Folk metalový maratón na čele s GRAI aj v troch slovenských mestách

Fanúšikovia starodávnych príbehov, tradičných nástrojov, no najmä metalovej muziky sa môžu koncom septembra tešiť na poriadnu porciu folk metalu.

GRAI (Rus)
SATANAKOZEL (Rus)
ANABIOZ (Rus)

Pondelok 25.9.2017, Bratislava – Randal
Utorok 26.9.2017, Banská Bystrica – Tartaros
Streda 27.9.2017, Prešov – Amfiteáter klub

GRAI

V rámci európskeho turné Folk Metal Marathon sa na Slovensku predstavia tri vysoko kvalitné formácie z Ruskej federácie. Hlavnými hviezdami týchto koncertov budú GRAI z Tatarstanu. Tento pagan/folkmetalový spolok sa na scéne pohybuje už dvanásť rokov a za túto dobu vyprodukoval cenené albumy „Polyn – Trava“ (2009), „O Zemle Rodnoy“ (2011) a „Mlada“ (2014). Na každom albume badať progres a napriek žánrovej stálosti znejú všetky nahrávky odlišne. Výrazne tomu dopomáha melodický hlas hlavnej speváčky Iriny, ktorej zdatne vypomáhajú flautistka Aliya a basgitarista Yuri. Grai sa okrem koncertov v domovskom Rusku môžu pochváliť aj vystúpeniami v Poľsku a Česku či na festivaloch vo Francúzsku a Nemecku.

Na svoje si prídu aj tí, ktorí majú radi tvrdší variant folk metalu na spôsob Finntroll, aký hrajú karelskí SATANAKOZEL. Skupina sa dala dokopy v roku 2003 a rovnako ako Grai majú na konte tri recenzentmi pozitívne hodnotené albumy: „Rogatiy“ (2008), „Solntse Mortvykh“ (2010) a najnovší s názvom „Sever“ (2015) vydaný pod vydavateľstvom Soundage prod.

Posledným, no nemenej zaujímavým zoskupením sú ANABIOZ pochádzajúci z republiky Baškirsko. Tento kvintet na svojich albumov na rozdiel od vyššie uvedených kapiel využíva aj angličtinu. Za štrnásť rokov aktivity nahrali albumy „Through Darkness“ (2008), „…to Light“ (2010) a „There the Sun Falls“ (2014). Ich netradičné poňatie folk metalu s výrazným vplyvom doomu, deathu a iných metalových subžánrov sľubuje nevšedný zážitok.

Tieto tri spolky vystúpia na jednom pódiu postupne 25. septembra v bratislavskom Randale (support – RAMCHAT), 26. septembra v Tartarose v Banskej Bystrici (support – ACHSAR) a napokon 27. septembra v Prešove v klube Amfiteáter. Ešte predtým zahrajú samostatný koncert GRAI v Novom Meste nad Váhom, a to na charitatívnom podujatí Dúha v srdci 24. septembra v Spoločenskej sále MsKS.

Plagát k celému turné

Tlačová správa