Sviatok kvalitnej hudby v Bratislave: FATES WARNING predviedli progresívne teórie letu

Z USA k nám do Bratislavy zavítali FATES WARNING, aby pripravili v Majesticu prog metalový sviatok. Kapela minulý rok vydala výborný album „Theories of Flight“, ktorí sa vybrali propagovať pomocou európskeho turné „Theories of Flight Tour 2017.“

Majstrov svojho umenia podporovali na celom turné Brazílčania ARMORED DAWN a Briti A NEW TOMORROW.

A NEW TOMORROW

Dvere Majesticu sa otvorili o 19:00 hod. a chvíľu nato odpálili svoj set A NEW TOMORROW. Chalani ma príjemne prekvapili pestrou škálou žánrov, ktoré sa tiahli naprieč ich skladbami. Nápadité melódie a zohrané viachlasy. Progresívny metal striedal grunge, heavy metal a hard rock.

Spevák pripomínajúci výzorom a trochu i spevom speváka Harrisových BRITISH LION zvládal nízke, ale aj vysoké polohy. Čo ma však zaskočilo, bola účasť preriedeného publika. Našťastie však s pokročilou hodinou stúpol aj počet návštevníkov.

ARMORED DAWN

Prednedávnom sa mi do rúk dostalo demo od druhej kapely večera – brazílskych ARMORED DAWN.  Žiaľ, ich mix power a folk metalu na mňa z disku nespravil žiaden dojem a tak som bol zvedavý, či sa niečo zmení ich živým vystúpením. Nezmenilo sa.

Oproti A NEW TOMORROW nastal pokles atmosféry, zhoršený zvuk a nedokázal som sa zbaviť pocitu, že počujem akýchsi pokazených GRAVE DIGGER.  Na druhej strane to zase nebol žiaden škandál, svoje nástroje ovládajú výborne a o niečo početnejšie publikum malo aj vrúcnejší ohlas.

Mňa však nepresvedčili ani záverečným coverom írskych folk-punkových DROPKICK MURPHYS. Skladbu „Rose Tattoo“ mám síce rád, ale na záver som čakal nejakú autentickú pecku z dielne ARMORED DAWN.

FATES WARNING

Po výmene pódiovej techniky a nazvučení nástrojov prišli na rad hlavné hviezdy večera. FATES WARNING vznikli v roku 1982 a z pôvodných členov u nich zotrval iba Jim Matheos – výborný  gitarista so skladateľským citom. Basgitaru v rukách zviera Joey Vera taktiež známy z kapely ARMORED SAINT. Nejaký ten rôčik môžete za mikrofónom počuť skvelého speváka Raya Aldera, ktorý spieva tiež v REDEMPTION a na bicích hrá Bobby Jarzombek.

Už pred začiatkom vystúpenia som rozmýšľal nad tým, ako Jim Matheos zvládne „uhrať“ všetky gitarové party sám. Pochybnosti sa našťastie rozplynuli vďaka tour gitaristovi Mikeovi Abdowovi (hosťoval aj na poslednom počine skupiny).

Príchod na pódium zaznel počas prvých tónov môjho osobného favorita i vrcholu večera – novej skladby „From the Rooftops“. Nádherná pieseň s baladickým začiatkom a následným rozjazdom. Najväčším „šoumenom“ večera je jednoznačne Joey Vera, ktorý komunikuje s publikom, robí grimasy a snaží sa fanúšikov vyburcovať.

Komunikovať s publikom sa snažil aj spevák Ray, lenže bolo na ňom badať únavu a chorobu. Napriek zdravotným problémom však bol jeho vokálny prednes takmer dokonalý. Klobúk dole. Veľkým prekvapením pre mňa bolo, že Jim Matheos hral rytmickú gitaru a všetku ťarchu sólovej gitary nechal na hosťujúceho (mimochodom výborného) Mikea Abdowa. Prístup gitaristov k publiku bol profesorsky chladný a sústredili sa viac na svoju hru než na burcovanie.

Mojimi dalšími osobnými vrcholmi vystúpenia boli práve skladby z novej dosky – „Seven Stars“ a „The Light and Shade of Things“. Škoda, že ich nebolo viac. Určite bola pekným spestrením i baladická „A Handful of Doubt“ alebo poloakustická „A Pleasent Shade of Gray, part IX“.

Bratislavský set bol o niečo skrátený pravdepodobne kvôli Alderovmu zdravotnému stavu. Na konci už vyzeral byť vyčerpaný, no aj vďačný. Zvuk bol výborný, publikum spokojné a kapela zanechala na pódiu kúsok seba. FATES WARNING sa s nami rozlúčili skladbou „Monuments“, želaním si skorého stretnutia na letných festivaloch a poprianím dobrej noci.

Playilist FATES WARNING: „From the Rooftops“, „Life in Still Water“, „One“, „A Pleasant Shade of Gray, Part III.“, „One Thousand Fires“, „Seven Stars“, „A Handful of Doubt“, „Firefly“, „The Light and Shade of Things“, „A Pleasant Shade of Gray, Part IX“, „A Pleasant Shade of Gray, Part XI“, „The Ivory Gate of Dreams: VII. Acquiescence“, „The Eleventh Hour“, „Point of View“ – „Monument“.

PLUSY:
Nové skladby FATES WARNING, výborný zvuk, príjemná muzika A NEW TOMORROW

MÍNUSY:
Nudné vystúpenie ARMORED DAWN, zhoršený zdravotný stav Raya Aldera (avšak neovplyvňujúci jeho výkon)

Foto: Martin Drienský (ilustračné)