ENSLAVED – Utgard

Progresívni vikingovia ENSLAVED vydali začiatkom októbra jubilejný 15. štúdiový album, ktorý do vienka dostal názov „Utgard“.

Materiál na novinke je poprepletaný progresívnou odnožou extrémneho charakteru, ale miestami aj pagan black metalovou priepustnou zvukovou stenou, ktorá kĺže až do príjemných melancholických vôd.

ENSLAVED – Utgard

Nový album ENSLAVED si vyžaduje pozornosť a nie je ani zďaleka prvoplánový. Spevy sú tým najkrajším, čo na albume je. Či už ide o samotný growling, ktorý sa občas dostane do čistej polohy, alebo spoločné vokály, ktoré sú vskutku nádherné.

Kapela je nositeľom svojho zvuku. Nemôžeme vyložene hovoriť o black metale, ale ani vyložene o progresívnom prístupe. A tým je hudba ENSLAVED jedinečná. Nórski hudobníci nám vždy vedia namiešať hudobnú mozaiku, ktorá je poskladaná v rôznych odtieňoch a pekne do seba zapadá.

Čerstvý album sa rozprestiera na ploche 45 minút a prináša nám 9 songov. „Fires in the Dark“ nás privíta veľmi príjemným chladom a známou severskou atmosférou. Nasledujúcu pieseň „Jettegryta“ považujem za najlepší song nového materiálu. Black metalové pasáže striedajú až industriálne prechody, ktorým kraľuje geniálny spev a spoločné zborové vokály.

ENSLAVED

„Sequence“ má v sebe onen šialene nápaditý rytmus a spev a lá starý EMPEROR, ktorý doplňujú veľmi vydarené vokály. Pieseň v polovici nádherne spomalí a dopláva na breh v melancholických vlnách. Krásne.

„Urjotun“ začína v tanečnom rytme, normálne mám pocit, že sa zrazili PAIN s JOY DIVISION. Prekvapivý a najrockovejší kúsok na albume. „Storms of Utgard“ nám ponúka atmosférický pohľad na vikingské poňatie hudobných kvalít ENSLAVED a „Distant Seasons“ je labuťou piesňou, ktorá je skutočným vyvrcholením a gradáciou progresívnej štúdie zvanej „Utgrad“.

Rok 2020 je silný na metalové albumy vysokých kvalít. „Utgard“ je jedným z nich. ENSLAVED nás skrátka potešili. Novinka obsahuje kvalitný a hlavne minimalistický materiál.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: progressive black metal/viking metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 02.10.2020
Web: http://enslaved.no/
Zostava:
Grutle Kjellson – spev, basgitara, efekty
Ivar Bjornson – gitara, spev, klávesy
Arve Isdal – gitara
Håkon Vinje – klávesy, vokály
Iver Sandøy – bicie, vokály
Tracklist:
Fires in the Dark (05:59)
Jettegryta (04:56)
Sequence (06:39)
Homebound (05:29)
Utgarđr (01:51)
Urjotun (04:21)
Flight of Thought and Memory (06:22)
Storms of Utgard (04:38)
Distant Seasons (04:31)
Diskografia:
Vikingligr Veldi – 1994
Frost – 1994
Eld – 1997
Blodhemn – 1998
Mardraum – Beyond The Within – 2000
Monumension – 2001
Below The Lights – 2003
Isa – 2004
Ruun – 2006
Vertebrae – 2008
Axioma Ethica Odini – 2010
RIITIIR – 2012
In Times – 2015
E – 2017
Utgard – 2020
Definitíva:
Black metalové pasáže ostali, len sa na ne nabalili ďalšie elementy. ENSLAVED sú rozmanitejší a progresívnejší. Kapela vsádza na uhrančivé melódie a jedinečnú atmosféru, ktorá vás vtiahne do deja na novinke „Utgard“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články