Endless Main – Sea of Lies

Slovenská power metalová formácia ENDLESS MAIN vznikla v roku 2007. Jej členovia pochádzajú zo Zvolena a Banskej Bystrice. Šestica hudobníkov zbiera krôčik po krôčiku potrebné skúsenosti. Má za sebou už množstvo odohratých koncertov, takže mnohí z vás ste ju už možno videli. V roku 2008 vydala šestica hudobníkov dvojskadbové demo nazvané Promo 2008. No a začiatkom mája sa im podarilo nahrať vytúžený debutový album, ktorý si vydala na vlastné náklady.
Debut ENDLESS MAIN dostal názov Sea of Lies a nachádza sa na ňom úvodné intro a šesť skladieb. Sea of Lies otvára viac menej klávesové intro a po ňom sa plynule rozbehne skladba Home. A musím napísať, že od prvých tónov som ostal milo prekvapený. K nečakane tvrdým a zaujímavým gitarám sa pridá slušný vokál Michal Šepetku. Kapelu som mal možnosť vidieť asi dvakrát naživo a práve v Mišovom speve som videl jej najväčšiu slabinu. To, však už neplatí, pretože Mišo sa naozaj zlepšil a celému albumu dodáva osobité čaro. Miestami Michal vydá zo svojho hrdla aj príjemné výšky. Sám budem zvedavý ako sa mu podarí zaspievať tieto skladby naživo. Na nahrávke však máme možnosť počuť aj agresívnejší spev, ktorý debut ozvláštňuje a dalo by sa povedať, že aj trošku odlišuje od klasických power metalových kapiel. Ten patrí hosťujúcemu Petrovi Knietelovi a jeho agresívny štýl spevu na nahrávku pasuje ako riť na šerbel. Je jasné, že chalani sa nechali inšpirovať svojimi vzormi, z ktorých cítiť zrejme najviac vplyv STRATOVARIUS. A to najmä v skladbách Only Once, ktorá svojou štruktúrou pripomína staré dobré časy tejto fínskej kapely a ešte aj v Revenge. Avšak, úvod Revenge patrí skvelému Petrovi Knietelovi a neskôr mu sekunduje Michal Šepetka. „Stratovariusovské“ sú najmä klávesové postupy, ktoré vyplávajú na povrch až v polovici skladby počas inštrumentálnej časti. Osobne klávesové vyhrávky v power metale až tak nemusím, no na Sea of Lies sú zakomponované naozaj vhodne. Azda najviac mi sedia v poslednej Once Upon A Time. Okrem zaujímavých kláves má skladba zvláštny emotívny nástroj vďaka zmenám tempa a vokálu.   

Myslím, že každá jedna skladba z albumu sa časom dostane pod kožu. Na druhej strane je treba napísať aj to, že vplyv zvučnejších mien je evidentný. Tým však v žiadnom prípade nechcem napísať, že ide o kopírovanie. ENDLESS MAIN si vzali od svojich vzorov to najlepšie čo mohli a vložili do toho aj svoj rukopis. Okrem spomínaného STRATOVARIUSU, cítim po muzikantskej stránke odkaz aj na debutový album ANDRÉHO MATOSA, presnejšie jeho muzikantskú hravosť a ľahkosť, čo beriem aspoň ja osobne ako plus. Taktiež v refrénoch cítiť odkaz RHAPSODY OF FIRE a niektoré skladby mi svojou melodickou štruktúrou pripomínajú zas austrálsko-českú kapelu BLACK MAJESTY. Punc originality však dodáva skladbám už spomínaný Peter Knietel a jeho agresívnejší vokál, pretože podobné polohy spevu pri spomínaných kapelách nenájdeme. Neviem, či bolo Knietelove hosťovanie zámerné, práve kvôli odlíšeniu od svojich vzorov, avšak horšie by to zrejme dopadlo, keby na nahrávke spieval len Michal. Takto dodali ENDLESS MAIN nahrávke potrebnú dávku vlastného rukopisu.

Všetky skladby majú melodické a silné refrény, ktoré si ľahšie zapamätáte a mne osobne naozaj pozdvihli náladu. Celkovo sa piesne nesú poväčšine v rýchlejšom tempe. Po inštrumentálnej stránke je album tiež na viac ako slušnej úrovni, nechýbajú mu ani vydarené gitarové sóla.

Chalanom by som však trošku vytkol dĺžku albumu a dosť gýčovitý názov. Celková stopáž má niečo cez polhodinu a myslím si, že nejaké dve skladby navyše by nezaškodili. Stopáž by sa natiahla na optimálnu, ale najmä by ponúkli fanúšikom väčiu porciu určite zaujímavého power metalu. Dúfam, že na druhý album sa im už podarí dostať aspoň deväť skladieb. Celkovo je však debut veľmi dobrý a opäť sa potvrdzuje, že muzikantské talenty nie sú na televíznej obrazovke, ale na undergroundovej scéne. Len je na veľkú škodu, že sa nenájde aspoň nejaký malý sponzor, ktorý by podobným kapelám ako ENDLESS MAIN trošku pomohol, pretože nahrávanie albumu a jeho následná distribúcia nie je vôbec lacná záležitosť. Takže, zhrnuté a podčiarknuté: ENDLESS MAIN ma naozaj veľmi milo prekvapili.

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Banská Bystrica/Zvolen)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 7.5.2011
Web: http://bandzone.cz/endlessmain, http://www.myspace.com/endlessmain
Zostava:
Michal Šepetka – vokály
Matúš Šudila – gitara, doprovodné vokály
Marek Fencl – gitara
Jakub Šepetka – basgitara
Michal Procházka – klávesy
Pavol Labuda – bicie
Hostia:
Peter Knietel – doprovodné „agresívne“ vokály
Majo Plenta – doprovodné vokály v Shared Hope of Romance
Diskografia:
Sea of Lies – 2011
Tracklist:
Intro (2:16)
Home (4:32)
Angels and Demons (4:33)
Only Once (5:17)
Revenge (3:45)
Shared Hope of Romance (5:58)
Once Upon A Time (5:27)
Definitíva:   
Debut Endless Main sa vydaril.
Cítiť na ňom ešte prikláňanie k známejším
 menám scény, no Sea of Lies je naozaj
 svieža a počúvateľná nahrávka.
 Refrény skladieb sa dostanú pod kožu.
 Fanúšikovia power metalu,
 by rozhodne mali podporiť aj domácu
scénu, debut Endless Main je nato ako stvorený.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla