhá a neuveriteľne upršané Slovensko rázom strieda česká strana, kde naopak vládne hustá hmla a citeľný chlad. Výkvet samotných jám pekelných je však už priamo za dvermi, lenže to ešte máme pred sebou povinné zahrievacie kolo, ktoré má prednes na starosti až kvarteto predkapiel. Black metalové trio CVINGER (Slo), CREST OF DARKNESS (Nor), SWART CROWN (Fra) a mladá thrashová výchrica BIO-CANCER z Grécka. Nutné zlo, alebo azda príjemné predjedlo pred hlavným chodom? Asi tak pol na pol.

marduk-ostrava-cvinger-1

CVINGER

Do útrob Barrocka vstupujem však v čase, keď už BIO-CANCER balia svoje saky-paky a akurát sa lúčia s ešte pomerne preriednutým publikum. Škoda. Thrashu bolo totiž v ten večer ako šafranu. Nasledujú CVINGER, a to je už čierno-čierne zlo v plnej paráde, no ozvučenie má k dokonalosti poriadne ďaleko, takže sa suma-sumárum, ide o celkom nepríjemný bordel.

marduk-ostrava-crest-of-darness-2

CREST OF DARKNESS

CREST OF DARKNESS idú omnoho ďalej! Neskutočné dunenie ma doslova vyháňa z potemnelej sály, lenže keď sa ku koncu setu vraciam naspäť, rázom zisťujem, že som aj vďaka otrasnej hudobnej produkcií o nič neprišiel.

marduk-ostrava-swart-crown-2

SWART CROWN

Do role záchrancov preto pasujem „žabožrútov“ SWART CROWN a skutočne tak tomu je. Typický blackový feeling, neuveriteľná hutnosť alá GOJIRA (Francúzi sa proste nezaprú), veľká variabilita skladieb a k tomu konečne zrozumiteľný zvuk. Jedinou škvrnkou ostáva iba stereotypné osvetlenie, kde sa výhradne svietilo iba zelenou, modrou a červenou, a to vždy v niekoľkominútových intervaloch. Plachta s logom „marduk“ tiež na kráse nepridala, ale to sa týkalo aj predchádzajúcich spolkov. Aj napriek tomu to bolo dobré vystúpenie, ktoré konečne prilákalo i početnejšie zástupy fanúšikov. Vyhliadky pred hlavnou hviezdou boli teda vskutku pozitívne.

marduk-ostrava-1

MARDUK

MARDUK pódium starostlivo zakryli nepriehľadnou oponou a svoju prípravu o niekoľko minút pretiahli, lenže to, čo nasledovalo potom, už rozhodne stálo za to celé čakanie. Charizmatický frontman Mortuus, gitarový mozog kapely Morgan, dlhoročný basák Devo i mladý novic za bicími Fredrik, spustili kanonádu o sile atómovej bomby! Aj dovtedy nie celkom presvedčivý zvuk sa ustálil do vynikajúcej podoby, takže nekompromisnému nárezu nič nestálo v ceste a štvorica jednoducho vyučovala vysokú školu black metalovej beštiality.

marduk-ostrava-3

MARDUK

Išlo sa na 110%, pot striekal do všetkých strán a aj hodinka čistého času stačila na to, aby si približne 250 platiacich návštevníkov mohlo spokojne a uznanlivo pokyvovať hlavou. Čerpalo sa z mnohých nahrávok, no prednosť pochopiteľne dostávala najmä vydarená novinka „Frontschwein“ („The Blond Beast“, „Wartheland“), no zaznela i celá rada nezabudnuteľných skladieb z bližšej („Into Utter Madness“, „The Leveling Dust“, „Womb of Perishablenes“), či vzdialenejšej („Slay The Nazarene“, „502“, „Burn My Coffin“, „The Black…“) minulosti.

marduk-ostrava-4

MARDUK

Približne v polovici šou však dochádza k pomerne netradičnej situácii. Kovové zábrany jednoducho nezvládajú nápor rozbesneného davu a s blížiacim sa koncom vystúpenia čoraz viac pripomínajú pomliaždený kovošrot, čo si samozrejme žiada okamžitý zásah ochranky.

Takýmto spôsobom sa kráča až do absolútneho finále. To nemôže obstarať nič iné než skvostná hymna „Panzer Division Marduk“, po ktorej kapela okamžite uteká do hlbokých útrob klubu Barrocko. Jednu, dve pecky by sme určite ešte zvládli, no i napriek tomu musela byť väčšina prítomného osadenstva nanajvýš spokojná. Vidíme sa na letnom Gothoom Open Air!

PLUSY:
MARDUK, bohatý merch, výborná atmosféra, útroby klubu Barrocko, organizácia

MÍNUSY:
Občas zvuk aj osvetlenie, zrušená autogramiáda MARDUK