RAGE – The Devil Strikes Again

Neuveriteľné číslo! Už 22. album vydáva (pozmenená) partia zhromaždená okolo Peavyho Wagnera. „The Devil Strikes Again“ od RAGE prisvišťalo ako tornádo na svetovú metalovú scénu a hrdo sa hlási o slovo.

RAGE majú dvoch nových členov, bubeníka Vassiliosa „Lucky“ Maniatopoulosa a gitaristu Marcosa Rodrigueza. Spolu s novými členmi našiel hlavný mozog kapely Peavy Wagner opätovné nadšenie pre tvorbu a navyše, ide o návrat ku koreňom. Toto všetko predznamenávalo veľké veci, lenže prílišné očakávania môžu priniesť i veľké sklamania.

rage-the-devil-strikes-again

RAGE – The Devil Strikes Again

Album štartuje dravou smršťou rovnomennej skladby, ktorej názov nesie aj samotný počin. Nemilým prekvapením je však Peavyho spev. Neviem kde sa stala chyba, ale jeho vokálny prejav je pravdepodobne prehnaný vo výškach, resp. si vôbec nedal pozor na exaktné triafanie tónov a to celý môj dojem z prvej skladby negatívne ovplyvňuje.

Našťastie mi pokazený dojem napravila hitovka „My Way“, o čosi jemnejšia, ale napriek tomu typická old-schoolová „RAGE-ovka“. Ďalšia skladba „Back on Track“ je veselou vecou, so zaujímavým riffom a takmer punk-rockovým refrénom.

O čosi pomalšia, ale taktiež spevná „The Final Curtain“ je mojim osobným favoritom a taktiež najlepšou skladbou, ktorú štúdiovka „The Devil Strikes Again“ ponúka. Dúfam, že ju na vystúpeniach nevynechajú.

rage-promo-2016

RAGE

Victor Smolski je nenávratne preč a s ním aj hráčska virtuozita. Mnohí určite zaplačú, lenže Marcosove sóla sú spevné, chytľavé a napriek absencií gitarových ukájačiek presne vystihujú atmosféru celej nahrávky. Takže sa RAGE posunuli od zvukomalebného majstrovstva ku hravej jednoduchosti, avšak s umom a citom.

Trio hudobníkov nasadilo zbesilé tempo, thrashové vsuvky sa striedajú s hymnickými refrénmi. Je to príjemné počúvanie. Ktovie koľko materiálu by sa dostalo  na album, keby v nej zotrval Smolski, pretože so stúpajúcou stopážou sa mi zdá trochu pridlhý (a to má len 45 minút).

Napriek určitým výčitkám, rozhodne nejde o žiadne sklamanie. Odchod Smolskeho nás ochudobnil o mnohé gitarové skvosty, no Peavy je konečne spokojný a to je v tejto kapele prvoradé. O tom nás na tomto albume presviedča kapela nielen návratom ku koreňom, ale aj typickou rýchlosťou, ktorá sa v posledných rokoch dostávala mierne do úzadia.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 10.6.2016
Web: www.rage-official.com
Zostava:
Peter „Peavy“ Wagner  – spev, basgitara
Marcos Rodriguez – gitara
Vassilios „Lucky“ Maniatopoulos – bicie
Tracklist:
The Devil Strikes Again (4:25)
My Way (4:23)
Back on Track (4:23)
The Final Curtain (4:13)
War (4:24)
Ocean Full of Tears (4:04)
Deaf, Dumb and Blind (4:18)
Spirits of the Night (4:52)
Times of Darkness (5:21)
The Dark Side of the Sun (5:56)
Diskografia:
Reign of Fear – 1986
Execution Guaranteed – 1987
Perfect Man – 1988
Secrets In A Weird World – 1989
Reflections of A Shadow – 1990
Trapped! – 1992
The Missing Link – 1993
Black in Mind – 1995
Lingua Mortis – 1996
End of All Days – 1996
XIII – 1998
Ghosts – 1999
Welcome To the Other Side – 2001
Unity – 2002
Soundchaser – 2003
Speak of the Dead – 2006
Carved In Stone – 2008
Strings To A Web – 2010
21 – 2012
The Devil Strikes Again – 2016
Definitíva:
Pre fanúšikov staršej tvorby skupiny, je to skutočne klinec trafený po hlavičke. Pre obdivovateľov novšej tvorby, to bude mierne sklamanie, no RAGE sú naozaj výbornou kapelou. Novinka „The Devil Strikes Again“ má jednoznačne príchuť „Black in Mind“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články