ENSLAVED – E

Nórski black/viking metaloví náladotvorcovia majú po vynikajúcom počine „In Times“ neľahkú úlohu.

Prekonať predchádzajúce nahrávky novým albumom „E“ v mojich očiach bude nesmierne náročné, pretože také skvelé skladby ako napríklad „One Thousand Years of Rain“ poprípade „The Watcher“ z albumu „Vertebrae“ sú hlboko zapísané nielen v mojom, ale aj v srdciach mnohých fanúšikov ENSLAVED.

ENSLAVED – E

Mal som o ENSLAVED strach, keď som sa dozvedel, že z kapely odchádza Herbrand Larsen – klávesák a v poslednom čase veľmi dôležitý vokalista kapely. Jeho náhradou sa tak stal Håkon Vinje, s o niečo zastrenejším hlasom, ale farbou podobným Herbrandovmu. To logicky vyústilo v to, že sa žiaden veľký návrat ku drevným black metalovým koreňom na novinke nekoná.

Prvou skladbou nového albumu je prekvapivo pokojná „Storm Son“, ktorá napriek svojmu daždivému názvu skôr pripomína východ slnka. Je až príliš nepútavá na to, aby bola „otvárákom“. Samozrejme, má upokojujúce vokály, na ktoré sme boli zvyknutí už skôr v tvorbe týchto Vikingov.

Jediná pieseň, ktorá sa rytmom a náladou podobá na predchádzajúce motívy v bohatej diskografii ENSLAVED je „najpesničkovejšia“ – „The River´s Mouth“. Čo sa v tvorbe výrazne zlepšilo je využívanie klávesov a mnohorakých zvukov, ktoré sú atypické, ale pôsobia ako prirodzený vývoj vpred.

ENSLAVED

Ako negatívum albumu „E“ vnímam príliš prekomponované skladby, ktorým chýba nejaký moment, ktorého sa poslucháč dokáže chytiť. Melódie sú nevýrazné, hudobné postupy niekedy až jazzové, čo im nedáva priestor vo svojej košatosti vyniknúť.

Recenzie hudobných kritikov sú nadšené a zároveň varujú, že „E“ potrebuje čas. Ja som mu ten čas dal, no nie a nie sa dostaviť vytúžený pocit umeleckej krásy (nehovoriac o tom, že ma párkrát hudobná náplň vyslovene uspala).

„Sacred Horse“ – konečne aspoň malá víchrica s umne skomponovanými klávesmi a ústredným vikingským motívom. Napriek tomu vyvoláva „uspávankový“ dojem. Buď na takúto hudbu bežný poslucháč vôbec nie je pripravený, alebo je to skutočne len zbytočné vrstvenie málokedy výrazných motívov, a keď už sa kapela začne rozbiehať, tak skladba náhle skončí. Pri tejto piesni sa ešte pozastavím z hľadiska lyrického významu. Album je podľa slov samotných umelcov o protikladoch a o stavaní – napríklad steny. Ide tu teda o koňa – staviteľa, menom Svaðilfari, ktorý v severskej mytológii staval neprekonateľné hradby pre Bohov, chrániace ich pred obrami. Háčik bol však v tom, že samotný Svaðilfari bol prestrojeným obrom.

Ako sa „E“ odvíja, skladby sa začínajú takpovediac rozsýpať a menia sa skôr na neuchopiteľné (a nepochopiteľné) zvukové hmoty. Taktiež úbytok extrémnych vokálov dáva zabudnúť časom dravosti a príjemnej agresie. Akoby ENSLAVED strácali svoju vlastnú tvár. Naozaj nie som z „E“ príliš nadšený. Verím však tomu, že si priaznivcov nájde, ako v mnohých iných recenziách. Ja si však idem na napravenie chuti radšej pustiť prístupnejší „In Times“.

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: progressive black/viking metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 13.10.2017
Web: www.enslaved.no
Zostava:
Grutle Kjellson – spev, basgitara
Ivar Bjørnson – gitara
Ice Dale – gitara
Håkon Vinje – klávesy, sprievodné vokály
Cato Bekkevold – bicie
Tracklist:
Storm Son (10:55)
The River´s Mouth (05:13)
Sacred Horse (08:13)
Axis of the Worlds (07:50)
Feathers of Eolh (08:06)
Hiindsiight (09:33)
Diskografia:
Vikingligr Veldi – 1994
Frost – 1994
Eld – 1997
Blodhemn – 1998
Mardraum – Beyond The Within – 2000
Monumension – 2001
Below The Lights – 2003
Isa – 2004
Ruun – 2006
Vertebrae – 2008
Axioma Ethica Odini – 2010
RIITIIR – 2012
In Times – 2015
E – 2017
Definitíva:
ENSLAVED prichádzajú s albumom „E“. Napriek nadšeným recenziám ma nahrávka nechala chladným. Jedným z mála plusov v progrese ich tvorby je rôznorodosť klávesov. Negatívom je prekomponovanosť skladieb a úbytok agresivity. Akoby kapela strácala svoju vlastnú tvár…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články