NOC BESOV III. – PRÍCHOD VOLCHVA

Na undergroundovej scéne sa už udomácnila akcia s názvom Noc Besov. V sobotu 10. septembra napísala už svoje tretie pokračovanie s podtitulom Príchod Volchva. Mottom tejto zaujímavej a ojedinelej akcie je „Hudbou za kultúrou!“ Akcia sa konala už tradične v banskobystrickom klube Tirish.
Moje kroky smerovali na Noc Besov vôbec po prvýkrát. Prvé dve časti tejto jednovečernej akcie sa tešili slušnému diváckemu záujmu, tak sám som bol zvedavý ako tomu bude teraz, pretože akcia kolidovala s mäsovou mestskou akciou – Radvanským jarmokom. V konečnom dôsledku môžem skonštatovať, že Radvanský jarmok sa zrejme nijak nepodpísal pod návštevnosť tejto akcie.

Ponázov Noci Besov Príchod Volchva bol zvolený na počesť slovenskej black metalovej formácie ANCESTRAL VOLKHVES, ktorá mala predstavovať v Tirishi svoj nový album. Po príchode do klubu som bol milo prekvapený počtom fanúšikov. V Tirishi som bol už na viacerých koncertoch a zažil som to, že na kapelu prišlo žalostne málo ľudí, alebo čo si spomínam, tak zas na ruskú ARKONU bola hlava na hlave a to mi veľmi nevyhovuje. Na Noci Besov bolo ľudí, tak akurát. V kľude sa dalo po klube pohybovať, nečakalo sa dlho na nápoje a zároveň pod pódiom to nevyzeralo, že je tam päť a pol človeka.

Prvou kapelou na pódiu boli trenčianski PRAROD, ktorí hrajú folk/pagan metal. Ich tvorbu nepoznám, no vystúpenie sa fanúšikom páčilo a po čase som si pri ňom začal podupkávať aj ja. Kapela funguje od roku 2008 a na svojom konte má zatiaľ iba demo Ozvena vekov z minulého roka, no aj napriek tomu sa PRAROD tešili vrelému prijatiu fanúšikov. Najviac ma zaujal vokalista Sambor, ktorý okrem svojich hlasiviek zvládal aj flautu. PRAROD mali aj obstojný zvuk, takže ich vystúpenie hodnotím kladne.

Po Trenčanoch prišli na rad Košičania INFER a to už bola moja šálka kávy. Po dlhšom zvučení naliali do fanúšikov porciu poriadneho death metalu s prvkami blacku a myslím si, že nielen moje srdce zaplesalo radosťou. Pravdou je, že fanúšikovia na Noci Besov boli skôr folkovo zameraní, ale aj tí, ktorým je tento žáner cudzí, pod pódiom uznanlivo pokyvovali hlavami. A niet sa čomu čo čudovať. „Inferáci“ majú na konte už tri štúdiové albumy a svoju hudbu robia poctivo. Veľmi dobre pôsobil hlavný Petrov vokál, ktorý sem tam dopĺňal basák Rišo. Ich set navyše vynikajúco odbubnoval Robo. Playlist kapely bol vhodne zostavený, pretože sa striedali staršie skladby s tými, zo stále aktuálneho počinu Sade Vacante Aeternum. Pre mňa osobne boli INFER zážitkom večera.

Po ich koncerte sme sa odobrali spoločne s nežnejším pohlavím našich partnerov Arkona Pagan Shop kúpiť na jarmok aj nejakú tú medovinku. Po príchode do klubu už boli na pódiu Východniari ANCESTRAL VOLKHVES. Pod pódiom to riadne zhustlo a bolo jasné, na koho sa najviac tešili návštevníci Noci Besov. Fanúšikovia to počas ich koncertu poriadne roztočili a azda najväčšie ovácie zožala kapela pri skladbe Perun do Vas!!!, počas ktorej som sa žiaľ vzdialil už na vlak, pretože posledný vlakový spoj domov mi išiel práve cez ich koncert a tak vzhľadom aj nato, že v Banskej Bystrici prebiehal jarmok, som sa nechcel spoliehať na prepchaté nočné diaľkové linky, a tak som zišiel radšej z kratšej cesty.

Po ANCESTRAL VOLKHVES prišli na rad ešte Poliaci RADOGOST, ktorých som už tiež nestihol vidieť. Muzikanti z tejto kapely majú na konte iba jeden album z roku 2008 a boli typickým príkladom folk metalu, ctiaceho tradície a predkov. Podstatnú úlohu v ich hudbe zohrávajú husle. Týmto sa chcem aj ospravedlniť práve vám, našim čitateľom, za nekompletný report, ale vyššie spomínané okolnosti ma prinútili odísť domov skôr.

Akciu Noc Besov však hodnotím veľmi kladne. Panovala na nej veľmi príjemná a priateľská atmosféra. Kapely potešili náročné ucho fanúšika a dokázali rozprúdiť zábavu. Za seba môžem napísať, že ak mi to čas dovolí, tak nasledujúcej Noci Besov sa veľmi rád zúčastním opäť.

PLUSY:
Príjemná a priateľská atmosféra, vystúpenie kapely INFER, prijateľné množstvo fanúšikov s ohliadnutím na kapacitu klubu.

MÍNUSY:
Dosť veľké teplo v klube, môj skorší odchod

Autor: Stillborn

Foto: Sachtikus

PRAROD

INFER

ANCESTRAL VOLKHVES

RADOGOST