Einherjer – Norron

Nórski vikingovia EINHERJER prichádzajú s novým albumom Norron po ôsmich rokoch! Táto kapela pochádzajúca z mestečka Haugesund vznikla ešte v roku 1993 a dajú sa považovať za jedných z priekopníkov vikingského metalu. Meno kapely si odvodili z nórskej mytológie, kde termín Einherjar popisuje mŕtvych bojovníkov, ktorí prišli do Valhally a pripojili sa k Odinovmu stolu. Fanúšikovia tohto žánru iste vedia, že ich nahrávky Dragons of the North alebo Odin Owns Ye All sú už dnes kultovými nahrávkami. V roku 2003 však EINHERJER po vydaní albumu Blot ohlasujú koniec kariéry. Dvaja zakladatelia kapely Frode „Grimar“ Glesnes  a Gerhard „Ulvar“ Storesund  ohlasujú založenie thrashovej kapely BATTERED, s ktorou vydali v roku 2006 zatiaľ jediný album. Dobrá správa prichádza pre fanúšikov kapely v roku 2008, kedy oznámili, že v lete 2009 sa EINHERJER predstavia na vybraných letných festivaloch. Kapela odohrala vystúpenia na Wackene alebo Ragnaroku. V roku 2010 silnejú hlasy po novom albume a tak kapela podpisuje zmluvu s vydavateľstvom Indie Recordings a k nám sa v týchto dňoch dostáva nový album Norron.
Nový materiál Norron nám opäť ponúka klasické skladby od EINHERJER, akoby kapela ani nemala osem rokov pauzy. Nórske trio nám ponúka najmenej skladieb z celej ich diskografie, presnejšie šesť. Na stopáži albumu sa to však nijak výrazne neprejavilo. Album štartuje najdlhšia skladba na nahrávke Norron Kraft, ktorá milovníkov tohto žánru zaiste chytí do svojich opratov tak, že ich už nepustí. Skladba má majestátny úvod s ponurou atmosférou a nesie sa poväčšine v strednom tempe, avšak má množstvo výrazných zmien tempa, takže nudiť sa rozhodne nebudú ani poslucháči, ktorí sa s touto kapelou ešte nestretli. Nasledujúcu skladbu Naglfar odštartuje zvuk mora spojený s pochmúrnymi klávesami a neskôr sa pridajú rezavé gitary a kvalitný blackový vokál. Skladbe dominujú najmä gitary.

Najsilnejšie momenty však ponúka Norron až od skladby Varden Brenne, ktorá sa vyznačuje naozaj famóznou atmosférou, vynikajúcou melódiou, spevavým hymnickým refrénom, ktorý je striedaný s vynikajúcim blackovým vokálom. Skladba ponúka aj množstvo folkových prvkov, ktoré sú vhodne prestriedané s tými blackovými. Skvostom je aj After Pa Malmtings Blodige Voll, ktorú po rezkejšom gitarovom úvode opantajú neskutočné gitarové melódie, ktoré sa nesú celou skladbou. Skupina však umne vložila do skladby aj rezavé gitarové stopy a všade prítomnú vydarenú atmosféru. Záverečná balada Balladen Om Bifrost je baladou v skutočnom slova zmysle. Nádherné pomalé tempo zdobí akustická gitara. Refrén je majestátny, oslavný, no zároveň smutný. Celý song sa pohybuje v stredne pomalom tempe a je vynikajúcou bodkou za celým albumom. Podotknúť treba ešte, že na novinke prenechal Grimar klávesy na Ulvara a Aksel už obsluhuje iba gitaru.

EINHERJER nestratili nič so svojho citu pre melódiu, rytmus a atmosféru. Aj na novinke vhodne striedajú klasické folkové prvky s vplyvom tradičného black metalu. Vyzdvihnúť treba zmeny tempa na celej nahrávke, neuveriteľne silné refrény, ktoré sa nesú poväčšinou v strednom tempe. Ak nikto v roku 2004 neveril, že sa EINHERJER vrátia, tak o to bude mať väčšiu radosť z nového materiálu. Tento album je povinnosťou pre vyznávačov vikingského metalu. Nórske trio je späť a v plnej sile!

Žáner: viking metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings
Dátum vydania: 9.9.2011
Web: www.einherjer.com
Zostava:
Frode „Grimar“ Glesnes – vokály, gitara
Aksel Herloe – gitara
Gerhard „Ulvar“ Storesund – bicie, klávesy
Diskografia:
Dragons of the North – 1996
Odin Owns Ye All – 1998
Norwegian Native Art – 2000
Blot – 2003
Norron – 2011
Tracklist:
Norron Kraft (12:54)
Naglfar (5:11)
Alu Alu Laukar (2:51)
Varden Brenne (6:21)
After Pa Malmtings Blodige Voll (8:13)
Balladen Om Bifrost (5:50)

Definitíva:
EINHERJER nám aj po 8. rokoch dokážu opäť vyrozprávať silný príbeh zo severských legiend.
Ich hudba nestratila nič zo svojho čara.
Trio hudobníkov ponúka rozsiahle a majestátne melódie
 poväčšine v strednom tempe.  Skladby sa vyznačujú
vynikajúcimi refrénmi a atmosférou. Vrelo odporúčam.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla