MASTERS OF ROCK 2011 – NEDEĽA

Tri dni festivalového maratónu sme mali za sebou. Pred nami ostával už iba deň posledný. Sám som tomu neveril, že to ušlo tak rýchlo. Avšak tak to už v živote chodí, všetko musí raz skončiť. Finále 9. ročníka Masters of Rock bolo pred nami.
Pravdou je, že nedeľný program ma zaujímal od začiatku, ale tri festivalové dni sa začali prejavovať na mojom deficite spánku a v podstate aj na tele. Program finálového dňa otvárala česká kapela DYMYTRY, ktorá sa predstavila už aj na legendárnom Wackene a majú podobný imidž ako Fíni LORDI. Trošku ma zamrzelo, že legenda menom TÖRR hrala už o 10.35, ktorú som tým pádom nevidel. Program potom pokračoval cez Švédov STEELWING a najmä Dánov MERCENARY, na ktorých som bol tiež zvedavý, žiaľ môj príchod do vizovického areálu bol až cez vystúpenie britských thrasherov EVILE. Tých som už raz videl, takže počas ich setu som sa stihol ešte najesť. Trošku ma zarazilo, že keď som vlakom dorazil do Vizovíc, tak na spätný spoj do Zlína bolo pripravených už dosť zbalených fanúšikov, ktorí festival opúšťali už nadobro. 

Jedným z ťahákov celého festivalu boli pre moju osobu Rusi ARKONA, na čele so sympatickou Mashou. Kapela nemá ešte také veľké meno, no sú mojimi obľúbencami. Bol som zvedavý ako sa vysporiadajú s väčším pódiom. Slniečko počas celej nedele poriadne pálilo, takže blonďatej speváčke som ozaj nezávidel, pretože na pódiu si celkom slušne zašantila s už neodmysliteľnou líškou zavesenou okolo krku. Masha mala dávnejšie problémy s angličtinou, no pomaly ich odstraňuje a okrem „Slava bratia“ sa publiku prihovorila aj anglickými frázami. Vystúpenie ARKONY malo šťavu a ja som si ho poriadne užíval. Kapela má vonku nové EP a pripravuje nový album a tak odznela aj nová tancovačka Stenka na Stenku. Myslím si, že 55 minút, ktorých mali k dispozícii využili na taký best off set. Úvodná skladba z ešte chvíľu aktuálneho albumu Goi Rode Goi, bola takým mixom originálu a akustickej verzie zo spomínaného EP Stenka na Stenku. Nezabudlo sa ani na ďalšiu tancovačku Yarilo, kde si „trsli“ aj manželia Masha a Sergej. Koncert ukončila hymna Rus. ARKONA sa na nič nehrala a predviedla naozaj vynikajúce a úprimné vystúpenie, počas ktorého mi opäť behali príjemné zimomriavky po chrbáte. Ešte taká technická poznámka na okraj. Konečne som si chcel kúpiť tričko tejto kapely. V oficiálnom festivalom shope mali merchandise ARKONY, no moje vyhliadnuté tričko iba s ich logom mali len v ženskom prevedení. Škoda, snáď nabudúce.

Festival pokračoval ďalšou kapelou, v ktorej čele stojí žena. Na rad totiž prišli Holanďania DELAIN, ktorí sa mali predstaviť vizovickému publiku už minulý rok, no na poslednú chvíľu museli koncert zrušiť. Všetko si to vynahradili až tento rok. Tvorbu DELAIN nemám podrobne zmapovanú, no ich koncert pôsobil sviežo a príjemne. Sympatická Charlotte Wessels je frontwomankou, na ktorú sa dobre pozerá a má príjemný hlas. Ich melodický symfonicko-gotický set zaujal naozaj slušné množstvo divákov.

Po DELAINE nasledovala nemecká kapela OOMPH!, ktorá je absolútne mimo môjho záberu, takže nastal čas minúť posledné peniaze, ktoré nám ešte ostali a vybrali sme sa na nákup tričiek. Každý z našej výpravy odchádzal spokojný, takže koncert OOMPH nám v podstate padol vhod.

O 19. hodine už boli na pódiu pripravení legendárni thrasheri OVERKILL. Hneď od prvých riffov bolo počuť, že kapela mala naozaj ostrý zvuk a naživo jej nahrávky znejú ešte silnejšie ako na albumoch. Miestami som mal pocit, že to zvukári až prehnali, pretože Blitzov vokál nebolo vždy dobre počuť. Taktiež by kapele určite viacej svedčala tma počas vystúpenia, no to však na zážitku z koncertu až tak neubralo nikomu. Vpredu sa vytvoril celkom slušný kotol a vystúpenie si užívali obe strany. Kapela odohrala prierez celej tvorby a nezabudla ani na aktuálny album Ironbound. Vokál Bobbyho „Blitza“ Ellswortha má stále riadne gule a myslím si, že kapela ťahala za jednu stranu povrazu, čo sa prejavilo na ozaj veľmi dobrom koncerte.

Pomaly, ale isto sa blížil 9. ročník do absolútneho finále. Na fanúšikov čakali už iba dve kapely. Pre niektorých vrchol festivalu prišiel s legendárnou skupinou HELLOWEEN. Tá prišla odprezentovať svoju best off show. Vy, ktorí ste navštívili ich turné k aktuálnemu albumu 7th Sinners, ste však určite neboli ničím prekvapení, pretože setlist pozostával z tých istých skladieb ako počas spomínaného turné. Jediné, v čom bola zmena, bolo vypadnutie pár skladieb z ich playlistu, teraz ma napadá napríklad slaďák Forever and One. Myslím si, že v dnešnej dobe už nemá zmysel polemizovať o forme Andiho Derisa. Viacerých fanúšikov trošku prekvapilo, že sa nezúčastnil autogramiády, ale má nato právo. Koncert kapela odpálila singlom Are You Metal?, z ktorého prešla na legendárnu skladbu Eagle Fly Free. Takisto odznela medley skladieb Keeper of the Seven Keys, The King For A 1000 Years a Halloween. Zazneli aj Kiskeho skladby Im Alive a March of Time. Veľmi dobre zneli naživo skladby z nového albumu Where The Sinners Go a World of Fantasy. Myslím si, že kapela si svoje vystúpenie užívala a dokonca aj profesorsky pôsobiaciemu Michaelovi Weikathovi sa vo Vizoviciach páčilo. K nemu už tradične nechýbala pri sólach ani obľúbená cigaretka. Tak ako počas turné, tak aj na Masters of Rock začal Andi Deris záverečné hitovky Future World a Dr. Stein až nepríjemne naťahovať, rozprávať príbehy a zapojil do spevu aj publikum. Poviete si, veď to je super. Pre toho, kto videl HELLOWEEN prvýkrát, tak určite, ale keď ich vidíte už šiesty krát, tak sa vám to zunuje.

Česť uzatvárať festival sa po prvýkrát v histórii festivalu dostalo domácej kapele a tou boli TŘI SESTRY. Tí sa na Masters of Rock predstavili už niekoľký krát a vždy zožali úspech. Ich koncert sa však začal s oneskorením, pretože HELLOWEEN svoje vystúpenie o niečo natiahli. Už pred festivalom sa viedli diskusie, či sú práve TŘI SESTRY vhodnou kapelou na uzatváranie festivalu. Sám som mal z toho rozpačité dojmy. Ich vystúpenie som si užil, to je pravda, ale veľmi ma nepresvedčili o tom, že bol dobrý ťah, aby končili celý festival. Minulý rok bolo na záverečnej kapele LORDI oveľa viacej fanúšikov. TŘI SESTRY zahrali všetko podstatné a na koncerte sa bavili aj oni. Najväčší úspech u publika mali samozrejme najznámejšie pesničky ako Ta naše rytmika, Kovárna, Zelená, Život je takovej, Homosexuál, Aida, Modlitba pro partu alebo Mexiko. TŘI SESTRY mali ako jediná kapela na veľkoplošnej obrazovke poväčšine premietané klipy a zábery z pódia boli ukazované minimálne. Ľudia, ktorí ostali určite neoľutovali a zabavili sa. TŘI SESTRY sú aj pre mňa zárukou zábavy, čo potvrdili aj týmto vystúpením, no stále si myslím, že ako bodka za celým festivalom sa až tak nehodili. Lou Fanánek Hagen nezabudol na záver pochváliť fanúšikov, že im vytvorili skvelú atmosféru aj po tých náročných štyroch dňoch.

Štyri festivalové dni na 9. ročníku Masters of Rock ubehli ako voda. Človeku sa ani nechce veriť, že sa teší na takúto akciu dlhý rok a keď nastane ten čas, tak to prejde neuveriteľne rýchlo. Človek si opäť odnáša nezabudnuteľné zážitky a nadviazal kontakty s novými ľuďmi.

Festival bol už tradične dobre zvládnutý a organizátorom nie je veľmi čo vytknúť. Po minulom slabšom ročníku, kedy sa tvrdšie orientovaný fanúšik až tak vyžiť nemohol, mysleli aj na neho. Z extrémnejších žánrov vyčnievali kapely MOONSPELL, AMORPHIS alebo OVERKILL. Vynikajúci ťah bol spojiť FINNTROLL a ELUVEITIE do jedného exkluzívneho vystúpenia nazvaného PAGAN ALLIANCE. Určite potešili aj menej zvučnejšie mená VARG, WATAIN, EKTOMORF, LEGION OF THE DAMNED, EVILE a ARKONA. Osobne mi chýbala aspoň jedna death metalová kapela, ale zas nedá sa ulahodiť každému. Priestor na hlavnom pódiu dostalo oveľa viac domácich kapiel, čo beriem tiež ako pozitívum tohto ročníka. Absolútnym vrcholom festivalu však bola legenda TWISTED SISTER. Ťah dotiahnuť ich prvý krát do Čiech bol naozaj vynikajúci a navyše sa podaril. Festivalu Masters of Rock býva vyčítané, že sa na ňom dosť často objavujú tie isté mená. No niekedy sa tomu vyhnúť nedá a navyše, keď tie kapely ľudia chcú, tak v tom nevidím problém. Už viackrát krát na Masters of Rock potešili fanúšikov kapely ako HAMMERFALL, HELLOWEEN alebo RHAPSODY OF FIRE. Avšak tento rok boli opakujúce sa mená vhodne prepletené s festivalovými premiérami, ktoré si odbili napríklad AIRBOURNE, AMORPHIS alebo U.D.O.

Vo festivalovom areáli pribudli atrakcie, ktoré ponúkol pivovar Gambrinus. Pivo a ceny jedla, boli oproti minulému ročníku o poznanie prijateľnejšie. Nemám oficiálne čísla koľko ľudí festival navštívilo, ale nemôžem sa zbaviť dojmu, že oproti minulým ročníkom ich bolo o niečo menej. Možno sa však mýlim.

Budúci ročník Masters of Rock bude jubilejným desiatym a myslím si, že organizátori pripravia niečo výnimočné. Nateraz môžeme o novo potvrdených kapelách len polemizovať a viesť najrôznejšie diskusie. Môj vnútorný hlas mi našepkáva, že nielen čo sa kapiel týka bude nasledujúci ročník výnimočný. Tak dúfajme, že nás organizátori nesklamú.

Najlepší: TWISTED SISTER, ARKONA, PAGAN ALLIANCE (FINNTROLL + ELUVEITIE), MOONSPELL, WATAIN
Potešili: AMORPHIS, HAMMERFALL, OVERKILL, U.D.O., TŘI SESTRY, ALKEHOL, SEVEN + hostia
Sklamania: GUANO APES, HELLOWEEN

Autor: Stillborn

Foto: Sachtikus (pre PhotoMusic.cz)

TÖRR

ARKONA

FANÚŠIKOVIA

DELAIN

OVERKILL

HELLOWEEN

TŘI SESTRY