MORTIIS v Banskej Bystrici: Koncert mal nádych ponurosti, temnoty a výnimočnosti

Do Banskej Bystrice zavítal v závere marca Håvard Ellefsen, známy hudobnej komunite ako MORTIIS.

BANSKÁ BYSTRICA. Pomerne nové organizátorské meno na našej scéne V.I.P. Metal Concerts, ktoré však tvoria ostrieľaní borci, prinieslo na Slovensko už napríklad koncert Marca Mendozu. Na marec si pripravili lahôdku pre fanúšikov ambientu a darkwave, keď do banskobystrického Tartarosu zavítal bývalý člen kapely EMPEROR, známy ako MORTIIS. Za predkapelu boli zvolení domáci matadori ABSTRACT.

Sobotňajší večer v Tartarose otvorili MORTIIS a vyvolení. Pár členov klubu V.I.P. Metal Concerts sa s Håvardom Ellefsenom ešte pred samotným koncertom stretlo, odfotilo, podebatovalo. Koncertný večer otvorila ale slovenská legenda menom ABSTRACT.

Peter „Lego“ Lengsfeld. Foto: Pavel Šimo

Energické vystúpenie okorenené frontmanovským výkonom „otca“ Petra „Lega“ Lengsfelda bolo veľmi dobrým štartom večera. Lego hecoval publikum, znelo jeho klasické „hej, hej“, bolo ho celé pódium. Hralo sa zo stále aktuálneho albumu „Lightheory“, ale nezabudlo sa ani na debutový materiál „Fragmenthea“.

ABSTRACT. Foto: Pavel Šimo

Mne osobne stále v ich hudbe chýba spev, ale inštrumentálne výkony a ich muzika ľudí bavia. Ich hudba má správny ťah na bránu, progresívne postupy sú zabalené v atmosférickom duchu a skupina na pódiu rozhodne vôbec nenudí. Čas strávený v spoločnosti ABSTRACT ubehol veľmi rýchlo.

MORTIIS v Banskej Bystrici. Foto: Pavel Šimo

Pomaly sa už všetko chystalo na hlavnú hviezdu večera. Pódium zdobila zadná projekcia, bočné plachty s veľkým písmenom „M“. Všetkému dominoval samotný MORTIIS a jeho čierne klávesy. Celé aktuálne turné, s ktorým zavítal Ellefsen do Banskej Bystrice je zamerané na kultový album „Ånden som gjorde opprør“ z roku 1995. Tento album tvoria dve dlhé skladby „En mørk horisont“ a „Visjoner av en eldgammel fremtid“.

MORTIISOVA hudba je minimalistická a preto som mal mierne obavy, ako to celé bude naživo vyzerať. Našťastie nešlo o strohé prehranie materiálu z roku 1995 naživo. MORTIIS sa držal základných nosných melódií albumu, ale ponúkol aj veľkú invenciu, keď do nich s citom a umom zapracoval inovatívne časti, ktoré na základné melódie dokonale nadväzovali.

Do Tartarosu zavítalo na toto vystúpenie 150 fanúšikov (treba si uvedomiť, že jeho hudba nie je pre každého, takže návštevnosť ma milo prekvapila), počuli sme maďarčinu i nemčinu. Medzi fanúšikmi sme mohli vidieť aj viacero známych tvárí z našej scény, za všetkých spomeniem bubeníka Hoyasa z ATTACK OF RAGE, kapelu GLOOM zo Sabinova, ale aj Tomáša z agentúry Rest of Noise.

MORTIIS odohral na svojich klávesoch hodinu. Foto: Pavel Šimo

Je pravda, že MORTIISOVA hudba mi oveľa viac chutí v pohodlí domova a musím mať na ňu náladu, no naživo to malo tiež svoje čaro. Magickú atmosféru dotvárali jemné svetlá, MORTIISOVA silueta a premietané obrazy na plátne za ním. Celé vystúpenie bolo ponuré, temné, magické, no zároveň krásne. Koncert trval hodinu, viacerí povedali, že by im nevadilo, keby hral aj ďalších 30 minút, ja som názoru, že to bolo úplne akurát.

Ellefsenovi fanúšikovia vedeli, na aké vystúpenie idú a užívali si ho plnými dúškami. Veľký úspech mal aj jeho merchandise. Tričká, platne, kniha. Predalo sa ich mnoho a všetky boli za prijateľné ceny. Po koncerte chceli prítomní v klube fotku a podpis. MORTIIS sľúbil, že po zbalení klávesov medzi ľudí príde. Svoj sľub dodržal a myslím, že sa nenájde veľa fanúšikov, ktorí by sa s ním neodfotili, nezískali podpis s venovaním. Håvard Ellefsen sa ukázal ako milý, skromný a ústretový človek a aj jeho vystupovanie mimo pódia dalo celému koncertu nádych výnimočnosti.

PLUSY:
Samotný koncert MORTIISA, jeho správanie, magická atmosféra, ABSTRACT

MÍNUSY:
Pár chybičiek krásy by sa našlo, ale nestoja za reč

Foto: Pavel Šimo (fotené pre Hellmagazine.eu)