TWILIGHT FORCE – At the Heart of Wintervale

Severania TWILIGHT FORCE chytili príležitosť riadne za pačesy! Trón symfonického power metalu je v ich pevnej nadvláde a potvrdzuje to aj novinka „At the Heart of Wintervale“. Tá je čírou symfóniou radosti.

Aby sme boli presní. Severania boli len do minulej radovky. Na nej sa vokálnych povinností zhostil taliansky pevec Alessandro Conti (TRICK OR TREAT), pri ktorom aj výškové rekordy Sergeja Bubku zapadajú prachom. Kým svojou prvotinou z roku 2014 „Tales of Ancient Prophecies“ dali do pozoru legendy žánru RHAPSODY OF FIRE, prípadne GLORYHAMMER či DRAGONFORCE, tak svojim druhým zásekom „Heroes of Mighty Magic“ (nie, nie je to počítačová hra), si produkčne odhryzli väčšie sústo.

TWILIGHT FORCE – At the Heart of Wintervale

Želaná symbióza kompozičnej prehľadnosti, výrazovej striedmosti prišla až s treťou doskou „Dawn of the Dragonstar“, ktorá sa priblížila prvému dielu svojou nestrojenosťou a prirodzenosťou. Práve s týmto kúskom sa budú porovnávať všetky ďalšie prírastky diskografie.

To isté nastavenie si ctí aj novinka „At the Heart of Wintervale“, už po druhýkrát s Alessandrom za vokálnym kormidlom. Šlabikár symfonického metalu je teda v povolaných rukách a predchádzajúcimi radovkami vyšľachtení muzikanti nedovolili prechod k temnej strane daného žánru, ktorou zvykne byť presladená a preprodukovaná neforemne zlepená masa, ku ktorej príležitostne skĺzavali nováčikovia na scéne FELLOWSHIP s ich „The Saberlight Cronicles“.

„At the Heart of Wintervale“ je suverénnym kúskom od začiatku až po koniec. Kombinuje mnoho výrazových prostriedkov v neuveriteľne pestrú a živelnú mozaiku nálad. Album si zachováva sviežosť, primeranú vzrušivosť, zmysel pre prekvapenie, hravosť, fantazijnosť až snovosť, ale aj dramatickosť s potrebnou gradáciou. Teda atribúty, pomocou ktorých sa celý album vyhýba jednotvárnosti a topornosti.

TWILIGHT FORCE

V úvodných skladbách „Twilight Force“ a „At the Heart of Wintervale“ hraje prím „speedový“ trysk, výbušný a spontánne ladený inštrumentálny grif, klenuté refrény, bohaté zbory a šprintujúce gitarové záprahy. To všetko zdobené symfonickou pozlátkou. Do tejto kategórie patrí aj „Sunlight Knight“, ktorá ešte na dôvažok pridáva kusisko teatrálnosti, ukážkový zborový refrén a prekvapivú i vtipnú kabaretnú až karnevalovú vsuvku. Naopak piesne „Dragonborn“ a „Skynight of Aldaria“ pôsobia melodicky vtieravejšie, javia sa zdobenejším dojmom, sú im šité bohatšie aranžmány a sedí im aj majestátnejší charakter.

Na ploche celého albumu, ktorá činí takmer trištvrte hodinu, sa nachádzajú aj dva 10-minútové eposy. „Highlands of the Elder Dragon“ a „The Last Crystal Bearer“. Pripomínajú tak časy, kedy sa nekonečnými fantazijnými pláňami preháňali jednotní RHAPSODY. Prvý menovaný ponúka čarokrásne klavírne plochy a uhrančivé inštrumentálne poľany, po ktorých sa nespútane bláznia jednotlivé nástroje. Aj napriek svojej výpravnosti sa stále drží pri zemi. To však neplatí o druhom spomenutom kúsku. Ten priam kypí do epických rozmerov. Oveľa väčší priestor dostáva narácia, hudobná zložka nadobúda filmový charakter „soundtrackov“ Johna Wiliamsa (napr. STAR WARS), pompa a grandióznosť nám nedajú vydýchnuť v samotnom finále skladby.

TWILIGHT FORCE si novinkou „At the Heart of Wintervale“ upevňujú svoje vedúce pozície v tomto tak vyhranenom metalovom žánri. Konkurencia už aby začala „štelovať“ orchestre a ostriť inštrumenty.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: symphonic power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 20.01.2023
Web: https://www.facebook.com/twilightforce/
Zostava:
Allyon– spev
Lynd – gitary, lutna
Aerendir – gitary
Blackwald – klávesy, piano
Born – basgitara
De’Azsh – bicie
Tracklist:
Twilight Force (04:11)
At the Heart of Wintervale (04:50)
Dragonborn (04:00)
Highlands of the Elder Dragon (10:32)
Skynights of Aldaria (05:13)
A Familiar Memory (01:18)
Sunlight Knight (04:28)
The Last Crystal Bearer (10:20)
Diskografia:
Tales of Ancient Prophecies – 2014
Heroes of Mighty Magic – 2016
Dawn of the Dragonstar – 2019
At the Heart of Wintervale – 2023
Definitíva:
TWILIGHT FORCE svojou novinkou „At the Heart of Wintervale“ citujú kanón symfonického power metalu s nadhľadom, citom a vtipom. Máme tu tak hodenú rukavicu pre ďalšie piliere žánru.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla