Finále Wacken Metal Battle: Videli sme zaujímavé koncerty, aj úprimný gejzír radosti

Šiesty ročník súťaže Wacken Metal Battle Slovakia je už minulosťou. Ako dopadol finálový večer?

BANSKÁ BYSTRICA. Do 6. ročníka Wacken Metal Battle Slovakia sa prihlásilo 33 kapiel. Do májovej finálovej „bitky“ postúpilo na základe výberu poroty 6 najlepších. V hre bolo veľa, víťazná kapela bude Slovensko reprezentovať počas jubilejného 30. ročníka legendárneho festivalu Wacken Open Air v Nemecku.

Výsledky finálového večera sú už známe (bodovanie jednotlivých porotcov nájdete TU), my si teraz priblížime jednotlivé vystúpenia finalistov, ktorí hrali v poradí HEAD2DOWN, ANTHOLOGY, DEHYDRATED, ALL THE FURY, APRIL WEEPS, a IRIA. Jednotlivé koncerty si rozoberieme nie podľa poradia hracích kapiel, ale podľa konečného umiestnenia, o ktorom rozhodla tentokrát štvorica porotcov. Veľkým plusom celého večera bolo na minútu presné dodržanie časového harmonogramu.

ALL THE FURY

Šieste miesto patrilo Košičanom ALL THE FURY hrajúcim melodický death metal nasiaknutý Škandináviou. Kvalitu debutovej nahrávky však nedokázali vo finále preniesť na pódium. Ich vystúpeniu chýbal tak potrebný pódiový prejav a imidž. Vokalista Tomáš spieval dobre agresívne polohy, no v čistých mi jeho prejav nerezal. Takisto bola poslabšia komunikácia s publikom.

Apropó, publikum. Žiaľ, na finálový večer si nenašlo cestu dostatočný počet fanúšikov. Rozhodne nie takú, akú by si zaslúžil. Ale porota sledovala aj to, ako sa dokážu kapely vysporiadať s týmto faktom. Koncert ALL THE FURY nebol vyslovením sklamaním, ale chýbala mu energia a celkovo bolo nevýrazné.

HEAD2DOWN

Piate miesto obsadili HEAD2DOWN a narovinu treba napísať, že po bratislavskom semifinále patrili medzi favoritov na víťazstvo. Ich bratislavský koncert všetkým prítomným ustrelil dekel, ale žiaľ pod Urpínom sa to tejto formácii potvrdiť nepodarilo. Na vlastnú žiadosť hrala kapela ako prvá (podľa pravidiel mali hrať poslední ako víťazi semifinále s najvyšším počtom bodov), dôvod bol jednoduchý. Dvaja členovia hrali ešte v ten večer koncert v Česku s revivalovou kapelou KORN, v ktorej pôsobia.

A práve to ich zrejme aj rozhodilo. Časová tieseň, rýchlo odohrať a cestovať na ďalšie vystúpenie. To im zrejme uškodilo najviac. Dočkali sme skladieb zo stále aktuálneho albumu „3|orion“, ale došlo aj na staršie pecky z ich tvorby. Oproti semifinálovému koncertu však ich šou chýbali správne grády (latku však nastavili vlastným super výkonom veľmi vysoko), celý ich koncert nemal správny šmrnc.

Nechápte ma zle, aj napriek tomu odohrali HEAD2DOWN výborný koncert, no pri porovnaní s ich semifinálovým vystúpením ostala mierna pachuť sklamania. Ani ozdoba tejto skupiny a jediný pôvodný člen – spevák FUXo, nepôsobil na pódiu tak suverénnym dojmom. Ani gitarová sekcia nepôsobila uvoľnene ako predtým. Doslova bolo mierne cítiť, že ani oni si tento koncert až tak neužívajú. Až neskôr sme sa dozvedeli z facebooku kapely, že práve FUXo a Kotě neboli zdravotne v poriadku. A to som si ako jeden z porotcov vedel predstaviť ako ich nadupaný nu-metal strhne masu ľudí na Wackene. Škoda.

IRIA

Štvrtú priečku obsadili víťazi košického semifinále – black metalisti IRIA, ktorých vedie gitarista a vokalista Nihil, známy z pôsobenia v dnes už neexistujúcej kapele KHADAVER. A práve Nihil je ťahúňom celej bandy. Je rodeným frontmanom čo potvrdil aj v Banskej Bystrici. Neustále hecuje ľudí pod pódiom, navyše jeho vokál má správne gule.

Kapela bola zladená aj imidžovo, no takisto ako HEAD2DOWN aj IRIA predviedli lepšiu šou práve počas semifinále (aj napriek absolútne nevyhovujúcemu koncertnému priestoru v Košiciach – kto tam bol, vie o čom točím). Miestami som z ich koncertu mal pocit, že až veľmi chcú predviesť to najlepšie čo v nich je. To im samozrejme zazlievať nemožno, ale nebolo to také prirodzené ako práve v Košiciach. Takisto z ich hudby, najmä gitarových častí až neuveriteľne cítiť SATYRICON. Aj keď to na Wacken nestačilo, o tejto skupine budeme ešte počuť. Deň pred finále im vyšiel debutový album „Pagan Terror“, ktorý rozhodne stojí za pozornosť fanúšikov čierneho kovu.

DEHYDRATED

Tretiu pozíciu obsadili legendy slovenského death metalu DEHYDRATED. Svoj set začali novými skladbami z pripravovaného albumu. Najmä úvodná skladba sa niesla v pomalšom tempe a potom to na prítomných už kapela poriadne rozbalila. DEHYDRATED sú ostrieľaní borci, ich death metal má svoju nespochybniteľnú kvalitu a silu, takisto chalani vedia, že pódiový prejav je dôležitý a majú ho zmáknutý.

Netreba zabúdať ani na záhrobný klenot Drahoša, ktorého pokojne môžeme označiť ako slovenského old school death metalového vokalistu číslo jedna. Jediné, čo by sa mu dalo vytknúť je komunikácia s publikom. Aj keď to na celkové víťazstvo nestačilo, koncerty DEHYDRATED v rámci súťaže môžeme pokojne označiť za príjemné death metalové spestrenie.

ANTHOLOGY

Druhú miesto získali symfonickí power metalisti ANTHOLOGY, ktorí predviedli výborný koncert a je vidieť, že v rámci žánru patria medzi slovenskú špičku. Po predvedenej finálovej šou patrili razom medzi favoritov na postup. Ich štýl je ako stvorený na festival, akým je Wacken. Kapela má zmáknutý pódiový prejav na jednotku, dobre sa na nich pozerá, dobre sa počúvajú. Porota si všimla aj malé detaily a vylepšenia ich pódia.

ANTHOLOGY majú vo svojom čele frontwomanku Raylyn (výborná komunikácia s publikom), ale nie je to iba o nej. Takých šikovných a zohratých gitaristov by chcela mať nejedna kapela. Prítomných azda najviac zaujala klipovka „Last Weeps“. No, postup im ušiel len tesne.

APRIL WEEPS

V poradí šiestou kapelou spod Tatier, ktorá bude Slovensko reprezentovať na Wackene, sa stala formácia APRIL WEEPS. Až sedem muzikantov je na pódiu výborne zladených, nielen prejavom, ale aj imidžom. Zraky prítomných sa opäť najviac upierali na dvojicu vokalistov – Martu a Nora. Chválenie vokálu sympatickej speváčky by už bolo nosením dreva do lesa. Oproti semifinále zlepšil svoj prejav a komunikáciu s publikom aj growler Noro. A piesne APRIL WEEPS sa postupne zarývali do pamätí prítomných.

Navyše, kapela sa s ľahkosťou vysporiadala aj s technickými problémami, ktoré postihli Martin mikrofón. Ten vypadával už od úvodu ich koncertu, neskôr si speváčka počas pasáží, kedy nespievala, „požičala“ gitaristov mikrofón a upravila pre svoje potreby. Žiaľ, v tom momente sa jej do toho začal doslova pliesť zvukár, aby túto poruchu odstránil, ale ani to nerozhodilo kapelu, ktorá pokračovala v kvalitnom koncerte aj naďalej.

Medzi ťahúňov APRIL WEEPS patrí aj klávesák Miloš a ak si myslíte, že hudobník obsluhujúci tento nástroj sa nemá ako zapojiť do pódiového prejavu, tak sa mýlite. Miloš bol počas celého koncertu nezastaviteľný a bolo cítiť, ako sa baví muzikou. Podobne na tom je aj bubeník Pítrs. Ale samozrejme nezaostávajú ani ostatní členovia.

Jednoducho, APRIL WEEPS sú kapela, ktorá si víťazstvo zaslúžila. Doteraz nezabudnem, keď som ich videl prvýkrát naživo (zhodou okolností práve počas súťaže Wacken Metal Battle v semifinále v roku 2013, z ktorého ďalej nepostúpili). Odvtedy sa títo hudobníci posunuli míľovými krokmi vpred, svoje vystúpenia a hudbu prepracovali do detailov a to prinieslo svoje ovocie.

Veríme, že práve táto partia hudobníkov dokáže svojim pódiovým prejavom, imidžom a najmä svojou hudbou zaujať fanúšikov a porotcov v stane Bullhead City Circus, kde odohrá 20-minútový set začiatkom augusta. Výsledky vyhlasoval porotca Rudi Rus a keď oznámil mesto odkiaľ pochádza víťazná kapela, strhla sa v klube Tartaros nefalšovaná a úprimná radosť muzikantov z tejto skupiny, ktorí akoby tomu chvíľu ani nechceli uveriť, že sa stali naozaj víťazmi.

PLUSY:
Výkony finálových kapiel, priateľská atmosféra, dodržanie časového harmonogramu

MÍNUSY:
Slabá divácka účasť