TWILIGHT FORCE – Heroes of Mighty Magic

Nádeje symfonického power metalu TWILIGHT FORCE po úspešne prijatej prvotine nenechávajú nič na náhodu a kujú železo kým je horúce.

Vo vyleštenej zbroji, s napnutými tetivami a so zastrúhanými elfskými ušami osedlávajú jednorožcov a prichádzajú s novinkou „Heroes of Mighty Magic“. Aktuálny album vychádza už pod hlavičkou vydavateľstva Nuclear Blast. Tak sa týmto fantasy šialencom dostáva multimediálna podpora a reklama o akej sa mnohým  mladým a začínajúcim kapelám len zdá. To, akú úlohu v tom zohrala podpora krajanov SABATON, taktiež pochádzajúcich zo švédskeho Falunu, je len otázne.

twilight-force-heroes-of-mighty-magic

TWILIGHT FORCE – Heroes of Mighty Magic

„Heroes of Mighty Magic“ to je 70 minút až po okraj naplnených rýchlym dvojkopákovým klusom. V zbesilom tempe sa tu v spoločných súbojoch stretávajú mnohokrát košaté gitarové a klávesové sóla. Nad nimi čnie v závratných výšavách vznášajúci sa tradičný power metalový vokál. Tieto elementy však už boli prítomné aj na predchádzajúcom počine „Tales of Ancient Prophecies“. Čím je teda iný ten aktuálny?

Rezký power metal dostáva proteínovú dávku grandióznosti a pompéznosti. Už prvotným cieľom chalanov bolo, aby kompozície zneli komplexnejšie, ako na minulom záseku. To sa aj podarilo. Jednoducho povedané, všetkého je tu hojne. Aj vďaka priehrštiu sláčikov, cinkotania zvonkohier a kadejakých fanfár skladby znejú nadýchane, až rozprávkovo. Orchestrácie úryvkami pripomínajú soundtrackovú hudbu veľkofilmov. Sem-tam svojimi fragmentmi navodzujú príchuť muzikálov.

twilight-force

TWILIGHT FORCE

Bojovou vravou začínajúca úvodná „Battle of Arcane Might“ a hneď aj následná „Powerwind“ do bodky potvrdia všetko doteraz napísané. Nahrávka hýri pozitivizmom, snáď jedine v „Guardian of Seas“ atmosféra prituhne aj vďaka tajomne znejúcim chorálom a nepokojom sršiacim gitarovým sólom. „Riders of the Dawn“ je čo do trvania tou najkratšou položkou, stáva sa však vlajkovou loďou kapely. Je priam stvorená na živé hrávanie svojím nákazlivým refrénom a trieliacim gitarami, ktoré ak spomalia, tak len aby dodali skladbe na majestátnosti.

Hoci album prekračuje svojou stopážou hodinu, skladby pôsobia vyrovnane, snáď jedine v  „Keepers of Fate“ sa prešľapuje na mieste. Na samom závere je umiestnená nahovorená, viac ako šesť minútová pasáž „Epilogue“, a oslavný hymnus „Knights of Twilight’s Might“. Ten budí dojem akejsi  májovej manifestácie. Oba kúsky spomalia v slušnom tempe upaľujúci album. V tomto prípade menej by znamenalo viac.

Epické dobrodružstvá „There and Back Again“ a „Heroes of Mighty Magic“ svojimi vokálmi spestrili Fabio Lione (RHAPSODY OF FIRE) resp. Joakim Brodén (SABATON) v druhej menovanej. Ten chalanom hosťoval aj na predchádzajúcom albume.

Veru tento „adventure“ metal nemusí ulahodiť každému. Niekomu sa táto veľkolepo pôsobiaca jazda môže zdať príliš načačkane, hraničiac až s gýčom. Speedovým nadšencom avšak ulahodia v rýchlom tempe odsýpajúce melodické skladby. Heroickosť a lyrická časť s krkolomnými názvami skladieb zase potešia fantasy oduševnencov, keďže TWILIGHT FORCE (narozdiel od kolegov GLORYHAMMER) berú tento žáner bez akejkoľvek irónie.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: symphonic power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 26.8.2016
Web: https://www.facebook.com/twilightforce/
Zostava:
Chrileon – vokály
Lynd – gitary, lutna
Aerendir – gitary
Borne – basgitara
Blackwald – klávesy, sláčiky a čembalo
De’Azsh – bicie
Tracklist:
Battle of Arcane Might (5:06)
Powerwind (5:16)
Guardian of the Seas (5:38)
Flight of the Saphire Dragon (5:40)
There and Back Again (10:13)
Riders of the Dawn (3:43)
Keepers of Fate (5:37)
Rise of a Hero (5:12)
To the Stars (5:32)
Heroes of Mighty Magic (9:55)
Epilogue (6:39)
Knights of Twilight’s Might (1:45)
Diskografia:
Tales of Ancient Prophecies – 2014
Heroes of Mighty Magic – 2016
Definitíva:
V najnovšom fantasy dobrodružstve „Heroes of Mighty Magic“ od švédskej družiny TWILIGHT FORCE sa miesia speedové bicie, rýchlo odohrané gitarové party a čisté vysoké vokály s grandióznosťou a nadýchanosťou, aké  len symfonický žáner power metalu môže ponúknuť. Melodickosť hrá prím. Skladby sú týmito elementmi doslova napratané a záleží už len od poslucháča čo je pre neho až príliš.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla