VITAL REMAINS v Banskej Bystrici predviedli kvalitný death metal, nechýbalo ani pálenie biblie

Američania VITAL REMAINS,  death metalový kult a zároveň partička neznabohov ako remeň, sa pred nedávnom stihli vydať na ďalšie letné európske turné, ktoré nakoniec predsa len päticu zavialo aj do tunajších končín, konkrétne do Banskej Bystrice a rockového klubu Tartaros.

V spoločnosti junákov BLOODY REDEMPTION z Revúcej, východniarov INFER a litovskej neznámej v podobe HELLHOOKAH, išlo v poradí iba o ich celkovo tretie vystúpenie (to prvé v 2012 s KRISIUN a MALEVOLENT CREATION v Košiciach a potom s GORGOROTH v Bratislave) v našej malebnej krajine.

BLOODY REDEMPTION

Oficiálny časový rozpis stanovuje štartovný výstrel už na 18:30, takže do sály vchádzam s vedomím, že dnes to z dôvodu pracovného vyťaženia, na BLOODY REDEMPTION stačiť asi nebude, o to väčšie je ale moje prekvapenie, keď po príchode stačím natlačiť do uší aspoň jednu záverečnú skladbu „Through the Eyes of Beast“. Chalani posilnení čerstvo vydaným debutom „Infected Minds“ drhnú klasickú  starú školu, a hoc je zvuk pomerne slušný, na pódiu chýba o niečo živší pohyb. Kvarteto je totiž až na basgitaristu Mariána pomerne statické, no plne sústredené na hudobný prednes, čo so záujmom oceňuje ešte pomerne vyľudnený Tartaros.

Ten sa plní iba veľmi pomaly, čoho výsledkom je nakoniec slabučičká účasť čítajúca asi  len 70 hláv. Trochu nešťastný dátum alebo jednoducho divácky nezáujem? Kto vie, avšak po spackanom More Than Feste v neďalekej Zvolenskej Slatine, si mohlo prísť v stredu napraviť chuť omnoho viac fanúšikov poriadnej muziky.

Po malej odbočke sa ale vráťme späť k dianiu na scéne, kde to počas príprav nasledujúcich HELLHOOKAH akosi zíva prázdnotou, ozvučovanie prebieha neuveriteľne pomaly a celý večer získava na čoraz väčšom a väčom sklze. Približne štyridsaťminútová pauza pre každú z kapiel je jednoducho neúnosná časová porcia, najmä ak ide o stred týždňa a celý tento cirkus nakoniec končí až dávno po polnoci.

HELLHOOKAH

Zaradenie spomínaných HELLHOOKAH,  dvojčlennej partičky tvorenej frontmanom Arnasom a bubeníčkou Gintare, taktiež nepatril k tým najšťastnejším krokom. Pomerne mladý projekt (2012) má na konte iba jeden dlhohrajúci kotúčik s názvom „Endless Serpents“, no smrtiaci kov rozhodne nečakajte! Duo sympatických postavičiek sa totiž pohybuje v omnoho pomalších vodách, kde sa to len hemží starúčkymi BLACK SABBATH či doom rock/metalovými spolkami ala ELECTRIC WIZARD, SAINT VITUS a podobne. Na oživenie celého večera fajn, avšak po pár minútach setu vyplávali na povrch značne limitované možnosti zoskupenia, veľmi malé skúsenosti (hlavne prejav Arnasa bol neraz neistý a pomerne mimo)  a začala sa opakovaná, priam X-tá variácia na jeden totožný a ten samý riff.

INFER

Z letargie mali publikum vytrhnúť košický INFER so svojim nekompromisným black/death vyhladzovaním, proti bolo spočiatku doslova katastrofálne ozvučenie, kde sme sa síce s postupujúcim časom dostávali do prijateľnejších sfér, no pri extrémne rýchlych náklepoch sa zvuk stále nebezpečne zlieval dohromady. Od ideálu mal ešte poriadne ďaleko, ale chalani i napriek bojovým podmienkam  predviedli kusisko poctivej roboty na hrane svojich síl. Spevák/gitarista Peter bez problémov diktoval tempo a štvorici to hralo o 106, čo dokazovala aj omnoho hustejšie zaplnená plocha pred pódiom v Tartarose. Mimoriadne potešila aj novučičká ochutnávka z pripravovaného albumu, ktorá dáva jasne najavo, že sa rozhodne máme na čo tešiť, tak nech už je konečne von!

VITAL REMAINS

Cesty a chodníčky VITAL REMAINS z Providence sú nesmierne kľukaté, plné rôznych stúpaní, ba i náhlych a neočakávaných klesákov. Pri nich túto päticu mátal najmä odchod pána menom Dave Suzuki, multiinštrumentalistu a hotového majstra svojho umenia, a hlavne neuveriteľne početné zmeny v zostane, no dnes už sa dá potvrdiť, že je asi všetkým zlým dňom koniec. Síce s jedným jediným pôvodným (Tony Lazaro) členom, avšak so silou a energiou, akú vidieť len málokde a málokedy. VITAL REMAINS totiž v Banskej Bystrici predviedli skutočne vynikajúci výkon, ktorý občas kazil iba priveľmi ukecaný growler Brian Werner so svojimi nekonečnými príhovormi a hecovačkami. Došlo samozrejme aj na pálenie biblie a všetky tie legendárne rúhanice, pochádzajúce najmä z posledných dvoch albumov. Došlo teda na prepracované mordy typu „Dechristianize“, „Icon of Evil“, „Scourge“, „Hammer Down the Nails“, „Devoured Elysium“, ale aj o niečo staršiu „Forever Underground“.

Pálenie biblie v podaní VITAL REMAINS

Od posledného zárezu je to úctyhodná desiatka rokov, no kapela evidentne usilovne maká na novinke, čoho jasným dôkazom bola výborná ukážka „In A World Without God“. Životaschopnosť aktuálnej zostavy je však podporená aj iným faktorom, a to hlavne fantastickým tlčmajstrom Eugenom Ryabchenkom, pochádzajúcim z neďalekého Užhorodu (Ukrajina) či basgitaristom Gatom Collierom! Jeho bezchybný doprovodný vokál doslova lúpal plagáty zo stien Tartarosu. Američania teda aj napriek slabšej návšteve predviedli výborný set a kvalitne zakončili večer, ktorý síce mal svoje neodškriepiteľné chybičky, ale natrvalo sa zapíše do análov bystrického metalového podsvetia.

PLUSY:
Dobrá atmosféra, útulný klub, VITAL REMAINS

MÍNUSY:
Ležérne prípravy kapiel, s tým spojený obrovský časový sklz, nie práve najlepší zvuk, slabá návšteva