NA KOŠICKEJ METAL PARTY 2 VLÁDLA VYNIKAJÚCA ATMOSFÉRA

Sobranecký jarmok síce v piatok ponúkol devastujúce, priam masakrálne a inštrumentálne bezchybné vystúpenie legendárneho zoskupenia DRIŠĽAK, ale posledná septembrová sobota priniesla ešte trochu zaujímavejšie hody, takže popoludní za krásneho počasia, vyráža naša menej početná výprava do Košíc, do vtedy pre nás neznámeho Riders Pubu.
Ak vás neodradil priveľmi ironický a snáď mierne vtipný úvod, tak práve čítate tento riadok, ale to sme už v samotnom klube, ktorý pôsobí veľmi sympatickým dojmom. Pódium je síce až priveľmi miniatúrne, ale dva rýchle výčapy, vonkajšia terasa, množstvo miest na sedenie, ale v neposlednom rade i veľmi zaujímavá a vkusná výzdoba, tento malý nedostatok značne minimalizujú. Otázkou však ostával zvuk a ten, hoci nebol vždy najideálnejší, dal sa s prižmúreným okom väčšinou poľahky zniesť.

Pôvodná súpiska tejto metalovej párty niesla až päť mien, žiaľ pár hodín pred štartom svoje vystúpenie odvolávajú mäsiari z PATHOLOGY STENCH, čo sa odzrkadlilo aj na miernom posunutí začiatku celej akcie. Malý škrt cez rozpočet pripravili organizátorovi z Gigant Promotion aj vždy „verní“ fanúšikovia, ktorých sa síce na nemenovanej sociálnej sieti vie zozbierať aj niekoľkociferný počet, no žiaľ prísť na samotné miesto akcie je už trochu iná káva. I napriek tomu spravilo vyše stodvadsať  ľudí dôstojnú atmosféru, i keď jeden nepochopiteľný faux pas sa nedal nevšimnúť, ale o tom snáď neskôr. 

Približne polhodinku po avizovanom začiatku, tak začínajú štvorhodinový maratón Rožňavčania s názvom SIGN OF CHAOS. Zaradiť ich do určitej škatuľky je vskutku náročne, takže ostaňme pri tom starom známom „metale“. Kapela prišla bez speváčky, a tým pádom všetok vokál ležal výhradne na Matejových (rytmická gitara/growl) pleciach. Hudba tejto svorky (Damned In Hell, Nature Energy, Liberty) citeľne dostala tvrdší kabát, čo ľudia v sále privítali. Síce nie je produkcia SIGN OF CHAOS ničím objavná a výnimočná, no i tak naživo fungovala dostatočne. Nabudúce by však neuškodilo zaradenie dvojkopáku do bicej súpravy, niektoré časti skladieb si to doslova pýtajú!

To domáci INFER sú už o niečom inom. Ukrutné death/black metalové šialenstvo v plnej paráde! Kapelu som už párkrát v minulosti videl naživo, no tento koncert mi pripadal asi najslabší. Určite za to môže z veľkej miery aj zvuk, ktorý bol veľmi dunivý, zahuhlaný, teda by ste v ňom márne hľadali nejaké tie členité riffy  a gitarové vyhrávky. Pre dobrý zvuk ste sa preto museli trochu premiestňovať, no pozitívny efekt sa nemusel dostaviť vždy. Zazneli prevažne veci z posledných dvoch albumov, teda Anti-Human Anti-Life, Father Hell, Mother Death, A Will To Die, či Sede Vacante Aeternum. Inak štandardné vystúpenie INFER, teda dobré.

Určite nebudem preháňať, že pri neúčasti PATHOLOGY STENCH, sa pomyselným headlinerom tejto metalovej párty stali DEPRESY z Trenčína. Musím sa, ale priznať, že naživo mi kapela unikala už roky, a tak bola túžba vidieť túto dark metalovú veličinu, o to silnejšia. Kapela má na konte veľmi silný posledný zárez Morph – Near Death Experiences, z ktorého neváhala vytiahnuť nejednu podarenú vec (Reality Architect, Lunacy Cheating Dreamer, či titulnú šlehu – škoda istých technických problémov s gitarou). Covery Reincarnation od HYPOCRISY a K.I.N.G od SATYRICON takisto rozvášnili publikum ako sa patrí! Vo výbornom svetle sa ukázal hlavne frontman Vesper, ktorého práca s hlasom bola vskutku úchvatná, ale nezaháľali ani ostatní členovia. Tí sršali veľmi pozitívnou energiou, takže sa vystúpenie nieslo vo veľmi uvoľnenej atmosfére. Žiaľ, tú narúšala už spomínaná vec z úvodu. Doslova nerozumiem ľuďom, ktorí majú pred sebou tak kvalitné zoskupenia, ale radšej uprednostnia sedenie na vonkajšej terase, resp. za stolmi v úzadí, z ktorých by ste pódium hľadali márne. Nabudúce by nebolo na škodu zdvihnúť zadok a prísť podporiť kapelu z oveľa bližšej pozície.

Takmer polnočnú omšu odslúžili závereční matadori DEMENTOR (tí časovo nahradili pôvodne avizovanú formáciu ANCESTRAL VOLKHVES), ktorí majú vonku horúcu novinku Damned, a tú si v blízkej dobe určite zrecenzujeme na našich stránkach. Z tej bola odprezentovaná nejedna vec (príkladom nech je skladba Disobedience), avšak kapela totálne valcovala nech zahrala čokoľvek! Doslova prekvapenie večera. DEMENTOR-u konečne prial aj veľmi dobrý zvuk, takže si človek mohol náležite vychutnať všetky tie maličkosti spojené s kvalitnou gitarovou prácou dua Rasťo/Paul. Čo však predvádzal ďalší Rastislav, tentokrát bubeník, bolo vskutku neopísateľne. Rýchlosť, technika, nasadenie – všetko s noblesou. Kapela nezabudla jednu vec pridať a hor sa na dlhú cestu domov. Veru nezávidím…

Dvojka je tak za nami, trojka pred nami. Áno, Metal Party bude mať pokračovanie. Bodaj by nie, veď to v sobotu stálo za to!

PLUSY:
výborná atmosféra, nasadenie kapiel, príjemný a veľmi útulný klub, bezchybná organizácia, dva rýchle výčapy
MÍNUSY:
zrušenie vystúpenia PATHOLOGY STENCH, občas problematický zvuk, menej návštevníkov

Autor a foto: Demonick

INFER

DEPRESY

DEMENTOR