Chrome Division – 3rd Round Knockout

Chrome Division sa dajú nazvať ako all stars bandom z Nórska. Kapela vznikla v roku 2004 a prvý album Doomsday Rock N Roll uzrel svetlo sveta o dva roky pozdejšie. Lákadlom pre fanúšikov je určite účasť Shagratha z Dimmu Borgir za gitarou. Hudba Chrome Division sa dá nazvať ako pohodový a rytmický rock n roll. Rok po vydaní druhého albumu Booze, Broads and Beelzebub kapelu sa rozhodol opustiť spevák Eddie Guz. Toho ešte v tom istom roku nahradil Shady Blue zo Susperie. Už so Shadym vyšiel začiatkom mája tejto kapele tretí album 3rd Round Knockout.
Svoju motorku ste odstavili pri moteli, v ktorom sa chystáte prespať. Prechádzate sa po slnkom zaliatej americkej pláži, vietor vám príjemne rozfukuje vaše dlhé dlhé vlasy. Ste absolútne bez starostí, užívate si voľné chvíľe. Po peknom dni si dáte pár pív, v bare spoznáte sympatické dievča, s ktorým strávite noc v moteli a ráno ste zas pripravený vyraziť za ďalším americkým dobrodružstvom. Tak asi takéto pocity sa mi vyjavovali počas počúvania 3rd Round Knockout. Totálna pohoda a únik pred starosťami všedného dňa. Áno, tak sa budete cítiť pri počúvaní tohto albumu. No, ale poďme už ku samotnej nahrávke.

Musím sa priznať, že okrem novinky som od Chrome Division nemal nikdy tú česť počuť ich doterajšie dva albumy. Album odštartuje skladba Bulldogs Unleashed, ku ktorej Chrome Division nahrali aj vydarený videoklip. Úvodná skladba sa azda ako jediná trošku vymiká konceptu tohto albumu, pretože má nádych punku a old schoolového zvuku. Samozrejme, nechýba jej rytmické a ostrejšie šlapavé tempo. Od nasledujúcej 7 G-Strings sa celý album nesie v pohodovom rockovo/rock n rollovom tempe. Na novinke azda najviac vyniká vynikajúci spev Shadyho Bluea, skvelé gitarové sóla, jednoduché a ľahko zapametateľné refrény a v neposlednom rade rytmické a šlapavé tempo. Celá nahrávka pripomína zlaté osemdesiate roky minulého storočia a časy hair metalu, ktorý bol vtedy na výslní. Samozrejme, že s vynikajúcim moderným zvukom typickým pre túto dobu, ale aj s neskutočným feelingom 80 – tych rokov. Naozaj klobúk dole pred skvelým zvukom, ktorý robí nahrávku ešte kvalitnejšiu. 3rd Round Knockout by som možno prirovnal ešte ku tvorbe Fínov Lordi, ale Chrome Division sú neporovnateľne na vyššej úrovni, nápaditejší a originálnejší. Textovo sa skladby zaoberajú dievčatami, motorkami a pivom. Taká skladba Zombies and Monsters zas v úvode navodí „hororovú“ atmosféru a jej rockové tempo je naozaj veľmi vydarené. Album treba brať ako celok a je naozaj príjemným spestrením všedného dňa. Medzi najlepšie skladby patria okrem spomínanej Zombies and Monstres určite Bulldogs Unleashed, Unholy Roller, Fight alebo Satisfy My Soul. Netreba však opomenút ani skvelý cover od Johnnyho Casha Ghost Rider In the Sky, v ktorom známa skladba má od úvodu, rýchle a šlapavé tempo, samozrejme vynikajúci Blueov spev, v strede sa tempo spomalí, ale záver je opäť rýchlejší a miestami sa mi zdá, že práve záver má až folkmetalový nádych. Myslím si, že toto prevedenie by sa páčilo aj samotnému Johnnymu.

Chrome Division našli recept na únik z reality, vynikajúco skĺbili vynikajúci rock 80 – tych rokov premiešaný s rock n rollom a ošatili ho do moderného zvuku aktuálneho storočia. Z muzikantov srší neskutočná pohoda a je viac ako jasné, že sa nielen na tomto albume, ale aj v Chrome Division hraním bavia a užívajú si ho. Novinku jednoznčene odporúčam, nielen rockerom, alebo fanúšikom 80 – tych rokov, ale aj fanúšikom rôznych štýlov, napríklad aj tým, ktorí nedajú dopustiť na domácu kapelu Shagratha, teda Dimmu Borgir.

Žáner: heavy metal/rock n roll/rock
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 6.5.2011
Web: www.chromedivision.com
Zostava:
Shady Blue – vokály
Shagrath – gitara
Ricky Black – gitara
Bjorn Luna – basgitara
Tony White – bicie
Diskografia:
Doomsday Rock N Roll – 2006
Booze, Broads and Beelzebub – 2008
3rd Round Knockout – 2011
Tracklist:
Bulldogs Unleashed (3:49)
7 G-Strings (4:07)
Join the Ride (5:06)
Unholy Roller (3:43)
Zombies and Monsters (3:39)
Fight (3:38)
The Magic Man (4:56)
Long Distance Call Girl (4:25)
Ghost Rider In the Sky /Johnny Cash cover/ (3:36)
Satisfy My Soul (5:06)
Definitíva:
Nový album je ako dobrodružná cesta
 naprieč Amerikou, ktorá vás ukľudní
 a privedie na iné myšlienky.
Tento album jednoznačne odporúčam.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla