Insense – Burn In Beautiful Fire

Nórsku kapelu Insense sme vám predstavili pred pár dňami v rozhovore s ich basákom Olom S. Hanom, ktorý nám načrtol zaujímavosti nielen o ich novom albume. Od albumu Burn In Beautiful Fire si členovia kapely veľa sľubujú a tak sa poďme pozrieť, či splnil aj naše očakávania.
Album Burn In Beautiful Fire je piatym v poradí tejto nórskej kapely. Ako ste si mohli prečítať aj v nedávnom rozhovore manažérom Insense je Anders Fridén, spevák švédskych In Flames.

Pred vypočutím som veľmi nevedel do čoho idem, ale vyjadrenia Ola S. Hanu, že ide o kvalitný album, na ktorý sú veľmi hrdí ma povzbudili. Album, na ktorom sa nachádza desať skladieb štartuje Death For Me, Death For You, ktorá je najdlhšou a pre mňa aj jednou z najvydarenejších na celom albume. Po polminútovom intre nastupuje spevák Tommy so svojím mohutným vokálom, ktorý podporujú páni za inštrumentami. V niektorých častiach sa dokonca pridávajú ku spevu. Táto skladba a vlastne celý album je vzorovou ukážkou melodic death metalu.

Nejde o žiadne brutálne tempo, ale kvalitných riffov je na albume dosť a silu novinke dodáva hlavne výborný Tommyho výkon, ktorý má hlas posadený trochu vyššie ako pri klasických deathových kapelách. To síce uberá na tvrdosti, ale tá ani nebola cieľom tejto kapely. Melodickosť, ktorá bola primárnym cieľom vyšla pánom na výbornú a je podčiarknutá aj striedaním štýlov, ktorými Tommy spieva. Teda hrubý „chraplák“ a melodickejší spev v refrénoch. To môže byť vodítkom aj pre vyznávačov agra, teda speed a power metalu, aj keď v tomto prípade, by som samozrejme porovnával neporovnateľné. Čo sa týka inštrumentálnej časti, aj tá je odvedená veľmi dobre, v každej skladbe nechýba kratšie gitarové sólo, no nadchlo ma intro skladby Burn In Beautiful Fire, kde si to v prvých sekundách rozdávajú gitary s bicími, no do ringu po chvíli vstupuje aj Tommy a tento súboj pre mňa nemá porazeného. Spomínaná skladba je taktiež skvostom na albume, v tomto prípade sa rad na melodický spev nedostal, ale tempo ktoré páni v tejto skladbe nasadili je naozaj šialené, ale aj trochu kontraproduktívne. Ak sa mi doteraz album páčil, po tejto skladbe som si položil otázku, prečo nie sú aj ostatné skladby na albume takéto. Odpoveď som si však dal už o pár riadkov vyššie – melodickosť. V druhej polovici albumu však hudobníci celkom výrazne pritvrdili, čo rozbehnutého poslucháča určite poteší. Striedanie tempa je však stále prítomné, výborným príkladom je Envy The Dead, kde Tommy opäť predvádza, kto je tu pánom, ale časti medzi slohami sú popretkávané ženským hlasom, pri ktorom gitary a bicie úplne skrotnú a ja si pripadám pár sekúnd ako na meditácii u nejakého šamana. Z letargie ma, ale preberá Perversion – ďalšia absolútna šialenosť, kde sa do popredia dostávajú výborné bicie.

Zadefinovať štýl, ktorý Insense ponúka poslucháčovi nie je veľmi jednoduché. Nie je to klasický severský metal, aký by ste čakali. Na albume veľmi výrazne počuť „americkú školu“, štýl, ktorý sa často vyskytuje u amerických punkrockových a death metalových kapiel. U Insense za to môžu hlavne gitaristi a keby som pri sebe nemal biografiu, tak krajinu pôvodu určite prestrelím a tipoval by som práve USA. Ja vo všeobecnosti tento americký štýl veľmi nemusím, ale Insense sa mi po niekoľkých vypočutiach dostali pod kožu. Z albumu cítiť kusisko roboty, ambície a snahu vytvoriť niečo originálne. A to sa pánom z krajiny Fjordov podarilo. Bol by som rád, keby sa v blízkej dobe objavili niekde v našich končinách, pretože aj keď nie som veľkým fanúšikom tohto žánru, Burn In Beautiful Fire ma oslovil a ich živé vystúpenie by určite nezaostalo za očakávaniami.

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo Indie Recordings.

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings
Dátum vydania: 8.4.2011
Web: www.insense.no
Zostava:
Tommy Hjelm – vokály, gitara
Martin Rygge – gitara
Ola S. Hana – basgitara
Truls Haugen – bicie
Diskografia:
Insense – 2002
Soothing Torture – 2005
The Silent Epidemic – 2007
Burn In Beautiful Fire – 2011
Tracklist:
Death For Me, Death For You (5:26)
Surviving Self Resentment (3:18)
Alone In A Crowd (3:50)
Overrated (3:32)
Social Woes (3:12)
Burn In Beautiful Fire (2:51)
Envy The Dead (4:58)
Perversion (4:05)
Nothing To Live For (3:01)
High On Rejection (4:12)
Definitíva:
Burn In Beautiful Fire nie je album na jedno vypočutie,
 ale to, akou rýchlosťou sa dostáva pod kožu
 je priam neuveriteľné a svedčí to o jeho kvalite.
Hudobníci urobili ozajstný kus roboty a vytvorili originálny album,
 ktorý sa môže páčiť širším masám – ako vyznávačom
 severskej hudby, tak aj tej americkej, ako fanúšikom tvrdého
 death metalu, tak aj tým, ktorí príliš tvrdé veci veľmi v láske nemajú.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla